preview_69

Nieuw jaar, nieuw Koiseizoen en hopelijk wordt het ook een mooi jaar en een prachtig Koiseizoen.
Zoals tijdens iedere start van een nieuw jaar neem ik de Koi Wijzer onder de loep om te bekijken of er nog dingen anders en beter kunnen. Geen ingrijpende dingen want de basis van ons lijfblad is super en daar wil ik niet teveel aan gaan sleutelen. Zoals ieder jaar krijgt de cover een nieuwe look en zo ook dit jaar. Wat we dit jaar wel voor het eerst hebben is een nieuw voorwoord, niet één maar twee pagina’s geklets van mij…
Met dit uitgebreider voorwoord wil ik wat extra’s gaan toevoegen, namelijk; een paar leuke foto’s voor de aankleding, info over de Koi die op de cover staat, een vooruitblik van wat de lezers te wachten staat en alles wat ik op dat moment nog meer van toegevoegde waarde vindt.

Terugkomend op de cover van deze Koi Wijzer, standaard na iedere show van ons wordt daar de Grand Champion op gezet, dat zal ook niet gaan veranderen. De overige drie uitgaves heb ik er de vrije hand in. Echter valt het niet altijd mee om iets leuks te verzinnen, de keuze is enorm! Meestal overleg ik met onze voorzitter, Henny van Groesen, welke Koi we erop gaan zetten. Ditmaal kreeg ik de opmerking: “Pak eens een bijzondere Koi, die je niet zo vaak ziet”. Dan ga je al snel kijken naar bijzondere en aparte variëteiten. Echter moet er dan wel een mooie foto van te vinden zijn die aan de eisen van de cover voldoet, dat valt niet mee kan ik u zeggen. Toch heb ik iets leuks gevonden! En ik werd eigenlijk door Natascha Spiering (zonder s) getriggerd. Zij heeft een mooi artikel geschreven voor de Goshiki en tijdens mijn zoektocht in ons immense archief kwam ik deze foto tegen. Het is een Doitsu Goshiki, de foto is genomen tijdens de Nagaoka Koi Show in 2009. Kweker is mij helaas niet bekend. Het is een unieke Koi die wat karakteristieken van en Kindai Goshiki laat zien, maar dan met doitsu schubben.

Ook nieuw dit jaar is de rubriek: t Wereldje – Japan. Hierin komen mooie en leuke nieuwsitems voorbij puur gericht op Japan, rechtstreeks van onze correspondent die daar zit. Per Koi Wijzer zullen dit twee items worden, maar gezien de opstart van deze rubriek is het er deze uitgave één, aangevuld met wat mooie actiefoto’s uit Japan, welke ik van René Gerritzen heb ontvangen.

De Koi Wijzer haalt zijn kracht uit een groepje vaste schrijvers. Ook dit jaar gaan deze mensen u weer de meest boeiende, leerzame en interessante artikelen voorschotelen. De groep vaste schrijvers groeit nog steeds, en daar ben ik uiteraard ERG blij mee! En mocht u denken ook een toegevoegde waarde te kunnen zijn, neem dan contact met mij op (contactgegevens vindt u achterin dit magazine). Hoe groter de groep, hoe meer variatie en daardoor een nog mooier magazine dat niemand wil missen!

In dit magazine is het ons weer gelukt om u een grote variatie aan artikelen voor te schotelen. Zo krijgt u een aantal interessante voorjaarstips om het Koiseizoen zo goed mogelijk te beginnen. We duiken het medisch wereldje in met een boeiend artikel van student Arjo Oostra, over de kieuwworm en neemt Maarten Lammens je mee in de wondere wereld van het bacteriologisch onderzoek.
Uiteraard komen onze gevinde vriendjes ook aan bod! Zo verteld Natascha Spiering over de Goshiki en legt Tjaard van Balen uit waar je op moet letten bij het selecteren van een Kohaku.
Daarnaast lees je in dit magazine een artikel over azukari, wat dit is en wat de voordelen ervan kunnen zijn. En neemt een hobbyist je mee tijdens zijn avontuur rondom zijn eerste show deelname.
En met artikelen over bonsai, aquarium en het polyesteren van een vijver is de variëteit in artikelen ook ditmaal weer enorm. Voor ieder wat wils!

De (meteorologische) lente is op 1 maart begonnen, en in mijn beleving dus ook het Koiseizoen. Weg met die sneeuw en kou, we willen genieten van onze gevinde vriendjes. Bij het verschijnen van dit magazine is het wellicht nog iets te fris om onder het genot van een kop koffie of thee bij de vijver je favoriete magazine te lezen, maar hopelijk heeft u al net zoveel zin in het mooiere weer als ik. Laten we er met zijn allen weer een mooi Koi-jaar van maken en genieten van alle Koishows die weer op de agenda staan, want dat zijn stuk voor stuk weer DE momenten om medehobbyisten te ontmoeten en nieuwe noviteiten rondom onze hobby te ontdekken.

Veel leesplezier!

Barry den Ouden

Hoofdredacteur Koi Wijzer

 

U kunt deze preview, en alle vorige previews terugvinden op onze website: www.Koi2000.nl/magazine/previews/

De Kieuwworm

Iedere kweker, dealer en hobbyist wil het beste voor zijn of haar vissen, uit liefde en/of voor de topkwaliteit voor de verkoop. Stress bij vissen hoort daar niet bij. In het ergste geval kan daar het horrorverhaal van de kieuwworm uit voortkomen, wat stress verhogend is voor de vissen en daarmee ook voor de verzorger. Maar hoe zit dit beestje eigenlijk in elkaar, wat maakt het zo vervelend om deze parasiet in de vijver te hebben?
Arjo Oostra, student aan de Aeres hogeschool in Almere, heeft er een artikel over geschreven.

artikel1_1
artikel1_2

Geef je filter een voorsprong

In het voorjaar worden de meeste vijvers een korte periode groen. Door de kou is een groot deel van de bacteriekolonie afgestorven en het filter moet nog op krachten komen. Op het moment dat we serieus gaan voeren komt er een flinke toename van ammoniak in het water. Die wordt niet gelijk door het filter afgebroken omdat er nog te weinig bacteriën in het filter leven (deze groeien op basis van temperatuur en voedselaanbod). Mogelijk ontstaat hierdoor een ammoniak- of nitrietpiek, welke schadelijk is voor de vissen. Er is echter nog een manier waarop ammoniak wordt afgebroken in een vijver: algen. Algen groeien van ammoniak waardoor in het voorjaar de vijver groen kan worden. Om het filter hierbij te helpen, kunnen we het filter in het voorjaar een voorsprong geven. Hoe, dat lees je in dit artikel.

artikel2_1
artikel2_2

Bij de Goshiki is er geen middenweg

Het begint vaak met liefde. Genoeg foto’s te vinden van deze variëteit, met een mooi diep sumi en lak rood in mooie zware patronen. Veelal de beginnende hobbyisten raken er op slag verliefd op en kopen er een aan met het beeld van de foto in het achterhoofd. Helaas stelt deze variëteit vaak teleur. De groei valt vies tegen en naast tegenvallende groei  wordt het mooie rood grauw en kleurt dan vaal grijs. Zwarte spotjes op het beni maakt dat de liefde dan op slag over is. Veel mensen laten daardoor deze variëteit links liggen, zo ook Natascha Spiering. Ondanks dat heeft deze variëteit haar interesse getrokken en verteld ze er uitbundig over.

artikel3_1
artikel3_2

Op bezoek bij AsKoi

Hans Aarden en Henny van Groesen zijn op bezoek geweest bij deze dealer. AsKoi is te vinden in het plaatsje Tynaarlo. “Bij de zilveren duif moet je om de rotonde heen, neem dan de 3e afslag.” Het was een hele reis voor Hans en Henny, maar dit was de moeite meer dan waard. Mooi bedrijf met ook een goede kwaliteit aan Koi. Lees in dit artikel wat dit bedrijf te bieden heeft en wat je hier kunt verwachten aan service, Koi en artikelen.

artikel4_1
artikel4_2

Polyesteren kan je zelf

Tegenwoordig kan je ook kant en klare polyester vijvers op maat laten maken. Echter kan je ook gewoon zelf gaan polyesteren. Dit scheelt je een hoop geld EN het is eigenlijk stiekem best leuk om te doen. Als je alles zelf doet geeft het eindresultaat nog meer voldoening en is je trots nog groter! Een goede voorbereiding is hierbij aan te raden en via dit artikel wil ik wat handvaten geven om deze voorbereiding zo goed mogelijk te laten verlopen.

artikel5_1
artikel5_2

Mudpond Magic – deel 2

Azukari is een term die je steeds vaker hoort. Het komt er in het kort op neer dat je een Koi aanschaft bij een kweker in Japan, maar dat je deze nog een groeiseizoen bij de kweker laat, zodat de vis zich verder kan ontwikkelen in de mudpond. Het doel dat je hiermee beoogt is hogere kwaliteit voor een lagere prijs. Immers, je betaalt de prijs voor een tosai (éénjarige vis) plus de extra verblijfskosten en hoopt na afloop op een hoge kwaliteit nisai, die meer waard is dan de tosai plus de azukari samen. Uiteraard geldt hetzelfde voor een aangeschafte nisai, die je als sansai naar Nederland laat komen. Met azukari koop je dus eigenlijk een verwachting…
artikel6_1
artikel6_2

logo//embedr.flickr.com/assets/client-code.js

Series Navigatie

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App