Is de beschermde status van de reiger achterhaald?

Reigers, de nachtmerrie voor iedere hobbyist, maar voor een dealer moet het ook zuur zijn. De reiger komt immers de kaas van het brood eten bij de handelaar. Het overkwam de Zeeuwse dealer Floor van Dommelen. Gezien de hoge temperaturen liet hij de deuren open van het gedeelte waar zijn 100 kuubs vijver ligt. Doet hij dat niet dan wordt het echt veel te warm, zo stelt de meervoudig Grand Champion winnaar op diverse koi shows.

Het dier duikt gewoon de vijver in om een vis te pakken

“Donderdagochtend vroeg zag ik dat er een voerbak om lag en bloed op de vlonder. Ik dacht aan een kat. Gelukkig heb ik een camerasysteem en kan ik de beelden terug kijken. Deze bekeken hebbende, zag ik dat het een reiger was en hij was al meer keer geweest. Het dier duikt gewoon de vijver in om een vis te pakken.”

Effe samen ontbijten; zelfbediening

Publiée par Floor van Dommelen sur dimanche 28 mai 2017

Reigers zijn in de laatste decennia echt aangepast op onze leefomgevingen. Ze zijn officieel beschermd sinds 1963 en hebben sedertdien een sociale evolutie doorgemaakt waarbij de schuchterheid van het diersoort steeds meer is ingedamd. Reigers landen tegenwoordig verticaal zonder problemen in gedomesticeerde omgevingen zoals op een schutting en zijn zo slim geworden om met vislijn bespannen vijvers te benaderen door op een naastgelegen perceel te landen om er vervolgens gewoon onder door te lopen. Ook is hun aanvalstactiek agressiever geworden. Van het passief op een been staan, wachtend op een prooi, naar het duiken in de vijver alsof het een identiteitscrisis beleeft denkend een aalscholver te zijn. Het dier zal er niet om malen; het maal is immers het doel.

De reigerpopulatie is vorstgevoelig en in het verleden is de deze wel eens gehalveerd door strenge winters

De reigerpopulatie is vorstgevoelig en in het verleden is de deze wel eens gehalveerd door strenge winters, maar de milde winters van de afgelopen jaren zullen bijdragen aan een toegenomen hoeveelheid van de blauwe reiger. Natuurlijke vijanden heeft de reiger verder niet en buiten vissen voedt de reiger zich ook met kikkers en muizen. Je zou kunnen overwegen of de beschermde status van de reiger nog wel wenselijk is. Liefhebbers van Koi zullen hier al vlug een oordeel over hebben, doch daarbuiten zou ook moeten worden gekeken naar de rol van de reiger en diens invloed op het overige flora en fauna.  Vroeger werd er jacht op gemaakt door valkeniers.

Untitled

Op de Koi Show hebben de Koi geen last van reigers, wel van voyeurs

Voor Floor van Dommelen is het hoe dan ook een lastige situatie en zoals hij zullen dagelijks vele hobbyisten, handelaren en hun Koi getreiterd worden door de intelligente vogels die er de gewoonte op na houden vaker terug te komen wanneer zij eenmaal een goede voedselbron hebben gevonden. Onderstaand een video van een reiger die zeer bedachtzaam onderzoekt of hij bij mijn vijver kon geraken. Het raam werkte hem natuurlijk op de zenuwen; zullen de vissen ook gelachen hebben?

“Halverwege de morgen zag ik hem ook weer en de reiger blijft best lang binnen. Ik ga nu betonnetten voor de schuifdeuren zetten zodat de reiger er niet bij kan en de deuren wel open kunnen blijven. In Zeeland zijn erg veel reigers de laatste jaren”, aldus Floor.

Untitled

Untitled

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App