Winter Bonsai!

Bonsai is vooral een “buitencultuur”. Alleen subtropische en tropische bomen kunnen worden binnen gehouden, (denk aan de bekende ficus), echter onze huiskamers zijn daar eigenlijk ook te “droog” voor, vooral in de winter als de lucht weinig vocht bevat, en we ook nog eens gaan verwarmen, wordt de relatieve vochtigheid (RV) veel te laag voor dit soort bomen.
Een schaal water onder de “binnen-boom” kan een oplossing zijn.

Oosten wind

Oostenwind de vijand van onze Bonsai

Het voordeel om de Bonsai buiten te houden is dat de bomen aan alle vier de seizoenen worden blootgesteld. De winter in deze is een rustperiode, alle voedingsstoffen (suikers) zijn in de herfst door de boom uit de bladeren teruggehaald, en onder de bast opgeslagen, zodat hij in de lente hiermee weer kan starten. En de eventuele vorstperiode zorgt ervoor dat ongedierte in onze bomen voor eeuwig blijft slapen.

Toch zijn er wat dingen waar we op moeten letten, omdat wij onze “bomen in potjes” ook niet voor eeuwig willen laten slapen! Teveel vocht bijvoorbeeld, is funest voor onze bomen, vooral voor de naaldbomen.

Wortelrot is doodsoorzaak nummer 1 voor de Pinus

Wortelrot is doodsoorzaak nummer 1 voor de Pinus (dennenboom). Maar ook de loofbomen willen niet te lang natte voeten (be)houden. Eigenlijk zou je hier in de herfst al rekening mee moeten houden, door de bomen droog(er) te houden, of onder een (af)dakje te zetten. In een koude kas opslaan kan ook. Houd er wel rekening mee dat de groenblijvers (Naaldbomen, taxus, dennen, et cetera) nog wel licht nodig hebben, dus de garage of de koude donkere logeerkamer van oma is geen optie!
Sneeuw_op_Bonsai
Zijn de potten toch al drijfnat, stel ze dan zo schuin mogelijk op hierdoor wordt de “waterdruk” groter en loopt de pot sneller leeg en dan kan de grond beter drogen.Geef je bomen hierna een drogere plaats of dek de pot wat af (met wat plankjes bijvoorbeeld) maar sluit het geheel niet te veel af, en haal de bedekking bij droog weer weg.

Sneeuw is top!

Ligt er een dik pak sneeuw over je bomen? dan heb je een gratis isolerend dekbedje waaronder het bijna niet vriest! dus laat het liggen. Maar gaat het dooien haal het eraf, want smeltwater is ook water!

Kleine Larix met rijp

Vorst is geen probleem voor je bomen, maar ik plaats de kleine potjes toch zoveel mogelijk tegen het huis aan indien er een vorst periode op komst is. En plaats de bomen zoveel mogelijk van de grond af denk aan “vorst aan de grond”.
Oostenwind en vorst zijn een “killer”, wanneer de pot (dus wortelkluit) bevroren is. De RV in deze wind is zeer laag. De lucht kan dan weinig vocht bevatten en zal dat vocht uit je bomen willen trekken en dat ook doen! Echter kan er, in verband met de bevroren wortelkluit, totaal geen vocht worden aangevuld naar de stam en takken. De boom verdroogt!
Watergift is nutteloos, alles is ijs, dus plaats je bomen uit de (oosten) wind.
Watergift en bemesten heeft dus geen zin in de winter, maar vooral onze “groenblijvers” mogen toch niet 100% droog blijven, maar houd ze wel licht vochtig.
Fagus in de winter

Moet je in de winter dan op je handen gaan zitten? …. nee! Helemaal niet!
Ontdraden kan altijd. En is er geen vorst, of is er geen vorst voorspeld, dan kan je gaan bedraden. Tenslotte kan je nu goed de takstructuur zien! Het buigen van de takken levert altijd scheurtjes in de bast op, en samen met vocht en vorst kan dit schade opleveren, dus pas hiermee op!. Snoeien kan ook, maar houd ook nu weer rekening met vorst, en het sterk indrogen van de snoeiwonden.

Buitencultuur

Zo zien wij onze Bonsai het liefst, nog even geduld!

Daarnaast kun je je verder bijvoorbeeld ook nog inlezen, info verzamelen via google, (had je) de Noelanders Trophy (kunnen) bezoeken in Genk (extra met een aanvullende tentoonstelling van de EBA (European Bonsai Association)! Ontwerpen maken, etc.

Over Bonsai-Ka Eric

Eric is al 20 jaar Bonsai-ka. Hij is voormalig voorzitter van Bonsai vereniging Koya, is aspirant keurmeester, en heeft in 2015 weer plaatsgenomen in de schoolbanken, om in vier jaar tijd zich nog verder te ontwikkelen op dit gebied.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App