Waterverbruik boven de 300 m³ zou belastingvrij zijn

Wij, Koihobbyisten, vallen onder de grote waterverbruikers van Nederland.
Ik heb het idee, vanwege dat kraanwater heel goedkoop is, veel mensen niet echt omkijken naar hun waterrekening. Tenminste in Nederland is het kraanwater goedkoop. Onze zuiderburen zijn wel wat zuiniger met verversen. Zij betalen een veelvoud voor schoon water ten opzichte van ons.
Eens per jaar komt de jaarafrekening. Neem je die onder de loep, of ga je er gewoon vanuit gaat dat deze rekening klopt?
Ik checkte altijd alleen de meterstanden. De overige berekeningen en getallen geloofde ik wel. Ik ging ervan uit dat een computer bij een NUTS-bedrijf wel goed uit kan rekenen welke prijs hoort bij welk verbruik. Echter dat had ik dus mis! Door mijn eigen opmerkzaamheid krijg ik nu een creditnota.
Misschien betaal jij ook wel te veel?

De rekening van leidingwater (in Nederland) is opgebouwd uit een aantal elementen:
– vastrecht               → per watermaatschappij verschillend
– prijs per kuub        → per watermaatschappij verschillend
– BoL                       → belasting op leidingwater €0,336 per m³
– Zuiveringsheffing   → bepaalt door waterschap
– BTW                      → 6%

De BoL is een belasting die pas ingevoerd is in 2015. Deze belasting is landelijk gelijk. Deze belasting is, volgens de belastingdienst, in het leven geroepen om spaarzaam om te gaan met leidingwater.
(Personal note: Leuk bedacht door meneer Belasting, maar volgens mij zijn belastingen nooit ingevoerd om ons gedrag te veranderen, maar omdat de overheid ook een hoop rekeningen moet betalen.)
In 2015 is bepaald dat deze belasting alleen geldt voor de eerste 300 m³. Zit je waterverbruik boven de 300 m³, dan hoeft daarboven geen belasting betaald te worden. Je hebt dan volgens de belasting genoeg betaald om te weten dat je spaarzaam moet omgaan.

Netto houdt het in dat je €0,336 minder betaalt voor elke kuub water boven de grens van driehonderd m³!

Netto houdt het in dat je €0,336 minder betaalt voor elke kuub water boven de grens van driehonderd m³.
Ikzelf was op de hoogte van deze regeling. Omdat ik dit jaar voor het eerst boven deze grens zat, was ik nieuwsgierig naar de rekening. Tot mijn verbazing zag ik, dat ik BoL betaalde over mijn volledige verbruik!
Na een belletje blijkt dat deze regeling alleen geldt als je geen bedrijf op je adres hebt en ook maar 1 WOZ-bepaling op je wateraansluiting hebt. Hoe de waterleidingbedrijven hier mee omgaan verschilt per waterleidingbedrijf.
Bij het ene waterleidingbedrijf moet je dit zelf in de gaten houden en eenmalig een formulier insturen, een ander waterleidingbedrijf voert het automatisch door.
Mijn advies voor alle grootverbruikers is om dit even te checken. Stel je verbruikt per jaar 600 m³, dan scheelt dit €100 op je rekening. Van enkele grootverbruikers heb ik begrepen dat ze ook van voorgaande jaren nog terug kregen na het ondertekenen van een formulier.
Uit email-contact met de waterleidingbedrijven heb ik al wat informatie kunnen halen. Echter wil je het zeker weten adviseer ik om zelf even contact op te nemen.

Waterleiding bedrijven wel of geen WOZ-bepaling

Note:
Bericht WMD → wordt automatisch doorgevoerd

Bericht Oasen →Bij een capaciteit meter Qn 1,5 hoeft men niets te doen, dan wordt er altijd maximaal 300 m³ waterbelasting berekend. De verklaring is alleen nodig bij grotere capaciteit meters dan QN 1,5-meters. Bij grotere meters wordt de verklaring toegestuurd. Particulier/bedrijf zou deze dan invullen/ondertekenen.

PWN → Volgens medehobbyist, met een verbruik boven de 300 m³, wordt dit automatisch goed verwerkt en alleen over de eerste 300 m³ belasting berekend.

Dunea → Extra toevoeging. Bij een verbruik boven de 300 m³, wordt het formulier automatisch toegestuurd. Dit moet wel ondertekend worden.

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App