Hoe het lelijk eendje een ware orka werd

Enige weken ontstond er een golf aan likes en reacties nadat we een foto deelden op onze Facebook pagina. De afbeelding was die van een Kumonryu. Geïntrigeerd door de verschijning gingen wij op zoek naar de eigenaar om het verhaal van deze orka-like Kumonryu te achterhalen. We kwamen uit in Taunggyi, een plaatsje in Myanmar, ook wel bekend als Birma. Uther Naing is de naam van de eigenaar van deze Koi en hij kweekt sinds korte tijd op zijn eigen Koi farm. We gingen met hem in gesprek;

Tiebo: Hobbyisten wereldwijd hebben van de Kumonryu genoten die je op het internet hebt geplaatst. Is de Koi van jou
Uther: Yes! Dat is mijn Koi!

Toen ik in bed lag dacht ik ineens; we zijn de Kumonryu vergeten!

Tiebo: Sorry dat ik meteen zo een brutale stel, maar wel gaaf! Gefeliciteerd hoe dan ook, het zal een trots bezit zijn. Ik wil van alles vragen over deze Koi, maar laat me eerst vragen jezelf kort voor te stellen Uther.
Uther: De afgelopen zeven jaar was ik reeds hobbyist, maar vorig jaar heb ik de stap genomen en ben ik ook zelf gaan kweken. Mijn farm heet TN Koi Farm.

Tiebo: Tof. Daar willen we zeker meer van weten, maar we kunnen onze nieuwsgierigheid naar de Koi niet langer bedwingen haha. Heb je de Kumonryu zelf ook gekweekt?
Uther: Nee, was dat maar zo haha. Mijn partner is werkzaam geweest op de Nippon Koi Farm uit Singapore. Deze vis bracht hij mee als cadeau voor mij na zijn periode daar.

Kumonryu Myanmar

De Kumonryu bij binnenkomst. De Koi was nog erg wit op het hoofd en lichaam. Hieronder een video van de Koi hoe ze eruit zag vlak voordat ze de mudpound in ging…

Tiebo: Dat zijn nog eens cadeautjes, daar was je vast blij mee.
Uther: Om heel heerlijk te zijn vond ik de Koi helemaal niet mooi. Ze was meer wit op het hoofd en ook op het lichaam en een beetje slordig gekleurd naar mijn mening. Ik besloot de Koi maar uit te zetten in de mudpound.

Is de vis te koop?

Tiebo: Dus je stak een Koi in de mudpound en na een zomer kwam er een orka uit?
Uther: Haha, ja zo zou je het kunnen stellen. Toen we de vijver oogsten hebben waren we allemaal verbaasd wat voor vis dit was; niemand van ons kende de vis, maar we waren er erg gelukkig mee natuurlijk.

Tiebo: Je herkende de vis dus eerst helemaal niet?
Uther: Nee inderdaad, niemand van ons. Het verhaal is eigenlijk nog sterker. Toen ik ’s avonds in bed lag moest ik denken aan de Kumonryu die ik gekregen had en dat we die niet waren tegen gekomen tijdens het oogsten. We hebben hierop de volgende dag gespendeerd om het dier te zoeken. Pas na uren zoeken schoot ons pas te binnen dat het wel eens de Koi kon zijn waren we de dag er voor zo van onder de indruk waren. Hierop zijn we gaan vergelijken en konden we concluderen dat het een en dezelfde vis was.

Kumonryu Myanmar

De Kumonryu vlak voordat de de mudpound in ging

Tiebo: Die Kumonryu heeft jullie dan echt goed voor de gek gehouden. Een bizarre ontwikkeling en ik mag wel stellen dat die specifieke mudpound zich uitstekend leent voor de ontwikkeling van bijv. Sanke en Showa tbv het Sumi. Ken je de waarden van deze mudpound?
Uther: Ja dat klopt, je moet toch testen en ervaren voor welke pigmenten een mudpound de beste ontwikkeling geert, maar het moet natuurlijk ook in de vis zitten. De pH zit rond de 7,8 en de KH heb ik gemeten op 6.

Kumonryu Myanmar

Tiebo: Hoe oud en groot is de Kumonryu nu?
Uther: De vis is nu zo’n twee-en-een-half jaar oud en rond de 55cm. Hoe de ontwikkeling verder zal verlopen durf ik niet te zeggen, maar ik ben wel erg benieuwd. Ik ben sowieso erg gek van (Beni) Kumonryu.

Hieronder de mudpond in kwestie:

Tiebo: Is de vis te koop?
Uther: NO! NOT FOR SALE!!!!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.