Bouwstop hindert afbouwen nieuwe Koihuis Deshima Koi

Afgelopen weekend was het open dag in Harmelen. Leo de Bruin, eigenaar van Deshima Koi toonde er trots zijn oogst vanuit de moddervijvers van Dainichi. Naast het enthousiasme over dit unieke project was er ook veel gezonde kritiek. Vreemd is dat niet. Vooral gezien de gemiddelde prijs en afzetmarkt die een Koi van deze kweker bedient, laat staan een 31 stuks, was het flink wenkbrauwen fronzen. Ook de dealer zelf kon niet voorspellen wat er ging gebeuren, maar durfde te beleggen in zijn eigen visie.

“…dat gaat niet met een paar foto’s op het internet”

Het is voor de Nederlander de kat uit de boom kijken. Aanvankelijk, nadat de tosai waren geselecteerd, was er wel degelijk belangstelling en een enkele Koi vond al reservering, warme broodjes waren het beslist niet. Leo vind dat niet vreemd; “Ik heb meerdere jaren uitgetrokken om mensen in mijn visie te laten delen, dat gaat niet met een paar foto’s op het internet en ook ik ben afhankelijk van de gunning van de kweker, maar je ziet uiteindelijk komt het goed.”

Visit to Deshimakoi in February 2017 to see the Dainichi Mudpound project koi, now young nisai

Het was een winters weertje in Harmelen

Male Prevale

Nu ik de Koi heb gezien, na er ook zelf bij te zijn geweest in Japan, kan ik niet anders dan erg positief zijn. Sowieso supergaaf om de ontwikkeling van deze Koi te kunnen volgen, laat staan van een dubbel dozijn. De een is wat groter dan de ander. Wat wel duidelijk is, is dat de body’s op alle Koi herkenbaar die van Dainichi zijn. Ook opvallend is de stabiliteit van de meeste patronen. Het zijn nog steeds vissen waar je nog doorheen moet durven kijken; Koi voor de toekomst. De Koi werden op het moment nog behandeld en groen water was hun en ons lot want bowlen is dan niet verstandig, doch wanneer Leo toch voorzichtig een aantal vissen dichterbij brengt of toch stiekem een handje vol voer op het wateroppervlak gooit, wordt je al snel duidelijk waar je hier mee te maken hebt. De vissen zijn zo’n 20 maanden oud.

Tegenvallers waren er ook…

Tegenvallers waren er ook. Zo bleken maar liefst 13 vissen male. Een ongebruikelijk hoog aantal. Gelukkigerwijs waren hierover goede afspraken gemaakt. Het levert dus geen teleurstellingen op; sterker nog. Een aantal van die mannelijke Koi zijn zo heftig dat zelfs ervaren hobbyisten zich er nu nog in zouden vergissen.

Visit to Deshimakoi in February 2017 to see the Dainichi Mudpound project koi, now young nisai

Altijd gezellig; weer een dagje uit met de musketiers; blote vissen kijken.

Bouwstop Koihuis

Liever had Leo deze Koi al zwemmen in een nieuw verblijf. Dit verblijf telt twee vijvers die al wel operationeel zijn, maar de kas die er bovenop moet komen te staan is aan een bouwstop onderhevig. “Ik moet nu rechtstreeks met burgemeester en wethouders om de tafel en acht de kans groot dat ook zij inzien dat Koi een net zo’n waardevolle toevoeging is voor de lokale kasindustrie als de bonsai”. Het nieuwe Koihuis is bedoeld om de niet verkochte Koi die nog steeds vol potentie zijn, de optimale omstandigheden te bieden om door te ontwikkelen.

Visit to Deshimakoi in February 2017 to see the Dainichi Mudpound project koi, now young nisai

Een van de bakki showers op de nieuwe nog niet overdekte binnenvijvers

Mudpound project 2017

Inmiddels zijn er van de vissen al ruim de helft gereserveerd of verkocht. Daar zijn ook buitenlandse klanten bij. Tijdens de open dag spraken we ook enkele serieuze hobbyisten uit Nederland met interesse, beide in een specifieke Showa die hun aandacht had getrokken. De Bruin durft dan ook al wel te stellen om het komend jaar dit project voort te kunnen zetten met de Mano-familie in Japan. “Het project heeft ook internationaal interessante ingangen geboden die ook weer nieuwe kansen bieden voor meer Europese verbinding en draagvlak voor deze kwaliteit; daar zet ik, samen met een paar handenvol serieuze hobbyisten, graag op in.”

Visit to Deshimakoi in February 2017 to see the Dainichi Mudpound project koi, now young nisai

Het netten van de Koi geschiedt onder belangstelling

 

Visit to Deshimakoi in February 2017 to see the Dainichi Mudpound project koi, now young nisai

Remy klopt aan bij de verkeerde deur; Patrick wijst hem op zijn fout…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.