Workshop met ZZP-ers?

Deze blog van Eric is niet helemaal van dit jaargetijde, maar was toch zo leuk en interessant dat ik dacht hem nu toch om deze te publiceren, gewoon omdat het interessant is.

Het is een vakantie middag, met een buiten temperatuur van 25°C, is dit echt een super tuindag. Niemand van de buren lijkt thuis, dus kan ik heerlijk rustig, haast meditatief verder werken aan een jeneverbes (Juniperus Virginia Grey Owl in dit geval) , die ik enkele weken daarvoor speciaal voor een workshop heb aangeschaft tijdens de tentoonstelling van “Bonsai van het Westen” in Delft.
IMG_3411
Echter slechts één van de plaatselijke zzp-ers is druk bezig om met zilverkleurige draden die, af en toe kleuren alsof ze de  regenboog weerspiegelen, (dit is zijn meest belangrijke gereedschap voor het verkrijgen van zijn eten van deze avond) alvast in stelling te brengen.

Startend met enkele zweefdraden bouwt hij onvermoeibaar zijn bijna onzichtbare insecten val , tussen de Sashi Eda van de beukenboom in Moyogi stijl, een tuinstoel en de parasol, niet wetend dat dit energie verspilling zal blijken te zijn, zodra ik parasol ’s avonds dichtklap.

spin
Verder niet afgeleid door deze achtpotige zzp’r ga ik deze middag door met het afwerken aan deze Juniperus die ik tijdens de twee Bonsai dagen in Delft heb kunnen aanschaffen. De eerste stijling van deze Juniperus vond half juni plaats tijdens de “Workshop van het Noorden” (regio Emmen) o.l.v. twee Bonsai Sensei (van de Bonsai studio’s “Iss Hogai” en “Kata Nebari”) een top dag, vol energie en gezelligheid.

De uiteindelijke vorming vond plaats ten gevolge van gevraagd en ongevraagd advies van de ander aanwezige Bonsaika. Maar eigenlijk ook wel een beetje (beetje-veel) hoe ik het zelf zag! Eigenlijk moest ik eerst vooraf het ontwerp op papier zetten, zodat je weet waar je naartoe moet werken, echter zover was ik nog niet gekomen.

Dus, meteen snel van start gegaan, en uiteindelijk “kantelen die boom” zodat het lelijke rechte stuk niet meer opviel, en het besluit hiermee genomen was dat het een half-cascade ( Han-Kengai) zou gaan worden. Misschien wel een hele cascade (Kengai) zodra het laagste deel onder de pot uitkomt!

13466061_806982229437074_8561844802535713314_n
                         Daarmee moest echter een zeer dikke tak behoorlijk worden gebogen!

Meteen de raffia uit de voorraad opgediept zodat deze om de stam of tak gewikkeld kon worden met als reden dat de bast niet los scheurt bij het extreme buigen, eerst wel nat maken natuurlijk, zodat de raffia beter rekt, en strakker om de bast gaat zitten. Daarna een spalk van een draad aangebracht, vast gezet en weer raffia erom gewikkeld.

IMG_3410
Plukken, bedraden, buigen en spannen, het resultaat kwam aan het eind van de middag in zicht

Ook heb ik mij (zeer illegaal) met de diverse workshoppers bemoeid, en af en toe geadviseerd om ook eens op een andere manier naar de boom te kijken, dan alleen vast te houden aan het eerste ontwerp of idee. Als je de stijl van een Bonsai gaat proberen te ontdekken stel jezelf eens de vraag:

  • Wat kan ik nog van de boom maken als plotseling de eerste drie takken van boven af het niet meer willen doen en afsterven.
  • Hoe dik is de stam, en welke stijl streef ik na?
  • Wat als ik de boom bijna kantel/scheef houd/misschien op z’n kop houd(nee dat niet).
  • Wat als ik dat hele rechte stuk afknip.
  • Kan hij compacter, kan er meer weg?
  • etc.

IMG_3498
Kortom, maak eens meer ontwerpen, het papier is geduldig. Zijn de takken soepel dus kunnen de toppen makkelijk naar de stam gebracht worden? Zoek eerst de juiste voorkant, door de wortels te onderzoeken, en in combinatie met de beweging in de boom deze voorkant te bepalen.
Na afloop kregen alle workshoppers (ook ik dus) van de oppersmurfen mentoren/Sensei huiswerk mee, hierbij wordt er van ons verwacht dat we indien nodig, de boom in detail afwerken, en bij de volgende workshop in 2017 weer mee nemen.

Het afwerken tot zover mogelijk heb ik dus deze middag (het moment waar ik deze blog mee begon), gedaan. Tevreden met het resultaat, helaas geeft de foto de diepte niet voldoende aan. Nu veel mesten, voldoende sproeien en voorbereiden voor 2017!

IMG_3376

(De volgende ochtend als ik nog wat slaapdronken naar de buiten loop om mijn bomen te besproeien. Blijkt de zzp’r van gister in samen werking met enkele andere zelfstandigen zonder personeel, wraak genomen te hebben door precies voor mijn deur enkele webben te hebben gevlochten zodat ik daar vol met mijn gezicht in loop. En ik kan het mis hebben maar als ik goed luister, hoor ik ze geniepig lachen!)

 

Over Bonsai-Ka Eric

Eric is al 20 jaar Bonsai-ka. Hij is voormalig voorzitter van Bonsai vereniging Koya, is aspirant keurmeester, en heeft in 2015 weer plaatsgenomen in de schoolbanken, om in vier jaar tijd zich nog verder te ontwikkelen op dit gebied.

Comments are closed.