Een plantenfilter kan een mooie optische toegevoegde waarde zijn. Een natuurlijke aanblik van de vijver staat mooi naast de wat stenen bakken van vijvers. Ook werkt een plantenfilter iets nitraatverlagend en fosfaatverlagend. Maar bij sommige is deze natuurlijke filter een doorn in het oog. Vooral de parasiet Trichodina of bacteriële infecties zie je ooit bij vijvers met daaraan een slecht onderhouden plantenfilter gekoppeld.
Wegens terugkerende problemen heb ik twee jaar geleden mijn plantenfilter aangepast. Lees hier wat ik veranderd heb en waarom.
Het onderhouden van een plantenfilter is geen pretje. Door de gemaakte aanpassingen heb ik het onderhoud wel een stuk eenvoudiger en minder zwaar gemaakt. Maar nog steeds is het wel meer werk dan alleen het snoeien van planten.

11 snoeien

Snoeien is groeien, zowel plant als wortel

Regelmatig spoelen is een must. Bezonken vuil kan hierdoor afgevoerd worden naar de riolering. Organisch vuil kan gaan rotten en kan daardoor leiden tot slechte waterkwaliteit en toename van verkeerde bacteriën.

WP_20170310_15_22_03_Pro

Bezonken vuil ondanks regelmatig spoelen

Snoeien is groeien. Ik snijd geregeld een stuk weg zodat het weer opnieuw aangroeit. Maar dat is niet alles. Vooral afgestorven stukken planten haal ik weg. Dat is ook organisch vuil.

Naamloos-1

In de winter verslijmen wat wortels, dit verwijder ik bij een grote schoonmaak

Groot onderhoud doe ik één keer per jaar. Dan haal ik alle mandjes eruit. Ik snoei tevens de wortels. Oude en verslijmende wortels worden dan verwijderd. Ik ontsmet al mijn planten. Dit om te zorgen dat tussen de planten geen bacteriehaarden kunnen ontstaan. Dit ontsmetten doe ik met kaliumpermanganaat. Dit middel ontsmet goed en is totaal niet schadelijk voor de planten zelf. Voor planten het beste ontsmettingsmiddel omdat andere ontsmettingsmiddelen wel schade geven aan planten.

WP_20170310_15_34_04_Pro

De planten krijgen een KP-bad

Dit alles geeft mij het gevoel dat ik de plantenfilter zo proper mogelijk houd. Maar ja, wanneer doe je het goed? Er zijn natuurvijvers waar Koi in zwemmen en nooit dit soort schoonmaakbeurten plaatsvinden. Zo lang het goed gaat kan dit ook wel. Echter heb je het idee dat jaarlijks dezelfde problemen terugkomen is het verstandig om op zoek te gaan naar de oorzaak.

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App