Kritische kijk op Kalkar

Ieder jaar is de eerste echte Koi show op het Europese vaste land in Duitsland. Het is een overdekte Koi show die reeds een jaar of vijf wordt gehouden in Kalkar, dat is net een kwartiertje de grens over bij Arnhem. De show wordt georganiseerd door de KLAN, dat is de Duitse Koi vereniging en deze Koi show stond lange tijd bekend als een van de meest kwalitatieve wanneer we het hebben over de wedstrijd. Ook wisten mensen dat de Duitsers vooral in de techniek altijd voorop leken te lopen en er veel innovatie te vinden is. De laatste jaren echter, hebben we een schifting gezien in de algemene kijk op Kalkar en dus lijkt het ons, gezien onze meest recente ervaringen, tijd voor een kritische kijk op Kalkar.

Uitslagen Interkoi Show Kalkar 2016

In 2016 was de competitie in de wedstrijd aanzienlijk sterker dan dit jaar.

Toen de Koi show zich verplaatste naar Wunderland Kalkar werd dat gezien als een goede stap. Die ‘messehalle’ is een stuk moderner dan het vorige adres, beter geïsoleerd en de locatie beter. Alle reden dus om uit te gaan van vooruitgang. Het eerste jaar bewees de hal zich dan ook feitelijk. Deze was namelijk een stuk gezelliger, minder kil qua sfeer en de omstandigheden voor de Koi zijn goed. De wedstrijd was onder leiding van de Nederlander Jan van Kroon, die het al vele jaren heeft gedaan, doch die vorig jaar afscheid nam van het wedstrijdplan omwille van leeftijd en gezondheid. Ook diens dochter, eveneens een waardevolle kracht, ging hiermee verloren voor de Duitse Koi show.

Een Koi show binnen kan, maar in het donker niet!

Wat is nu de kritiek op Kalkar? Wel de verlichting is een van de meest prominente zorgmakers. Was er het eerste jaar nog alle begrip voor deze situatie en ging men uit van verbetering; na vier jaar is dit nog altijd niet verbeterd. De jury kan een Kinrin variëteit niet eens juist beoordelen en zonder de flits van een spiegelreflexcamera kun je de Kleuren van de Koi niet op hun werkelijke waarde schatten; toch best essentieel bij een wedstrijd waar juist dat een belangrijk criterium is.  Het lijkt een kwestie van onwil of hardhorigheid waar dit al meermaals is aangegeven en wanneer je kijkt dat er bij die andere Koi show in Duitsland, namelijk de Koi Expo in Berlijn, die ook overdekt is, wel al vanaf de eerste editie speciale lampen per vat waren gehangen. Crux wordt het pas echt wanneer je omhoog kijkt en ziet dat de hal wel is uitgerust met dubbele lamp-armaturen, maar dat hiervan telkens maar één daadwerkelijk aan is. Is het echt zo een kwestie van een schakelaar omzetten? Worden er op deze onheuse wijze elektriciteitskosten gespaard misschien? Een Koi show binnen kan, maar in het donker niet!

Interkoi Koi Show

Op deze foto is de verlichting in de hal goed te zien dat duidelijk niet afdoende is voor het verlichten van de hal

Ook de standhouders zijn er veel minder dan voorgaande jaren. Weinig nieuwe standhouders en oude vertrouwde zijn afgehaakt. Om welke redenen is niet meteen duidelijk, maar wel bekend is dat het standhouders-geld niet gering is, daar wil men wel iets voor terug. Ook is er veel op het gebied van aquaria en de bezoekersaantallen zijn niet meer wat het is geweest. We zien de vereniging ook maar zelden reclame of promotie maken voor hun Koi show. In hoeverre het ene met het ander te maken heeft is ons onbekend, maar ook de kwaliteit aan ingezette vis viel ons dit jaar tegen.

DSC_1035

Het verschil met de voorgaande foto is duidelijk merkbaar qua lichtinval dat in Kalkar in zijn geheel ontbreekt. Dit is de vorige locatie waar de Interkoi werd gehouden

Interkoi Show Rheinberg

De oude locatie, een messehalle in Rheinberg liet dankzij een lichtstraat nog het nodige daglicht door

De vissen van Filip Poppe waren top en ook Floor van Dommelen bracht mooie exemplaren mee alsook Elna-Koi, maar waar zijn de Duitsers zelf in dit verhaal?! Handelaren en hobbyisten die meedoen om de hoogste prijzen zijn er weinig tot niet te vinden. In hoeverre is het nog een Duitse show eigenlijk? Gelukkig is er nog wel Bratwurst en een goede actie van de organisatie was verder nog het sluiten van een stand, waarvan de eigenaar had verwacht meteen zaterdag veel Koi te verkopen hetgeen uitbleef en waardoor hij met een te hoge bezetting in zijn verkoopbakken zat dat weer ten koste ging van diens gezondheid. De stand werd afgesloten met rood-wit lint. De enige goede beslissing, maar geen sier voor een internationale Koi show natuurlijk. Een positief punt voor deze show vind ik verder dat alle prijzen meteen op lijsten bekend wordt gesteld centraal inzichtelijk voor het publiek.

Interkoi Koi Show

Major Awards Interkoi 2014

Major Awrads Interkoi 2014 te Kalkar; een sterk deelnemersveld

Al die jaren ben ik met enorm veel plezier naar de Interkoi afgereisd, ik voel me er welkom en ben ervan overtuigd dat de organisatie het beste voor heeft met de Koi show, maar vind nu toch echt wel dat er een aantal dusdanige verbeteringen moeten worden aangekondigd in de faciliteiten en promotie van deze Koi show voordat ik de volgende editie met vertrouwen tegemoet zal zien.

Team KoiQuestion in Kalkar 2017

Uiteindelijk moet je er zelf altijd een feestje van maken en dat hebben we ook zeker gedaan. We hopen dat de Koi show de kritische punten serieus neemt en het volgend jaar weer een topshow wordt.

 

Series Navigatie<< Buramu-san eventjes terug in het shirt van KoiQuestionInnovatie! Magnetische bodemdrain + nog drie noviteiten! >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.