Schelpzand en mineralen

Het is deze maand elf maanden geleden dat Henk Pannekoek (bekend van het gevitaliseerde water) bij mij een beekloopje maakte van ongeveer 1 m³ speciaal zand. Een mengsel van schelpen, mineralen en zand.
Uiteraard naast mijn bekende filter van Spierings Vis het Spierings Combi Bed (SCB) want mechanisch moet er toch aardig wat vuil verwerkt worden! 😉
034
Dus een apart klein pompje van 1 m³ het uur vult de ‘zandbak’ gestaag doch langzaam, zo heeft het water een langere contacttijd met het medium.
IMG_7621
De belangrijkste reden was voor mij dat ik wat moerasplanten kwijt kon en (zeker niet onbelangrijk) de belofte dat mijn waterwaardes “met name de pH en KH” stabieler zouden worden.
Tevens zou dit het water wat met dit zand in aanraking zou komen een helende kracht op de Koi tot gevolg hebben.

De KH bleef ook gelijk op 5 KH

Nou weet ik dat bepaalde zaken moeilijk te bewijzen zijn, de Ph en de Kh daargelaten is dit niet echt moeilijk. Je kijkt in je logboek van 2015 en vergelijkt dit met 2016, appeltje eitje zou je zeggen. En inderdaad de KH en de pH zijn enorm strak geweest vorig jaar, in de warmste dagen was er met de pH slechts sprake van een verhoging ten opzichte van de ochtend van maximaal driehonderdste. Dus mooi binnen de marges. De KH bleef ook gelijk op KH 5 staan bij mijn vijver. Ook in de afgelopen winter periode waren de waardes niet anders.
IMG_7642
Wat moeilijker te bewijzen valt is de ‘helende’ kracht, maar ook daar heb ik een antwoord op. Een wetenschappelijk antwoord? Nee, dat niet, want ik ben geen wetenschapper. Aan de andere kant denk ik altijd maar dat ongeveer 95 % van alles wat er met ons en om ons heen gebeurd nog steeds niet wetenschappelijk bewezen is! Mijn antwoord is gebaseerd op waarnemingen.
IMG_20170204_091341 (2)
Nu is het zo dat ik een Soragoi heb gekocht toen deze nisai was. En echt elk jaar zodra de temperatuur boven de 12C kwam kreeg deze een plekje op de zijkant welke dan weer zo groot werd dat ik haar wel moest behandelen. Ik deed dit niet graag, maar wel grondig, dat dan weer wel. En elke maand was zij aan de beurt.

Op het moment dat ik het beekloopje kreeg was zij al bijna weer aan de beurt om te behandelen, ik zei dit tegen Henk Pannekoek en hij zei; joh wacht eerst nog maar eens twee tot drie weken en zie wat er gebeurd met jouw ‘Happie’, zo noemen wij haar.
IMG_7641
Dit gedaan hebbend merkte ik eigenlijk al na een week dat de wond stopte met roder en groter worden. Blij als ik was liet ik het gaan en ik heb haar niet hoeven behandelen en ook niet meer na enkele weken, nee de hele zomer niet. En ook nu is zij nog steeds ‘plekvrij’ mijn vrouw, ik en Happie blij.
IMG_20170204_091330 (3)
Nou wil ik vooral niet suggereren dat dit zand de oplossing is voor al jouw problemen maar mijn waardes waren stabieler dan ooit en Happie is een behandelvrije zomer doorgegaan. Ook weet ik dat men bang is voor ophoping van bacteriën die men liever niet ziet. Toch ben ik er blij mee en ga met vertrouwen het nieuwe seizoen in. Uiteraard ga ik zodra de temperatuur het aangeeft de bekende voorjaarscheck doen bij mijn Koi, ook die zie ik met vertrouwen tegemoet. En ja, ook mijn Koi hebben vorig jaar huidwormen gehad……..

 

Comments are closed.