Floors Koi Shop verslaat zichzelf in strijd op Oldenzaal

Vorig jaar was ze de grote gezegevierde en wist ze zelfs van een veel grotere Kohaku te winnen op basis van huidkwaliteit. Dit jaar moet de meervoudig Grand Champion het in Oldenzaal settelen met een andere zeer lovenswaardige titel; namelijk de Mature Champion. Dit is de beste Koi in de grotere sizes.

IMG_9470

Wat is er anders aan de Sanke dan het voorgaande jaar?

Ze zal onherroepelijk ook meegewogen zijn in de verkiezing om de hoogste titel, maar dat deed een andere Koi van Floors Koi Shop ook. De Yondan Kohaku van Floor wist, evenals vorig jaar, de Supreme Champion zeker te stellen ten faveure van zijn eigen Myatora Sanke. Wat is er anders aan de Sanke dan het voorgaande jaar?

ontwikkeling Myatora Sanke Floors Koi Shop

links: 2016 en goed voor Grand Champion; rechts 2017 en goed voor Mature Champion

Als we de foto’s vergelijken kunnen we één verschil duidelijk waarnemen. De Koi blijft sumi ontwikkelen. Zouden we foto’s van nog eerdere jaren erbij pakken; dan zou dit nog veel duidelijker worden. Dit hoeft echter niet negatief te zijn, zolang het ook echte sumi patronen worden. De kleine onderhuids sumi van vorig jaar is iets toegenomen. Bestaande patronen zijn iets voller geworden. De Koi finisht nog verder door zou je kunnen stellen, maar het kan ook te veel sumi worden, zo stelt van Dommelen zelf.

maar het kan ook te veel sumi worden, zo stelt van Dommelen zelf

Toch kan ik geen grote kwaliteitsverschillen waarnemen in de Koi. De huidkwaliteit op foto’s vergelijken is ondoenlijk; de body is gelijkwaardig en het pigmentatie van het rood erg goed. De vis heeft dezelfde heldere uitstraling. Misschien moeten we het antwoord dan ook wel zoeken in die andere Koi; de Kohaku en diens ontwikkeling. Vorig jaar pakte ze immers ook de Supreme Champion en werd zij dus de mindere god van deze twee beschouwt waar ze nu, volgens de mening van de jury, terrein heeft gewonnen;

Vergelijking Yondan Kohaku Floors Koi Shop

Als we deze foto’s vergelijken komen we op de body, die, alhoewel de foto wellicht iets meer van bovenaf is genomen, dit jaar een elegantere indruk geeft, langgerekter met een meer vloeiend verloop van hoofd naar body terwijl deze niet minder ferm is. Het shiroji lijkt ook iets verbeterd; de twee minpuntjes die de Koi draagt in het sashi van het eerste patroon en het laterale kiwa van het derde patroon waren er vorig jaar ook al en zijn niet meteen zaken die je meeneemt in de beoordeling wanneer het er niet op aan komt. Het beni is erg stabiel, hetgeen ook wordt bewezen door het niet breken van het eerste met het tweede patroon, iets dat enkele jaren terug toch wel een voorspellende voorkeur zou hebben op de ontwikkeling.

detail sanke myatora

Als we in gesprek gaan met Floor wijst hij ons nog even op het beni van de Sanke op diens zij. Op bovenstaande foto is dat goed waarneembaar. De eigenaar geeft aan dat hij niet denkt dat zich verder in zal vullen en dit wellicht mee zal spelen. Ook dit is echter niet nieuw. Ondanks dat heeft de Sanke een zeldzaam goede huidkwaliteit. We zijn natuurlijk geen jury en die zullen er een hele kluif aan hebben gehad. De combinatie van de genoemde factoren en de licht verbeterde kwaliteit van de vier-staps Kohaku zal geleid hebben tot deze kant van het dubbeltje, doch het met een andere jury ook evengoed weer anders kunnen zijn; zo dicht ligt het wel bij elkaar. Voor de Zeeuwse dealer is er natuurlijk niets verloren, die met deze prestaties weer een der beste Koi dealers van Nederland blijft wanneer het op Shows aankomt, maar hij zal gebrand zijn de Grand Champion titel terug te veroveren die hij in 2014 voor het eerst won op dezelfde Koi Show met een Kohaku … daar rekenen we op 😉 .

Series Navigatie<< Doitsu Ochiba Kumonryu meest unieke Koi in OldenzaalEuregio Koi Show treedt buiten oevers; hobby-vreugde in overvloed >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App