Naast al het politieke nieuws afgelopen week was er ook nog een luchtig onderwerp wat breed uitgemeten werd in de pers, dit nieuws passeerde zelfs de landsgrenzen en werd opgepikt door BBC. Nee, ik heb het niet over de rel rondom de Turkse politici die in Nederland campagne kwamen voeren, dit gaat over de 80 goudvissen die in Veenendaal gevangen moeten worden!

Misschien kunnen de goudvissen ingezet worden op een leuke show ­čśë

Met de beste bedoelingen van de wereld zette Veenendaler Hans van Manen vorige zomer een flink aantal goudvissen en goudwindes uit in het nieuwe kanaaltje aan de Brouwersgracht te Veenendaal. De pret heeft echter niet al te lang mogen duren, het ministerie van economische zaken heeft de heer van Manen tot 8 april de tijd gegeven de goudvissen te vangen. Toen ik de artikelen op internet hierover las begreep ik niet direct wat nou het probleem was, het is immers een afgesloten gracht, dus wat maakt het dan uit dat daar een paar “uitheemse” vissen inzwemmen. Na wat speurwerk kwam ik het antwoord hierop tegen, dit watertje staat buiten het zicht in verbinding met open water, en zo kunnen de goudviseitjes daar terechtkomen.

Dat de kroeskarper er niet zo goed voorstaat blijkt uit de status kwetsbaar die deze soort krijgt op de rode lijst van bedreigde soorten

En daar begint het probleem, doordat de goudvis nauw verwant is aan de┬áinheemse kroeskarper kunnen de eitjes in het open water bevrucht worden┬áen ontstaat een┬ákruising. Deze kruising is “sterker” dan de kroeskarper en zal deze dus gaan verdringen waarbij het risico bestaat dat de kroeskaper uit zal sterven.

Dat de kroeskarper er niet zo goed voorstaat blijkt uit de status kwetsbaar die deze soort krijgt op de rode lijst van bedreigde soorten. Kwetsbaar betekent dat de soort sterk achteruit gaat en het risico loopt om bedreigd te worden. Ik wist trouwens niet van het bestaan van dergelijke rode lijsten af, maar mocht je je nou eens een dag ontzettend vervelen terwijl het regent, de TV stuk is, alle binnenklusjes gedaan zijn en je ook geen slaap hebt, verdiep je dan eens in de rode lijst voor mossoorten, dan komt die slaap vanzelf!

image1 (8)

Als je nou toch iets actievers wilt ondernemen kun je komende zondag met je Koinet (of een panty van jezelf/je vrouw/moeder/buurvrouw) naar Veenendaal om deel te nemen aan het evenement dat door facebookpagina Darum aangemaakt is. Zondag 19 maart van 12.00 tot 14.00, goudvisscheppen in Veenendaal.

Bron:

Nederlandse staatscourant
www.AD.nl
Sportvisserij Nederland

 

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App