De reis van de 95 jarige ‘opa’ der aquariumvissen

In Amerika is een legende, genaamd ‘Granddad’, onder de ongewervelden overleden. Een longvis werd in Chicago tenminste 95 jaren oud of jong. Het is maar hoe je het bekijkt; de soort bestaat al 380 miljoen jaar!

De vis woonde al sinds 1933 in Chicago

Ze was toen al volwassen en zwom sedertdien rond in het Shedd Aquarium in Chicago. Volgens Bridget Coughlin, de manager van het aquarium, hebben meer dan 104 miljoen bezoekers de vis aanschouwt en wekte hij de nodige nieuwsgierigheid, verwondering en opwinding. Het bijzondere aan longvissen is, dat zij beschikken over een soort primitieve long die het in tijden van droogte over kan nemen van de kieuwen. Het fascinerende dier werd al voor de opening van het aquarium op 27 mei 1933 gevangen in een rivier in Queensland.

De reis van Granddad

Granddad was een Australische longvis (Neoceratodus forsteri). De toenmalige directeur van het aquarium in Chigago, Walter H. Chute, wilde in de jaren 30 exceptionele vissen huisvesten om zo een miljoenenpubliek te trekken voor een tweejaar durende expo en stuurde derhalve een verlanglijst mee op een speciale boottocht. Het verlanglijstje was gebaseerd op een boekje dat bestond over vissen in Australië. De plastic zak bestond nog niet en dus was het een bijzondere reis die de longvissen moesten doormaken.

In containers via Hawaii naar Amerika over zee en over rails

In containers via Hawaii naar Amerika over zee en over rails. Waarschijnlijk heeft hun unieke voordeel te kunnen ademen via de lucht, bijgedragen om de reis te overleven. Aanvankelijk waren ze dus samen.  Het stel kreeg zelfs één keer eieren (hoogst ongebruikelijk in gevangenschap) die helaas verloren zijn gegaan dientengevolge van een schimmel. Granddad’s wederhelft leefde tot 1980.

Ingeslapen

In 1994 werd Granddad vergezeld van jonge longvissen. Een uniek gegeven, daar de dieren in Australie een beschermde vissoort vormen en slecht per hoge uitzondering het land mogen verlaten. De nieuwelingen hebben zich nog niet weten te reproduceren. Granddad was ontzettend geliefd, bij het publiek, maar meer nog door de mensen die dagelijks voor hem zorgden. Hij heeft een goed en lang leven geleid, aldus het management van het aquarium, echter at het dier niet meer en werkten de vitale organen steeds minder. Granddad is vredig ingeslapen middels een spuitje.

bron:
http://www.sheddaquarium.org/
http://telegraaf.nl

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App