Koi herkennen en beoordelen, hoe doe je dat?
Joop van Tol vertelt hier alles over bij Fremabo in Nieuwe Pekela.

Het is zaterdag 25 februari 2017 en er staat een interessante lezing op het programma. We krijgen vandaag te horen wat er allemaal komt kijken bij het jureren tijdens een Koishow. Wat zijn de criteria waarop een vis wordt beoordeeld en wat kunnen we hier van leren? Joop van Tol is samen met Marian de Vries afgereisd naar Groningen om bij Fremabo zijn kennis en ervaringen op dit gebied met ons te delen.
IMG_3802Naamgeving:
Wist u dat er in de loop van de tijd meer dan 150 Koivariëteiten zijn gekweekt en dat hier dan ook nog weer subvariëteiten van zijn? Ik wist het niet, maar heb me wel vaak verbaasd over de schijnbaar willekeurige creativiteit van de naamgeving.

Joop schept orde in de chaos

Het is werkelijk een oerwoud van ingewikkelde namen! Joop schept orde in de chaos door bij de basis te beginnen, hiervoor hoeven we eigenlijk alleen de belangrijkste termen te “kennen”. Dit is een overzichtelijk stappenplan! Ineens is er gelukkig toch een soort logica te ontdekken en vergt het niet zoveel inspanning meer om een naam te ontleden en te koppelen aan de variëteit die daar bij hoort.
IMG_3807

Tijdens een show worden al deze variëteiten ingedeeld in 18 verschillende klassen, een hele klus en deze zeer belangrijke taak is toebedeeld aan het benchingteam. Veel hangt tijdens een show af van de juiste indeling met bijbehorende administratie. Pas daarna worden de ingebrachte Koi door de jury beoordeeld op body, huidkwaliteit, patroon en algeheel voorkomen. Aan de hand hiervan zijn er maximaal 310 prijzen uit te reiken!
IMG_3842

Vandaag krijgen we ook veel praktische handvatten aangereikt die het mogelijk maken om voor ieder beschikbaar budget de beste keuze te kunnen maken. Door op een andere manier naar een vis te kijken, met enkele belangrijke basiscriteria in het achterhoofd kunnen voorspelbare teleurstellingen worden voorkomen. Termen als symmetrie, balans en huidkwaliteit passeren de revue. Ontzettend interessant, omdat het toch heel goed mogelijk blijkt te zijn om met een beperkter budget weloverwogen keuzes te maken en in de prijzen te vallen. Persoonlijke smaak blijft hierin natuurlijk onbetwistbaar.
IMG_3867De belangstelling en opkomst om aan deze lezing deel te nemen is groot en de middag vliegt voorbij. Het is pittige materie, maar enorm leerzaam. Tijdens de ingelaste pauzes (die heel goed zijn voor de concentratie) is er tijd om bij te praten en even rond te kijken bij Fremabo. De zaak heeft pasgeleden een grote verbouwing ondergaan en ziet er prachtig uit!
IMG_3814Over Joop van Tol:
Joop van Tol is ZNA gecertificeerd en een zeer ervaren jurylid, hij reist de wereld rond om tijdens Koishows vissen te beoordelen die strijden om de allerhoogste titels. Hier is in de eerste plaats veel kennis voor nodig, maar een jurylid moet aan nog meer “waarden” voldoen om deze werkzaamheden te mogen uitvoeren. Denk dan aan integriteit, het uitschakelen van persoonlijke smaak en het respectvol omgaan met andere partijen.
IMG_3822
Is uw interesse gewekt?
Over het “herkennen en beoordelen” van Koi heeft Joop een duidelijk en overzichtelijk boek “de Koibijbel” geschreven, dit is uniek en tot stand gekomen vanuit zijn passie om opgedane kennis te delen. Naast lezingen biedt Joop tevens een compleet cursus pakket aan via KoiToday.nl.
IMG_3818Joop van Tol en Fred Bor, bedankt voor een hele leerzame, goed verzorgde en gezellige middag!

Over Alie de Boer

Alie is werkzaam in de farmaceutische industrie als apothekersassistent en gespecialiseerd in oncologie en radiologie. Niet gek dus, dat haar interesse als fervent en overigens ook kunstzinnige hobbyiste vooral uitgaat naar het medisch aspect waarbij ze de importantie van de leefomgeving niet uit het oog verliest. Na de Koi University te hebben gevolgd in 2014 is zij is mede-initiatiefnemer van Adviesgroep Koi & vijver om mensen te helpen en het welzijn van Koi te verbeteren.

Bezoek mijn website

Comments are closed.