Elke vijver is anders. Elke vijver is maatwerk en custom-made. Dat maakt de bouw van vijvers interessant om te volgen. Lucien benaderde KoiQuestion. Hij wil onze lezers mee laten kijken in het bouwen van zijn droomvijver. In het onderstaande stuk stelt hij zich voor en kijken we terug op zijn oude vijver, wat ook al een plaatje was. Dit moet ons en jullie vast nieuwsgierig maken naar zijn nieuwe verbeterde versie. Succes met bouwen, Lucien!

Lucien:
Mijn naam is Lucien de Graauw. Ik ben al 25 jaar bezig met de Koihobby. Mijn vrouw, Bertine, vindt het ook steeds leuker worden en sinds 5 jaar hebben we samen de smaak goed te pakken. In 2012 bouwden we onze oude vijver bij ons oude huis.

collage 1

Onze vijver uit 2012 bij ons vorige huis

De vijver was gebouwd op een betonnen vloer van 30 cm dik met daarop sandwichpanelen. Vanuit de bodemdrain kwam het water in een zeef, gevolgd door een groot meerkamerfilter. Daarnaast hadden we ook een plantenfilter. Hiervoor werden 2 pompen gebruikt. Een 10.000 voor de plantenfilter en een 20.000 op de filterlijn met de meerkamerfilter. De vijver was 3 bij 4 meter en 1,75 meter diep. Gaande weg de 5 jaar nog wel wat aanpassingen gedaan. Nu draaide die perfect en besluiten we om te verhuizen.

Collage 2

Ook de oude vijver werd prima gefilterd

Na het maken van de nieuwe plannen zijn we op 6 april gestart met het slaan van de palen. Onze oude vijver was 7 cm scheef gezakt en dit wilden we deze keer voorkomen. Het graven viel, net als vorige keer, wederom tegen. We laten ons niet uit het veld slaan door de zware blauwe klei en het kostte ons drie dagen. Totaal 36 kuub zand wordt in containers van 12 kuub afgevoerd.

collage 3

Het graven was net als vorige keer een zware klus!

De volgende klus is de bekisting. Gekoppeld aan de bekisting, stutten we ook de tuin en schutting om instorting te voorkomen. Dit verliep redelijk vlot gelukkig.

collage 4

De bekisting is voor de stevigheid

Er is gekozen voor 2 dikke betonnetten van rond 12 mm staal. Hierop wordt een betonvloer gestort van 25 cm. Meer daarover komt in het volgende deel.

collage 5

Klaar voor het beton

Wordt vervolgd!

Lucien de Graauw

Series NavigatieDeel 2: Droomvijver schiet lekker op >>

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Comments are closed.