Interview met Bert Jan van ’t Hul; winnaar van de mini HKS

Hij noemde zichzelf al eens gekscherend een boertje van de Veluwe. Dat was tijdens het interview dat we met de hobbyist hielden in 2012 naar aanleiding van zijn overwinning op de mini HKS in Veendam… met dezelfde Sanke!

In 2014 wisten ze wederom de hoogste eer op de mini Holland Koi Show in de wacht te slepen. Toen met een nidan Kohaku; Sjakie geheten. De week voor de show was Bert Jan ook al aanwezig op de Euregio Koi Show en won hij zowaar een Best in Variety. Een prijs die hij aanvankelijk zelf niet eens had gezien dat hem deze werd toebedeeld, wat nog tot enig geginnegap leidde. Wat bracht het echtpaar opnieuw naar een overwinning op dit podium voor Koi tot 57 cm? Een interview met Bert Jan Van’t Hul;

Ik opende het interview, tijdens het voorbereiden van het interview, met een verwijzing naar datzelfde geginnegap;

Tiebo: Zag je het deze keer wel dat je prijs had?
Bert Jan: Haha, ja dit keer ging het net even anders. Ik was thuis en hoorde het nieuws eigenlijk eerder via een kennis dan via Jacqueline.

Tiebo: Je was er zelf niet?
Bert Jan: Ik had de vissen wel gebracht, maar het is even zo zeer de hobby van Jacqueline en gezien er Formule 1 was en dat is, zeg maar, ook best een dingetje bij mij, ben ik naar huis gegaan om ook als oppasouder te fungeren, terwijl Jacqueline bij de vissen was.

Tiebo: Wie heeft er eigenlijk gewonnen van jullie? (Tijdens het interview in Veendam vertelde Bert Jan dat hij en zijn vriendin onderling ook een wedstrijdjes doen op basis van bijvoorbeeld wie de vis heeft uitgezocht).
Bert Jan: Dit keer heb ik gewonnen. Alhoewel het destijds Jacqueline was die de vis heeft uitgezocht, hadden we deze ronde ieder een vat gekozen die we hebben samengesteld vanuit onze vissen; je moet hierbij ook kijken naar de totale lengte in een vat. De Sanke zwom in mijn vat. *Bert Jan gniffelt.

Ontwikkeling Sanke

De Sanke is duidelijk beter geworden in de afgelopen jaren op zowel body als pigmentatie zijn imposanter. photo courtesy Sanke 2017: Koi Zanmai

Tiebo: Klopt het dat deze Sanke niet op de Euregio Koi Show zwom?
Bert Jan: Ja dat klopt zeker; bij het plannen van deelnames aan een Koi Show kijken we in de eerste plaats naar de gezondheid van vissen, maar in de tweede plaats is het ook een wedstrijd en als je dan besluit mee te doen, wil je ook zo goed mogelijk voor de dag komen. We hadden ingeschat dat onze Sanke gezien zijn lengte die exact aan de maat is van wat geoorloofd is, meer kans zou maken op dit toneel. We bleken het bij het juiste eind te hebben… Met een Kohaku zaten we er helaas naast, die was net te groot om te mogen participeren.

Tiebo: Hoe oud is deze Sanke inmiddels en waarom heeft deze sinds 2012 nog niet de bovenmaat bereikt?
Bert Jan: De vis is afkomstig van NND Koi farm en is inmiddels zo’n 9 jaren oud. Juist dit geeft ons ook waardering voor de hobby; een bevestiging dat we de vissen toch wel mooi weten te houden over die vele jaren. Dat de Koi niet langer is geworden komt vooral door een tweeledig feit. Als eerste is de capaciteit van onze quarantainebak waarin de vissen verblijven beperkt; namelijk zo’n 8 kuub. Ten tweede is het aankopen van Koi een net zo grote hobby als het houden zelf waardoor we altijd wel een degelijke bevolking hebben die optimale groei-omstandigheden niet in de hand werkt.

Inmiddels hebben we er al weer bijna een decennium plezier van

Tiebo: Maar waarom houdt je deze vissen dan in een quarantainebak? Jullie hebben toch een erg grote vijver?
Bert Jan: Zoals de meeste mensen inmiddels wel zullen weten hebben wij in 2009 te kampen gehad met een KHV uitbraak, dat is de meest erge virus die een Koi kan oplopen. Sommige mensen ruimen dan alles en beginnen opnieuw; dit is niet onze keuze geweest. We zijn teveel liefhebber om vissen die wij zien als kinderen en al jaren hebben verzorgd preventief te ruimen terwijl ogenschijnlijk in kerngezonde conditie. Er zit een lieve beul van een Chagoi in van rond de 90cm; moet ik die gaan kielhalen terwijl die niet ziek is? Wellicht zijn ze drager van het virus, maar ze hoeven zelf niet ziek zijn.

Wel nemen we de dreiging serieus, ook na acht à negen jaar nog, en mengen dus niet de vissen waaraan we shows meedoen. Wat in de vijver beland, blijft in de vijver. We hebben dan ook meermaals vissen bijgeplaatst, maar dat is nog altijd goed gegaan. Inmiddels hebben we er al weer bijna een decennium plezier van. Binnenkort verschijnt in het Magazine KOI van de NVN een heel groot artikel rondom deze situatie over hoe nu verder na KHV. We weten veel, maar nog lang niet alles.

Foto's Bert jan van 't Hul

Tiebo: Als hobbyisten zijn jullie inmiddels geen ‘boertjes van de Veluwe’ meer. Alleen al in de afgelopen week hebben jullie verdeeld over twee shows 13 prijzen gewonnen, je won al twee keer een Grand Champion titel en een keer de Supreme Champion, een Adult Champion en drie Best in Variety Awards…
Bert Jan: Gaaf hè; we twijfelen vaak wel om mee te doen; ik vind het toch iedere keer weer spannend want een show gaat om veel meer dan een weekend de vissen meebrengen. Wat op zichzelf ook al spannend genoeg kan zijn, maar je wilt voor een show toch net even dat sumi of beni verbeteren of juist het shiroji goed uit laten komen.

Tiebo: Wat is de volgende stap?
Bert Jan: We verwachten niet dat we hoger kunnen komen en dat we op kunnen boksen tegen dealers op de grotere shows om de hoofdprijzen. De Adult Champion was waarschijnlijk het hoogst haalbare en de Best in Variaties op dergelijke shows zijn ook een ware bekroning. De keuze om te hobbyen op de wijze zoals wij dat doen en met ene beperkt budget heeft nu eenmaal beperkingen, maar binnen de mogelijkheden die we wel hebben, halen we het beste uit de hobby. Ik denk dat we een goed voorbeeld zijn dat je ook zonder grote investeringen het toch aardig kan doen op een Koi Show.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App