Koi Column door Alie de Boer

Zoals heel veel Koi-liefhebbers volg ik elk jaar weer de reisverslagen van enkele dealers. Het is gewoon niet te doen om ze allemaal te lezen! De mooiste Koi komen voorbij en soms zijn er zelfs weer nieuwe variëteiten gekweekt. De klant kan al een optie op een vis nemen terwijl deze nog in Japan bij de kweker rondzwemt. En eerlijk is eerlijk, het is erg verleidelijk maar heel vaak gebeurd dit toch min of meer in een opwelling.

Als de geselecteerde Koi daarna het transport naar het land van bestemming goed hebben doorstaan, worden de verkoopbakken in de winkels gevuld met al deze prachtige dieren. Er worden kijkdagen georganiseerd en blijf dan maar eens standvastig volhouden dat er thuis geen vis meer bijpast. Maar hoe moet het daarna?
Overbezetting en problemen die daardoor ontstaan liggen op de loer, de spontane opwelling heeft soms grote gevolgen! …En op dat moment voel ik me treurig worden.

Koi en Zorgplicht - Koi Column

Overbezetting in de vijver

Heel vaak wordt geprobeerd om het bestand in de vijver weer te verminderen door vissen die bij een vorig keuze moment enthousiast en verwachtingsvol zijn aangeschaft via marktplaats of andere kanalen te koop aan te bieden. In de hoop dat hier een nieuwe “zorgzame” eigenaar voor wordt gevonden. Het zijn dieren die nu een onzekere toekomst tegemoet gaan, liever willen we daar maar niet te lang bij stilstaan. Gelukkig hebben koi geen stem en als ze verkocht of desnoods weggegeven zijn, proberen we dit snel te vergeten en ons geweten te sussen. In het ergste geval worden ze zelfs in de natuur losgelaten als daad van uiterste wanhoop!

immers voor wat we aanschaffen gaan we een zorgplicht aan?

Groener bij de buren

Wat is er toch mis met de koi die op die manier wordt afgeschaft, waar is ons verantwoordelijkheidsgevoel? Ooit waren ze goed genoeg en waren we er blij mee! Hier schrijft een dierenliefhebber die zich enorm hecht aan levende have, immers voor wat we aanschaffen gaan we een zorgplicht aan? Houd altijd in het achterhoofd dat ook de nieuwe aanwinst waarschijnlijk niet aan de verwachting zal voldoen, we zijn zelf toch ook niet perfect? Door veel bij de vijver te vertoeven komt iedereen er na een poosje achter dat elke vis uniek is en eigen karaktertrekjes vertoont. Het lukt zelfs om een band te scheppen doordat de Koi een poos deel mag uitmaken van ons leven. Leer te kijken naar en te genieten van de positieve dingen! Het gras ergens anders is immers altijd……

Daarom koiliefhebbers!

Hierbij een pleidooi voor tevredenheid. Doe de onrust en het jagen naar “mooier en groter” in de ban. Wees blij met de Koi waar u op een bepaald moment voor hebt gekozen en geniet ervan. Dit schept rust in uw hoofd en in de vijver, dat komt het welzijn en de stabiliteit ten goede. Soms gaat er één dood door ziekte, ouderdom of een andere oorzaak en dat is het juiste moment om weloverwogen te gaan zoeken naar een plaatsvervanger. Deze rust en tevredenheid wens ik iedereen toe. Het is een eigenschap die best benijdenswaardig is, misschien heet dat wel “gelukkig zijn”!

Koi en Zorgplicht - Koi Column

Over Alie de Boer

Alie is werkzaam in de farmaceutische industrie als apothekersassistent en gespecialiseerd in oncologie en radiologie. Niet gek dus, dat haar interesse als fervent en overigens ook kunstzinnige hobbyiste vooral uitgaat naar het medisch aspect waarbij ze de importantie van de leefomgeving niet uit het oog verliest. Na de Koi University te hebben gevolgd in 2014 is zij is mede-initiatiefnemer van Adviesgroep Koi & vijver om mensen te helpen en het welzijn van Koi te verbeteren.

Bezoek mijn website

Comments are closed.