Op dinsdag 2 mei had ik een afspraak. Ik mocht een dagje mee met Maarten Lammens, de Koidokter.

Maarten Lammens is na het behalen van alle opleidingen en na twee jaar werken bij een groothandel van Japanse Koi zijn eigen praktijk begonnen en doet nu al 15 jaar huisbezoeken voor hobbyisten met Koi. Vele hobbyisten kennen deze dierenarts van zijn boek: De Koi Dokter.

WP_20170503_14_59_16_Pro

De Koi Dokter 2004

Vooral in het voorjaar heeft hij het mega druk met de huisbezoeken. Het aantal hobbyisten met één of meerdere Koi die iets mankeren is dan het grootst. Dit heeft met een aantal factoren te maken, zoals temperatuur in het voorjaar die niet ideaal is, filters die nog niet zo hard wil werken, of het bijzetten van nieuwe Koi in de vijver. De weerstand van elke Koi is anders en de ene komt beter uit de winter dan de andere.

 

 

De dag begint in Antwerpen. Een mooie vijver met een divers bestand aan Koi. De eigenaar heeft zijn grote Chagoi al geschept en in een meetbak geplaatst. Onmiskenbaar zegt Maarten meteen: Buikwaterzucht. De eigenaar baalt. Geen één Koi gunt hij buikwaterzucht, maar de grootste Chagoi heeft bij velen een net iets groter aaibaarheidsgehalte. Maarten legt uit wat nu de vervolgstappen gaan zijn.

WP_20150728_08_54_02_Pro

Een voorbeeld van een Koi met buikwaterzucht

Bij buikwaterzucht heeft een Koi een probleem met zijn vochtregulatie. Dit uit zich door schubben die helemaal open gaan staan. De vis lijkt bij wijze van op een dennenappel. De Chagoi heeft er veel last van en het uit masseren van het vocht geeft direct een beetje verlichting. Omdat buikwaterzucht een bacterieel probleem is, krijgt ze een antibiotica toegediend. Tot slot krijgt de Chagoi een vitamine-boost. Zelf gaat de eigenaar de komende tijd een aantal keer een dompelbad met medicijnen geven aan de Chagoi. Maarten vertelt ook dat de kans dat het besmettelijk is voor overige Koi zeer gering is. Dit is wel een opluchting. Alle bezoeken die we afleggen wordt er ook gecheckt op parasieten en tevens de waterkwaliteit gemeten. Dit zit hier helemaal goed.
We rijden naar Dinteloord. Helaas een vergelijkbare situatie. Wederom buikwaterzucht, deze keer een mooie grote Soragoi. Zelfde behandelplan, alleen deze vis draagt ook parasieten, genaamd Trichodina. Een tweede vis wordt geschept voor nog een extra check. Wederom Trichodina. Een behandeling voor het hele bestand is helaas onvermijdelijk.

Op naar Roosendaal. Een schitterende Sanke die minder mee zwemt met de rest. Na het scheppen kijkt Maarten in de kieuwen. Deze zijn niet helemaal rood, zoals ze horen te zijn. Niet helemaal rood, betekent minder doorbloeding en minder zuurstofopname. Daarom is de vis wat loom.                                    

WP_20170503_14_59_04_Pro

Met behulp van zijn boek laat Maarten zien dat de kieuwen niet de juiste kleur hebben

Tevens vindt Maarten wat Costia (parasiet) op de huid. Costia is de kleinste, maar tevens de gemeenste van de parasieten. Gelukkig voor de eigenaar zijn de aantallen niet van dien aard dat het echt problematisch is, maar een behandeling is wel beter, zodat het niet verder uitbreidt.

In Tilburg, bij de volgende vijver, ziet het er goed uit. Er is niet echt een specifieke ‘patiënt’ waar we naar moeten kijken. Deze hobbyisten hadden vorig jaar wat opstartproblemen met de nieuwe vijver, die Maarten opgelost heeft. Nu willen ze een microscoop aanschaffen om meer zelf redzamer te zijn en eventuele problemen te voorkomen.

DSCN3108 - kopie

Een vis netten om hem beter te bekijken

Uit een aluminium koffertje komt een binoculaire Novex tevoorschijn. Meteen wordt de microscoop getest en uitgelegd. Even een afstrijkje maken. Enkele huidwormen komen in beeld. Gezien het koude voorjaar niet vreemd. Een ontworming toedienen aan de vijver is wel raadzaam en wordt daarom ook gedaan.

DSCN3109 - kopie

Na de uitleg over de microscoop wordt een afstrijkje genomen om de microscoop voor de eerste keer te gebruiken

De totaal zes huisbezoeken, waarbij ik aanwezig was, geven me een idee wat een Koidokter doet en wanneer mensen een Koidokter, zoals Maarten Lammens zouden kunnen bellen.

Stel je twijfelt over het welzijn van één enkele Koi of van je hele visbestand, dan kan een Koidokter diagnosticeren of het een parasitair, bacterieel of virologisch probleem is. Dit is belangrijk, gezien de daarop volgende behandelwijze van deze drie oorzaken verschillen. Tevens wordt de waterkwaliteit gecontroleerd.

Ik dank Maarten voor een dagje meekijken in zijn werkzaamheden en de eigenaren van de vijvers voor de gastvrijheid.

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.