Koi-Freak wint Most Unique met Ochiba-Freak

Een bijzondere verschijning zien we graag in de showvaten; eentje waar je bij het aanzien spontaan voor moet stoppen met je gang langs de vaten om erover na te denken welke variëteit het nu ook alweer zal zijn. De Doitsu ochiba is al geen nieuws meer. Die zien we sinds enige jaren vaker op shows en ook in Japan. Met een eigen bloedlijn voor deze variëteit heeft Jos Aben al eerder furore gemaakt. Hij gebruikt het bloed van Kumonryu cq Matsukawabake om de kwaliteit van het sumi zich ongeëvenaard te doen laten gelden op de huid van een Koi. Gekruist met een Doitsu-Ochiba die al meerdere generaties kent ontstaat er zo nu en dan een unieke verschijning zoals deze.

IMG_7852

Dennis Massen is de eigenaar en namens zijn zaak Koi-Freak komt hij drie keren per jaar op de Yoshikigoi Farm. Hij heeft bijzonder veel respect voor deze creaties van de Limburgse geestesvader van deze Koi. “Er is niemand die ze kweekt zoals Jos. Het patroon van deze Koi is al stabiel sinds tosai; ongelofelijk toch.” Het klopt dat dit zeer ongewoon is daar het Kumonryu en Matsukawabake eigen is om te verschieten van kleur en patroon. Waar deze Koi dat laatste dus niet doet; valt de pigmentatie bij deze Koi wel heel anders tegen de kalender des tijds. “Twee maanden geleden was ze nog zo; zegt Dennis terwijl hij wijst op een foto van de Koi waarbij dezelfde vis, duidelijk herkenbaar aan het markante en laterale patroon, nog meer op een Doitsu Orenji Hariwake leek dan op diens hedendaagse gedaante.

Twee maanden geleden leek de vis nog op een Doitsu Orenji Hariwake

Het exquise grijs, bijna antraciet doet het bruine herfstkleur bijna geheel zwart opschieten hetgeen zorgt voor een ongezien contrast dat nog het meest lijkt op een zakenman met een grijze blouse met zwart gilet gezien het patroon. Niet alleen de kleurencombinatie is uniek, maar ook het prachtige symmetrische laterale patroon is een bijzondere kwaliteit van deze size 4 vis en maken deze Koi een terechte winnaar van deze award, waar er ook zeer andere unieke Koi tentoon werden gesteld zoals een Ginrin Ochiba Utsuri en een Sochukubai.

Hieronder een metallieke versie die Jos eerder kweekte en waarover wij hem uitgebreid hebben geïnterviewd.
Atarashii Doitsu Ochiba 2 (1)

Series Navigatie<< Supreme Champion naar yondan Kohaku van Floors Koi ShopWaarom de titelhoudster moest settelen met Mature >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App