Het is weer voorjaar! Daar wordt iedereen vrolijk van, toch? De eerste vlinders worden weer gesignaleerd, narcissen komen uit de grond, in elke winkel zijn er weer viooltjes te koop en last but not least: er komt weer leven in de vijver.

Hele jaar helder en net nu is die groen!

Na maanden de hobby op een laag pitje te hebben beleefd, komen nu de Koi weer naar boven. Iedere hobbyist zijn hartje klopt weer sneller en lopend naar de vijver hoop je weer een glimp van je tamme chagoi op te vangen. Balen dat nu de vijver in groene soep veranderd is! Hele jaar helder en net nu is die groen!

Mooi groen is niet lelijk zweefalg KoiQuestion

Op zoek naar leven in de vijver, maar hij is zo groen…….

Ik lees het op veel fora en facebookgroepen. Vijvereigenaren die roepen om hulp omtrent hun groene vijver. Maar…. Mooi groen is niet lelijk.

Alle factoren, voeding en licht, zijn aanwezig om massaal te vermenigvuldigen

Laten we eerst kijken naar de oorzaak, voordat we kijken hoe we dit ‘probleem’ kunnen oplossen.
Ook in de natuur zien we dit verschijnsel. Een beekje bij ons tussen de weilanden door is in de maanden maart-april ook groen. Het heeft te maken met het feit dat december de donkerste maand is en januari-februari de koudste maanden. Hiermee wil ik zeggen dat in maart het al lang licht is. De donkerste maand ligt dan een kwartaal achter ons, echter de koudste niet!
Alg krijgt de kans om zich te ontwikkelen door de vele lichturen. Eind maart is het van 7.00u tot 20.30u licht! Ook het metabolisme van de vissen komt weer op gang. Het aantal afvalstoffen: ammoniak, nitriet, nitraat neemt weer toe. In de zomer wordt dit netjes verwerkt door de filter, echter de bacteriën in de filter zijn nog niet zo actief. Deze kijken niet naar lichturen, maar naar temperatuur. Het is nog te koud om activiteit te tonen. Daar maakt de alg dankbaar gebruik van. Alle factoren, voeding en licht, zijn aanwezig om massaal te vermenigvuldigen.

Er bestaat een kans dat je van het aanzetten van de UV-lamp meer draadalg krijgt

Op deze manier heeft alg tijdelijk de functie van je filter overgenomen. Als je ammoniak en nitriet meet, meet je misschien wel 0 mg/l, dankzij je alg. Dit maakt het bestrijden van de alg niet zonder risico! Een ammoniakpiek of nitrietpiek ligt op de loer. Het is daarom verstandig een aantal keer extra je ammoniak en nitriet te meten, indien de UV-lamp heeft uitgestaan in de winter en je zet hem in maart weer aan, nadat de vijver groen geworden was. Er bestaat daarnaast een kans dat je van het aanzetten van de UV-lamp meer draadalg krijgt. Dan ruil je de ene ergernis in voor een andere.

draadalg        UV aan, zweefalg weg, draadalg er voor in de plaats

Je alg kan ook groeien van nitraat of van fosfaat. Als er al nitraat zit in kraanwater kan je je nitraatwaarde niet verlagen tot 0 mg/l door water te verversen. Maximaal mag kraanwater 50 mg/l nitraat bevatten. Meestal is dat niet het geval, maar waardes van 12,5 mg/l komen wel voor. Dit is voldoende voor zweefalg om te groeien. Kraanwater bevat, als het goed is, geen fosfaat. Fosfaat zit wel in voer.
Ik raad je aan om nitraat en fosfaat van je vijver (en kraanwater) te meten. Dit geeft weer meer info.

We kijken liever in een heldere vijver, dan in een groene vijver

Stel we doen er niks aan. We laten de vijver groen. Wat zijn dan de voor- en nadelen?
Er zijn hobbyisten die zweren erbij, een groene vijver. Zij beredeneren voornamelijk dat zweefalg een speciale voedselbron is voor de Koi, dat ander voer niet kan bieden. Een soort verse groente en dat bedoel ik niet oneerbiedig. Tweede voordeel, wat je van pro-groene-vijveraars hoort is dat de kleuren van de Koi feller worden in groen water. De redenen lopen uiteen, van bescherming tegen zonlicht of natuurlijke bescherming. Als het water te helder is, zijn de Koi zelf misschien liever minder onopvallend. Dit effect zou klein zijn, maar volgens de voorstanders wel merkbaar. Ik bestrijd het niet. Echter is het wel lastig te onderzoeken, of niemand waagt zich eraan.

Nadelen zijn er ook. Die zijn makkelijker te benoemen en aantoonbaar. Als eerste ons eigen gevoel. We kijken liever in een heldere vijver, dan in een groene vijver. Zo simpel is het.
Als tweede fluctueert je koolstofdioxide-gehalte gedurende de dag. Overdag maakt een plant zuurstof van koolstofdioxide, ’s nachts niet. Koolstofdioxide is gekoppeld aan de pH. Hoe meer koolstofdioxide, hoe zuurder je water wordt. Bij een schommelde koolstofdioxide-gehalte, schommelt de pH ook. Als de pH-schommeling te groot wordt vinden je vissen dat niet fijn.

Als je UV-lamp krachtig genoeg is, moet je het zweefalg kunnen stoppen

De derde reden is dat in het voorjaar het parasietenseizoen geopend wordt. Ieder voorjaar een terugkomend probleem. Diensten, zoals bijvoorbeeld de Adviesgroep Koi en vijver, verwachten een piek in de aanvragen. De eerste gevallen van huidwormen, trichodina zijn al weer gediagnosticeerd. Wat heeft dit met groen water te maken? In principe niet veel. Alleen een afstrijkje maken om onderzoek te doen naar parasieten wordt meestal gekoppeld aan opvallend gedrag van de Koi. Bijvoorbeeld met geknepen vinnen op de bodem liggen, rode of witte waas over de huid. Deze voorsignalen zijn minder goed zichtbaar als je niks ziet in de vijver.

Showa wittige waas2 Showa met wittige waas op de bodem. Afstrijkje?

Ieder moet voor zichzelf weten of die wel of geen groene vijver wilt. Welke punten sterker wegen.
Meest simpele oplossing is om de UV-lamp te gebruiken. Als het vijverwater helder wordt, wel even ammoniak en nitriet opnieuw meten, om te kijken of de filter voldoende zijn werking doet. Als je UV-lamp en flow er doorheen krachtig genoeg is, moet je het zweefalg kunnen stoppen.

Als je vijver helder is zou ik de UV-lamp weer uitzetten. Dan gaan de branduren niet zo snel op van de lamp en bespaar je elektrische energie. De temperatuur is stijgende, dus je filter gaat het uiteindelijk wel winnen.

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.