Benchen en Jureren deel III    (lees hier deel 1 en deel 2)
Licht is invloedrijk

Voor zowel het jureren als het kopen van Koi geldt, dat je dit het beste bij daglicht kunt doen. Wanneer u een Koi wilt kopen kan overhaast een besluit nemen bij schemering of slecht kunstlicht leiden tot teleurstellingen. De huidkwaliteit, metallic glans en ginrin zijn dan minder goed te beoordelen. In zo’n geval kunt u, als dat mogelijk is, beter een optie nemen en de volgende dag of week nog eens terugkomen.

Binnenshows met slecht licht zijn een nadeel en geeft oneerlijke concurrentie

In het geval van een Koishow is het zaak dat de organisatie voldoende juryteams beschikbaar heeft om het programma overdag te kunnen afdraaien. Ik heb het wel meegemaakt dat we halverwege de middag moesten omschakelen van twee teams van drie personen, naar drie teams van twee personen, omdat we het anders niet gingen redden. Niet zozeer omdat de jury graag op tijd aan tafel zit, maar vooral om te voorkomen dat er door schemering oneerlijke concurrentie ontstaat en de beoordeling niet meer optimaal kan plaatsvinden.
KoiQuestion Joop van Tol Benchen en jureren deel 3

Binnenshows met slecht licht zijn een nadeel en geeft oneerlijke concurrentie. Je zou kunnen veronderstellen dat alle vissen dan een nadeel hebben, maar dat is niet het geval. De ene vis heeft meer nadeel dan de andere, waardoor er een andere uitslag kan ontstaan dan wanneer de vissen bij goed licht beoordeeld zouden worden.

koop niet even snel een vis in uw lunchpauze

Neem de klasse KinGinRin A. Dit zijn Go Sanke met GinRin. Showa heeft hier een nadeel ten opzichte van Kohaku als het licht onvoldoende is. GinRin valt op een lichtere ondergrond (rood van Kohaku) beter op dan op een donkere (zwart van Showa), waardoor de jury geneigd is om de Kohaku hoger te beoordelen.

Euregio Koi Show 2016

Een andere reden om te voorzien in voldoende mankracht is dat het jureren een behoorlijke fysieke inspanning vraagt en een hoge mate van concentratie. Een loerend gevaar is dat hierdoor de scherpte afneemt als het te lang gaat duren en er in het ergste geval fouten worden gemaakt. Ook dit facet valt weer terug te vertalen naar het aankopen van Koi. Neem hier uitgebreid te tijd voor en koop niet even snel een vis in uw lunchpauze, terwijl uw gedachten half op het werk zijn. U gaat er immers vanuit dat u jaren plezier wilt hebben van uw aankoop en zult er dus jaren tegenaan “moeten” kijken. U zult niet de eerste zijn die bij thuiskomst de zak omhoog houdt en constateert dat uw nieuwe aanwinst een oog mist…

Joop van Tol

Auteur van de “KoiBijbel” (www.koitoday.nl/boeken)

Series Navigatie<< Benchen en Jureren deel II

Over Joop van Tol

Joop 'Ginrin' van Tol is gevierd columnist en fervent cursusbegeleider bij zijn eigen initiatief KoiToday. Hij was 11 jaar bestuurslid van de NVN en vele jaren hoofdredacteur van het lijfblad. Joop is een loyale bondgenoot in de visie tot kennisdeling.

Comments are closed.