Een interview met de eigenaar van de Young HKS publieks-Grand Champion

Het is alweer een ruime week geleden dat in Harmelen de Young Holland Koishow werd georganiseerd door de Nishikigoi Vereniging Nederland. Tijdens deze mini-versie van de HKS worden in tegenstelling tot de “grote variant” maar liefst twee Koi tot Grand Champion betiteld: een winnaar gekozen door de vakkundige jury én een winnaar gekozen door het publiek en de deelnemers zelf.

Young HKS 1

één winnaar werd gekozen door de vakkundige jury…

Young HKS 3

en één Grand Champion werd verkozen door de deelnemers en publiek van de show…

Zoals jullie in een voorgaand artikel van Tiebo al hebben kunnen lezen, won een Sanke ingezet door Bert-Jan en Jaqueline van ’t Hul de juryprijs. De publieksprijs viel Ramon en Jolien ten deel. Zij wonnen deze prijs met een beloftevolle Sanke van Sakai Fish Farm, aangekocht bij Chikara Koi.

Koiquestion greep deze mooie gelegenheid aan om deze enthousiaste hobbyisten, voor ons goede bekenden in “the scene” die wij eigenlijk iedere show wel tegenkomen en spreken, eens aan een interview te onderwerpen:

Young HKS 5

De trotse winnaar!

Bas: Allereerst van harte gefeliciteerd met deze publieksprijs! Het is een hele eer dat jullie Sanke door het publiek en deelnemers is verkozen tot de beste van de show. Om een Koi als deze tot volle wasdom te laten komen en te laten pieken op een show is een goede vijver en systeem onontbeerlijk. Dus vertel eens; onder welke omstandigheden verblijft de Sanke bij jullie thuis?

Ramon: De Sanke zwemt samen met de andere Koi in een 25 kuubs vijver met als filtratie een AEM T30 combitrommel, bestaande uit een trommelfilter en bewegend bed en een bijbehorende tricklefilter welke er bovenop geplaatst is. Deze nieuwe vijver hebben wij vorig jaar met behulp van vrienden gebouwd ter vervanging van onze 13,5 kuubs vijver met sieve, beadfilter en losstaand trickle filter.

Bas: Waarop hebben jullie de Sanke geselecteerd? Wat stond jullie aan in deze vis?

Ramon: Toen John de Leur van Chikara Koi vorig voorjaar op de open sale bij SFF was, heeft hij deze Koi aangekocht. Op het moment dat hij de foto van de Sanke op Facebook plaatste was ik verkocht en heb meteen een bericht gestuurd om een optie te nemen op de Koi!

Young HKS 7

De Publieks-Grand Champion van de Young Holland Koi Show 2017. Variëteit: Sanke, kweker: Sakai Fish Farm, leeftijd: sansai, dealer: Chikara Koi, eigenaar: Ramon & Jolien.

De bouw en het patroon stonden mij direct aan bij deze nisai. Toen Jolien ’s middags thuis kwam uit haar werk heb ik haar de foto van Facebook laten zien en verteld dat ik er een optie op had genomen. Normaal gesproken zouden wij eerst samen even kijken bij de vis, maar deze keer was ik op slag verliefd. Nadat de Koi uit Japan was gekomen zijn wij gaan kijken en vonden dat ondanks de reis de huidkwaliteit van de Sanke hartstikke goed was. Logischerwijs hebben we dan ook de optie omgezet naar koop. Vorig jaar in het voorjaar is zij bij ons in de vijver komen zwemmen.

Young HKS 9

De Sanke is, buiten een mooie bouw en een aantrekkelijk rustig patroon, ook gezegend met een zeer goede huidkwaliteit

Bas: Heb je de Koi nog aan een bepaalde voorbereiding onderworpen voorafgaand aan de show?

Ramon: Aangezien wij het weekend voor de Young Holland Koi Show ook hebben meegedaan met de Euregio Koishow in Oldenzaal, hadden wij de vissen reeds voorbereid op die show. We hebben de Koi een extra week niet gevoerd, zodat ze op de Young Holland Koi Show het vat niet teveel zouden bevuilen. Dit komt namelijk de waterwaardes niet ten goede en uiteindelijk heeft dit óók weer zijn uitwerking op de gezondheid van de meegebrachte Koi. Wij hebben ook pas nádat de Koi terug waren uit Oldenzaal de beslissing genomen of wij definitief mee zouden doen in Harmelen en welke vissen we in zouden zetten.

De bouw en het patroon stonden mij direct aan bij deze nisai.

Bas: Het is nog een jong beestje. Hoe zie je de toekomst voor deze Sanke?

Ramon: De Sanke is op dit moment sansai en meet 63 cm, op korte termijn hoop ik dat zij het kuit kwijtraakt zodat haar onderbelijning weer wat meer in balans zal komen. Voor de toekomst hopen wij dat zij in de komende jaren nog wat centimeters zal groeien, hopelijk richting de 80 en een goede body en huidkwaliteit behouden blijft. Wanneer dit het geval is, zullen wij haar vaker in kunnen zetten op een van de Koishows waar wij in de toekomst graag aan mee willen doen.

Bas: De publieksprijs winnen tijdens een show is natuurlijk een geweldig mooi compliment. Smaakt dit naar meer? Jullie doen natuurlijk wel vaker mee met shows, maar gaan jullie tijdens één van de komende “grote” shows dit seizoen nog meespelen?

Ramon: Dat wij door de deelnemers van de Young Holland Koi Show zijn verkozen tot Publieks-Grand Champion is een hele eer en wij zijn ook superblij met deze prijs. Ook de andere prijzen die wij hebben gewonnen tijdens deze show zijn super (1e prijs in size 3 Sanke, 2e prijs in size 3 Sanke, 1e prijs in size 3 Hikari) .

Young HKS 8

De prijzenkast van Ramon & Jolien raakt goed gevuld!

Young HKS 6

Voor wat betreft het meedoen aan shows voor de rest van dit seizoen staat alleen de 25e Holland Koishow in Arcen komende augustus nog in de planning. Als gast zullen wij nog wel diverse andere shows bezoeken, waarschijnlijk zullen wij daar KoiQuestion en vele andere bevriende hobbyisten en dealers ook wel tegen het lijf lopen voor een gezellig praatje!

Bas: Wij gaan elkaar uiteraard weer tegenkomen op de shows! Nogmaals gefeliciteerd met jullie behaalde prijzen, hartelijk bedankt voor dit interview en uiteraard veel succes met de voorbereiding op de 25e HKS!!

De foto’s bij dit artikel zijn aangeleverd door Koi Zanmai en Ramon & Jolien. Hartelijk dank hiervoor! 

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App