Terwijl ik dit typ, zit ik in op Schiphol Plaza aan een griezelig gezonde maaltijdsalade van avocado en peulvruchten met een sapje van ananas, yoghurt, basilicum en nog een aantal zaken die waarschijnlijk te gezond zijn voor mij om te onthouden. Gezondheid; het is een fenomeen waar we onbewust altijd mee bezig zijn, maar te vaak niet goed bewust. Niet dat KoiQuestion plots het orakel voor een gezond leven is, maar de gezondheid van Nederland als ons Koude Koi en kikkerland en de positie van Koi minnend Europa is wel een fenomeen dat altijd onze actieve aandacht heeft. Evenals je eigen gezondheid kent ook de gezondheid van het speelveld in de Koi wereld vaak een passief karakter. We wachten gestadig af en reageren vaak louter wanneer nieuwsgeving ons bereikt over bijvoorbeeld exorbitante bedragen die vanuit Aziatische landen aan specifieke Koi wordt uitgegeven.

Mudpond Project

Over enkele uren vertrek ik als onderdeel van een drieluik naar het land van de rijzende zon. Mij bewust zijnde van het voorrecht dat ik hierbij geniet, zal ik mij bewust en pro-actief inzetten voor de gezondheid van de Koi community. Dat doen ik natuurlijk middels de verslaggeving zoals jullie gewend zijn van ons, maar ook op heel andere en een meer diepgaande wijze. Om dat uit te leggen, stel ik jullie eerst even voor aan mijn mede-reizigers. Joop van Tol, cursusleider bij KoiToday en Leo de Bruin van Deshima Koi.

Azukari project Deshimakoi @ Dainichi

De schitterende Gosanke van vorige mudpound project

Gedrieën reizen wij af onder initiatief van Leo, met wie wij vorig jaar reeds een aardig avontuur beleefden in zijn mudpound project bij Dainichi. Nu wil Leo dit kunstje, voor zover hij dit reeds met mij heeft gedeeld, niet nogmaals herhalen. Wat hij wel wil doen, is het niveau nog verder opschroeven van de Koi, die afgelopen jaar al beslist niet tegenviel. Een aantal Koi behoorden tot de zogeheten Gold Collection, een kwaliteit die door de gebroeders Dainichi zelf ook danig serieus wordt genomen en die ook zelf als eigen Azukari zouden worden behouden wanneer niet voor het juiste geld verkocht. Dit jaar wil de dealer uit Harmelen ‘zijn’ mudpound prolongeren, maar met vissen die dus nog hoger van kwaliteit zijn.

Leo groet op japanse wijze de kweker als dank voor deze kans

Dainichi en Leo in gesprek

Geduld en vertrouwen

Voor degene die denkt dat het zo werkt dat je met een aantal flappen zwaait en de vissen lukraak voor je geschept worden heb ik nieuws; “it ain’t gonna happen”. Natuurlijk kan geld veel doen, maar het is juist de insteek, de inzet van reeds enkele jaren, ook voor het mudpound project an sich, te investeren in de relatie en het gedachtengoed van de Japanse kwekers, vissen van de hoogste kwaliteit te verkopen voor bedragen die reëel zijn voor de markt in Europa, niet gelet op wat de Aziatische markt doet conform vraag-aanbod, maar gebasseerd op vertrouwen en het werken aan een te behouden toekomst van een gezonde en groeiende markt voor hun kwaliteitskoi. Dat is ook in hun eigenste belang. Wie de Japanner kent, weet dat dit niet een investering is in termen van geld, maar veel meer in termen van geduld. Het bouwen aan begrip en een gezonde relatie door het opbouwen van vertrouwen is echt ontzettend belangrijk en nog steeds het aspect waarop de Koi community gebouwd is en beslist niet op geld, zoals velen beweren.

Nederland als Koi- Kennisland

Zelf ben ik ervan overtuigd dat wanneer je geld laat regeren, geld ook zal regeren, dus door dit alsmaar te zeggen zoals we nogal gewend zijn, werken we een onheilspellende toekomst in de hand. Zelf ben ik zo naïef of inzichtelijk overtuigd te denken dat het andersom ook werkt. Dit hebben we op een heel ander gebied onlangs nog bewerkstelligd door een verbindende samenwerking aan te gaan met Joop van Tol en zijn KoiToday. Joop is cursusleider voor de hoogste kwaliteit opleidingen op het gebied van Koi die er beschikbaar zijn. Door onze krachten te bundelen in een samenwerking, in plaats van elkaar te bekritiseren vanaf een eilandje, maken we het een stuk aangenamer voor onszelf en vooral de hobbyist en uiteindelijk de hobby in zijn geheel. Ook met de NVN hebben we enkele weken geleden om de tafel gezeten om tot een innigere omhelzing te komen. Hierover in een separaat artikel meer. Samen met Joop probeer ik onze positie van kunde en kennisdeling onder het mom van Nederland als kennisland op het gebied van Koi te versterken. Wie weet welke deuren dit zal kunnen openen.

Koi today

Een goed gevulde cursus van KoiToday

Bijdrage

Gezien mijn reeds jarenlange connecties met toch een aantal kwekers op uitsluitend vriendschappelijke basis, ik heb nog nooit een euro gehandeld met de mannen en gewerkt te hebben bij Dainichi voor enige weken, hoop ik een positieve invloed te hebben op de doelen die we samen en ook individueel gesteld hebben bij te dragen. Een test ook voor mijn Japans, dat ik toch trouw heb gestudeerd het afgelopen jaar, maar waar ik nog geen hoge verwachtingen van durf hebben. We gaan natuurlijk ook gewoon ontzettend veel blote vissen kijken en lekker eten, want daar is het ook stiekem wel een beetje om te doen.

(nieuwe) Koi Show

Daarnaast echter heeft Leo dit jaar nog een zeer geldige reden om de kwekers in Japan te masseren. Hij heeft zich samen met een team van mensen uit de Koiwereld als externe partij beschikbaar gemaakt voor het meedenken en opzetten van een (nieuwe) Europese Koi Show in Nederland, namelijk die van Koi2000, waar tot op heden nog geen datum voor geprikt stond. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze dit jaar nog plaats heeft, maar voor het volgende jaar zijn er zeker mogelijkheden die momenteel worden onderzocht en support vanuit Japan, gezien het ook een Shinkokai show betreft, is dan niet onaangenaam. Het uiteindelijke doel is een Europese Shinkokai Show. Ik hoop Leo, over zijn rol hierin, en de show zelf nader te kunnen interviewen en ik heb het idee dat het gezien de lange reis wel moet lukken.

2016-09_Watergala_Sfeerfoto_22

Watergala 2016, de Koishow van Koi2000

Een ontzettend veelzijdige reis dus, maar ook weer niet ingewikkeld. Het is heel simpel; gewoon ongedwongen, doch serieus in gesprek met kwekers en elkaar. De mooiste vissen kijken in deze tategoi tijd en aftasten welke deuren we kunnen openen of er blijken te zijn waarvan we het bestaan niet eens afwisten. Ik zal in ieder geval mijn best doen alles zo goed mogelijk in beeld te brengen en zal de avonturen met jullie delen!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.