In het eerste deel van deze serie hebt u kunnen lezen wat u kunt doen om de Koi voor te bereiden op een show en hoe u het transport naar de show aan kunt pakken. Eenmaal op de show aangekomen zal uw Koi als eerste beoordeeld worden door een benchingteam. Zij beoordelen of de Koi deel kan nemen aan de show en doen dat aan de hand van een aantal punten waarover u hier meer kunt lezen.

Holland Koi Show opbouwdag

Een benchingteam hard aan het werk!

Kwalificatie-eisen

Niet iedere Koi mag zomaar meedoen aan een Koishow. De Koi moet gekwalificeerd zijn voor de desbetreffende show. De eisen die showcommissies stellen aan de deelnemende vissen, kan onderling (iets) afwijken. Vergewis u van deze eisen voor u een selectie maakt van vissen die u wilt inzetten. Hiragana zijn op de Europese Koishows verboden. Deze vissen kenmerken zich door extreem lange vinnen en worden ook wel sluierstaarten of butterfly Koi genoemd. Ook de Magoi (de oerkarper of ook wel consumptiekarper genoemd) mag niet deelnemen. Hetzelfde geldt soms voor Yoroi, dit zijn vissen met her en der schubben van vaak verschillende grootte. Ook kan het zijn dat aan een show alleen hobbyisten mogen meedoen, of dat er onderscheid gemaakt wordt tussen handelaren en hobbyisten (eigenlijk dus twee deelnemersvelden). Dit valt in de praktijk echter zo moeilijk te controleren dat dit soort shows niet vaak meer voorkomen.
image1 (9)

Defects

Naast deze algemene eisen wordt de vis bij aankomst op het showterrein nog door een benchingteam geïnspecteerd. De bencher meet de vis en deelt deze in de juiste showklasse in. Daarnaast wordt de vis onderzocht op ernstige onvolkomenheden (defects, defecten). Mochten deze worden geconstateerd, dan wordt de betreffende vis alsnog uitgesloten van deelname aan de wedstrijd. Bij defects moet u denken aan ernstige misvormingen, wonden, zichtbare ectoparasieten (karperluis, ankerworm, bloedzuigers), ontbrekende ogen, ontbrekende vinnen enzovoort. Defects kun je natuurlijk zelf constateren, thuis in de vijver. Het is zonde om met zo’n vis te gaan slepen om vervolgens bij aankomst te horen dat de vis gediskwalificeerd is en u hem of haar weer in kunt pakken.

Deformations

Naast defects is het ook niet handig om vissen met een deformatie (deformation, mismakingen) mee te nemen naar een show. Deformations zijn minder ernstig dan defects, maar maken de vis feitelijk kansloos op het winnen van een prijs. Denk hierbij een kromme vis, een vis met de kop scheef op het lichaam, het ontbreken van een baarddraad, littekens, deels ontbrekende vinnen enzovoort.

Beoordeeld thuis uw Koi goed, dit voorkomt dat u onverrichter zake naar huis gaat

Flaws

Naast gebreken en deformaties bestaat er ook nog zoiets als een schoonheidsfoutje (flaws). Dit zijn veel minder ernstige imperfecties, die alleen een negatieve rol gaan spelen als tussen twee gelijkwaardige vissen een winnaar gekozen moet worden. Denk hierbij aan rood in de borstvinnen van een Go-Sanke, zwarte stipjes op het witte, gele of rode patroon van een Utsuri enzovoort. Vissen met flaws kunnen grote prijzen winnen, mits ze op de reguliere onderdelen boven de rest uitstijgen.

IMG_7070

Het jureren in volle gang!

Tot slot nog dit
Laat u niet afschrikken door de kwalificatie-eisen. Ze zijn logisch. Toch gebeurt het op elke show wel dat er een paar vissen gediskwalificeerd worden. Voorkom dat dit u gebeurt, door uw vis goed te inspecteren alvorens u hem of haar besluit in te zetten op een show.

Series Navigatie<< Voor het eerst meedoen op een Koi ShowBenchen en Jureren deel 3: Invloed van licht >>

Over Joop van Tol

Joop 'Ginrin' van Tol is gevierd columnist en fervent cursusbegeleider bij zijn eigen initiatief KoiToday. Hij was 11 jaar bestuurslid van de NVN en vele jaren hoofdredacteur van het lijfblad. Joop is een loyale bondgenoot in de visie tot kennisdeling.

Comments are closed.