Alle cursisten geslaagd voor de Cursus Microscopie en Diagnose bij Koi op 4 februari

Na maanden van voorbereiding was het afgelopen zaterdag zover. De cursus, die hobbyisten moet helpen om zelf afstrijkjes te maken en te beoordelen, ging van start.
Om 9:30 uur kwamen de eerste mensen binnengedruppeld. De locatie was een middelbare school in Eersel. Achteraf kan ik zeggen een zeer geschikte locatie met alle voorzieningen. Precies om 10:00 uur zat iedereen klaar met een boekje en een kopje koffie of thee.

Cursus KoiQuestion microscopie en diagnose bij Koi

Iedereen zit en heeft koffie. Even de dagindeling doornemen

Alle cursisten stellen zich voor en blijkbaar komen ze uit alle hoeken van het land. Nee, uit alle hoeken van de Benelux! Van Enkhuizen tot Destelbergen, wat maar liefst 273 km uit elkaar ligt.
Ook de achtergrond van de cursisten verschilt enorm. Ondernemer, docent biologie, grafisch….. Eigenlijk had het gezelschap maar één overeenkomst: onze mooie hobby…. Koi.

Als hierna de pot nep-parasieten open gaat, stijgt meteen de moeilijkheidsgraad 

IMG_2750

Eerst nemen we klassikaal alle onderdelen door die op een microscoop zitten

Oké, ze hadden nog een overeenkomst. Namelijk dat ze allemaal graag goed voor hun Koi willen zorgen. Daar hoort dan ook de nodige kennis bij met betrekking tot gezondheid van deze zoetwatervis. Het gereedschap wat we hierbij gebruiken is een microscoop. Voor sommige een ingewikkeld apparaat met veel knoppen die bedient moeten worden. We starten met wat basiskennis over deze onderdelen. Iets meer dan de helft had nog geen eigen microscoop dus komen er ook wat tips voorbij, met betrekking tot de aanschaf. Een beetje droge stof misschien en daarom is het om 11:15 uur tijd voor een kleine break.

IMG_7583b

Al snel kan er geoefend worden met preparaten

Hierna worden de microscopen uit de tas gepakt, of uit de kast van onze voorraad. We beginnen met scherpstellen op een preparaat van organen van een rat.  Deze preparaten geven altijd mooi beeld. Met dit preparaat kan iedereen thuis verder oefenen, aangezien er één exemplaar mee naar huis genomen mocht worden. Als hierna de pot nep-parasieten open gaat, stijgt meteen de moeilijkheidsgraad. Scherpstellen op iets wat beweegt is veel moeilijker dan op iets wat stilstaat.

IMG-20170205-WA0017

Ook voor de lunch was gezorgd

Alle cursisten draaien een Koi om en nemen een afstrijkje

Time flies en om 12:45 uur zitten we aan de lunch. Een kom soep en een broodje gaat er bij iedereen wel in. Even lekker kletsen in groepjes en elkaar vertellen hoe hij of zij de hobby beleeft. Drie kwartieren later zit iedereen weer netjes in de schoolbanken. Het is tijd voor het echte werk. Eerst nog wat filmpjes bekijken van de echte parasieten, gevolgd door instructie over hoe je een Koi kan vangen en hoe je een afstrijkje maakt. Dan komt de bowl met Koi te voorschijn.

IMG_7574c

Een afstrijkje maken van een Koi, daar kwamen toch de cursisten voor!

In de bowl zwemmen vier wat kleinere Koi, van plusminus 20 cm. Alle cursisten draaien een Koi om en nemen een afstrijkje. Dit is tenslotte toch waar de hele cursus om draait. Er wordt door de microscoop getuurd en iedereen trekt dezelfde conclusie: de vissen zijn gezond en in topconditie.

IMG_2756

Wie vindt er een parasiet?

Als afsluiting volgt er een examen. Dit wordt digitaal afgenomen. De resultaten worden meteen verwerkt door de computer en die geeft direct de uitslag: Iedereen geslaagd! Ik haal opgelucht adem, want iedereen heeft genoeg opgestoken van de dag. De certificaten worden uitgedeeld en een mooie groepsfoto sluit de dag af.

IMG_7595b

Iedereen was geslaagd voor het examen en daarbij hoort dan ook een certificaat Bas, van Terra Koi, bedankt voor je geboden hulp en Vijverbouw Nederland bedankt voor het ondersteunen van deze cursus.
Ook de extra begeleiders: Ruud, Ad en Orlando wil ik graag bedanken!

 

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App