Maurice Kempers lanceert zijn eigen merk voer op de show in Goes: Izumo

KoiQuestion interviewde Maurice om naar zijn beweegredenen te vragen voor het ontwikkelen van dit nieuwe voer.

Een nieuw voermerk. Was de koiwereld toe aan een nieuw voermerk, aangezien er al zoveel merken zijn? 

Elke gevorderde hobbyist/dealer heeft een eigen visie. Mijn visie week qua receptuur toch weer subtiel af van wat er reeds op de markt verkrijgbaar is. Een beetje ondernemer is natuurlijk ook wat eigenwijs… Ik was zo eigenwijs om te denken dat het bestaande koivoer NOG beter kan, terwijl het nog steeds  voor een scherpe prijs kan worden. Izumo Koivoer heeft een samenstelling waarmee je koi nagenoeg dezelfde ingrediënten geeft als wat zij natuurlijk nodig hebben. Echter zijn er na testen op filters, waterwaardes en waterhelderheid subtiele additieven toegevoegd. Hiermee behaal je ons inziens vergelijkbare resultaten als kwekers in onder andere Japan met als voordeel dat het water helderder blijft. Hierdoor kan de hobbyist nog meer genieten van de huidkwaliteit en kleurenpracht van zijn of haar Koi.
Maurice met Izumo

Hoe is de naam Izumo ontstaan?
De naam Izumo is eigenlijk bedacht door mijn “Koi-vriend” Ruud. Ruud heeft zelf nogal veel met eten. Nee, nee hij eet geen Koivoer hoor. Hij loopt wel al jarenlang mee in de koi wereld. Ruud dacht met mij mee voor een mooie naam en kwam met de suggestie Izumo. Izumo staat voor diverse dingen die je als metafoor op het voer los kunt laten.

– Izumo is een provincie in Japan die bekend staat om heerlijke gerechten
– In Izumo staat een prachtige bekende tempel, die van het etiket, waar men uiteraard hoop uit kan putten. Deze hoop vertalen wij symbolisch naar de hoop op het behoud van huidkwaliteit, kleurenpracht en toenemende lengte met behoud van de ideale bodyshape.
– Izumo is ook traditioneel de naam van een slagschip van de Japanse marine, een Battleship. Ik ga er dan ook vanuit dat Koi, met potentie, door middel van Izumo uitgroeien tot battleships… slagschepen dus!

Hoe heb je de ingredienten voor dit voer bepaald?

Ik heb me heel lang ingelezen in allerlei voer onderzoeken, allerhande voersamenstellingen bekeken en vergeleken en hier proefondervindelijk mijn eigen draai aan gegeven. In essentie hebben koi een heleboel stoffen, mineralen en vitamines nodig. Die kent iedereen wel een beetje inmiddels maar er zijn toch altijd nog weer inzichten die na testen op wat afwijkende percentages en inhoud uitkwamen. Vooral met het oog op water- en filterbelasting

Je zegt op de website dat het ontwikkeld is na diverse testen. Kun je iets over dit proces vertellen?

Mijn voer is wat kleinschaliger getest. Ik ben er inmiddels wel anderhalf jaar mee bezig geweest. In deze periode kreeg ik relatief kleine hoeveelheden voer, die voerde ik in mijn opgroei bak aan een aantal opgroei Koi. In mijn vijver en andere opgroeibak bleef ik mijn vertrouwde voer geven. Na een flink aantal aanpassingen in de samenstelling ben ik tot de huidige gelanceerde versie gekomen. Het water in de Izumo Koivoer-opgroei bak bleef aanzienlijk helderder, ik kon grotere hoeveelheden voeren met een gelijk filter als in de andere bak en toch de kwaliteit probleemloos beheersen. Na de laatste samenstellingswijziging in januari heb ik nu lang genoeg met dit recept gevoerd om het te durven lanceren. Dit gaat op de Koi show in Goes dan ook echt officieel gebeuren. De eerste voorraden liggen er en de definitieve verpakking is met behulp van Pure Art ook helemaal geworden zoals ik voor ogen had.

Jouw voer is een zomervoer. Meeste andere merken adviseren zomervoer vanaf 18 graden Celsius of soms 15 graden Celsius. Echter Izumo is vanaf 14 graden Celsius. Vanwaar dit verschil?

Vanaf 14 graden begint het immuun systeem van de Koi “op te schakelen”. Ook is 14 graden een grens waar je normaal gesproken niet zo heel snel meer onder komt. Vanaf 14 graden gaat de Koi werken aan zijn herstel vanuit de winter- en voorjaarsperiode hierbij komen de voedingstoffen goed van pas. In de meeste all season-  of wintervoeren zit voldoende om de Koi in leven te houden maar niet om de Koi ook goed aan te laten sterken. Hoe eerder je de Koi zijn “zomer” boost kunt geven hoe beter, vind ik. Het groeiseizoen in Nederland is al niet zo vreselijk lang dus kunnen we dit het beste maar zo optimaal mogelijk proberen te benutten.
Izumo op vijverrand

De maat is 3,0 mm. Dit is dezelfde maat als Yoshikigoi. Voer wat jij ook levert in je webshop. Andere merken hebben vaak grotere korrels. Waarom heb jij ook gekozen voor deze kleine maat?

Ik heb gekozen voor 3 mm omdat ik in het onderzoek dat Jos Aben gedaan heeft geloof. Het onderzoek staat vrij uitgebreid omschreven op zijn website en is NIET gedaan met Yoshikigoi voer maar juist met een ander onafhankelijk voer. In het kort gezegd heeft dit onderzoek overduidelijk aangetoond dat een 3mm korrel veel beter wordt verwerkt door de Koi. Dit resulteert in minder voerverbruik, minder ontlasting en minder belasting van het filter.

Veel hobbyisten vragen zich af hoeveel voer ze moeten geven. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Er zijn vele voerwijzers te vinden op het internet. Ik denk dat je middels het meten van je waterwaardes je voergrenzen op moet zoeken. Dat wil zeggen dat je de basis pakt van een groeiwijzer en hiermee gaat opbouwen tot je denkt dat je goed voert. Veel hobbyisten zijn bang dat ze te veel voeren. Ik denk dat dat nogal eens tegen kan vallen zeker in de warmere periodes. Hou je waterwaardes goed in de gaten en ga dan eens elke een procent of 5 meer voeren dan je deed. Wanneer je dan een verhoging in de schadelijke waardes gaat meten hou je die hoeveelheid bijvoorbeeld een week aan. Je zult merken dat de waardes dan weer beter worden. Op het moment dat de waardes weer top zijn ga je weer op dezelfde wijze meer voeren. Hiermee zoek je de grens van wat je filter kan verwerken. Terwijl je dit doet zul je zeker met Izumo schrikken van de groei die je bewerkstelligen kan. Ook is het uiteraard verstandig om de bouw van je koi te monitoren en zo nu en dan een voerstop in te lassen. Het klinkt nog steeds tegenstrijdig voor velen maar een voerstop kan de groei van je Koi zeker ten goede komen. Izumo is ook niet geheel drijvend maar de zomervariant is 80% drijvend en 20% zinkend. Hiervoor is gekozen om ook de kleinere en meer schuchtere koi de kans te geven om voldoende voeding binnen te krijgen.

Komt er nog een wintervariant of een andere variant van Izumo?

Er komt geen winter variant. maar wel een Izumo all season variant. De all season zal aanzienlijk lichter verteerbaar worden en de Koi extra ondersteuning bieden de winter in. Je kunt dit vergelijken met een wheatgerm-achtige samenstelling die echter meer doet dan slechts je Koi onderhouden.

Je staat met je voer op de koishow in Goes en hebt zelfs een speciale kortingsactie. Wat kunnen we hier van verwachten?

Op de Koi show in Goes is er een introductiekorting op de 9,5 kiloverpakking. Nog maar een goede reden om naar Goes te komen. Overigens heb ik in Goes ook een hele scherpe aanbieding op een AEM Easydrum met BWB. Hoe scherp die aanbieding is moet men maar in Goes komen bekijken.
zomervoer-webshop-01

 

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App