Nieuw kweekseizoen op de Yoshikigoi Farm 

Met het komende kweekseizoen staan de kwekers van onze zo geliefde Koi weer klaar om een heel jaar hard te werken aan grotere, mooiere, nieuwe varianten van deze Koi. Dat bracht mij op het idee ondanks dat het in Polen nog vriest eens te vragen wat de plannen zijn van Jos Aben van Yoshikigoi voor het komende seizoen op de farm.
1 Herenhuis
Engel:
Zoals elk bedrijf heeft ook Yoshikigoi een visie en plan over de toekomst. Ik kan mij zo voorstellen dat die van jullie is om de mooiste en gezondste Koi te kweken. En dat de hoeveelheid van aantallen ondergeschikt is aan een hoge kwaliteit. Dit dan als meerjarenplan. In die meerjarenplannen zitten ook jaarplannen om tot het grote geheel te komen. Wat zijn voor dit jaar de plannen?
Jos:
Afgelopen jaar hebben we ons wat meer gespecialiseerd in de meer zeldzame variëteiten zoals, Doitsu Ochiba, Ki Kujaku, Metallic Doitsu Ochiba, Hariwake, Beni Kikokuryu, Atarashii Doitsu ( kin ) Ochiba oftewel met andere woorden een gouden kleur Doitsu Ochiba en zo nog een aantal meer zeldzame variëteiten.
Ki Kujaku
Ook zijn we weer een jaar verder in onze kweek met Ki Shusui en hebben afgelopen jaar onze Showa lijn weer geprobeerd om nog meer eigen te maken. Met eigen maken bedoel ik het Sumi.
12036373_10204823246450391_2998627061554603383_n
Lakachtig Sumi op Showa is iets wat ik mij al lang geleden heb voorgenomen en jaar na jaar ben ik dit nu aan het perfectioneren. Afgelopen seizoen was voor mij belangrijk omdat een van onze nieuwe ouderdieren oud genoeg was om de volgende stap te doen.
Natuurlijk is het dan altijd afwachten hoe het resultaat is, maar terug kijkend op de Tosai die hieruit voort kwamen kan ik met enige trots zeggen dat we weer een grote stap dichter bij het uiteindelijk gewenste resultaat zijn gekomen.
DSC_0445

Ik denk dat inmiddels de meeste wel bekend zijn met onze Shiro Utsuri lijn.
Een geheel andere kweek waar we in de afgelopen jaren zeer bekend mee zijn geworden op het Europese vasteland en daarmee bedoel ik vooral op de Koishows.

De door Koifreak aangekochte Shiro’s behoren tot de absolute top op alle grote Koishows van Europa

Koifreak kocht in de afgelopen twee jaar enkele Shiro bij ons en deze behoorden in de afgelopen twee jaar tot de absolute top op alle grote Koishows in Europa.
26 Shiro Utsuri
In 2015 zelfs in Arcen best all size and variety. Dat betekend dat er geen betere aanwezig was in alle grote klassen van de Koishow. Dat dezelfde Shiro Utsuri ook op alle andere grote Koishows met hoofdprijzen naar huis ging en ook met de grootste eer ging strijken op Shows waar alleen Japanse Jury aanwezig was maakt ons nog trotser. Dit werd door een geheel andere Ginrin Shiro Utsuri afgelopen seizoen nog een dunnetjes over gedaan.
Shiro Utsuri Sansai 60-65 cm
Dus onnodig om te zeggen dat we uit deze Shiro lijn voorlopig deze kwaliteit zullen brengen en ook verder doorontwikkelen.

Nadeel van onze farm en ook de daarbij behorende filosofie die daarbij behoort is dat we vele variëteiten kweken en ook moeten kweken. Afgelopen jaar waren dit 32 variëteiten. Voordeel hiervan is dat onze klanten een zeer breed scala aan variëteiten zien. Nadeel is dat we ons niet zoals onze collega Japanse kwekers kunnen specialiseren in slechts enkele variëteiten. Het zou voor ons veel makkelijker zijn om met slechts de kweek van 3 a 4 variëteiten te kweken en daaruit onze selectie vast te stellen.

Nu moeten we ervoor zorgen dat we bij elke gekweekte variëteit voldoende hoge kwaliteit Koi hebben. Afgelopen jaar hebben we iets meer als 10 miljoen broed gekweekt en dat dus verdeeld over meer als 30 variëteiten.

Des te trotser zijn we dan ook met onze brede variëteiten kweek

Hieruit hebben we onze selectie moeten maken. Ik denk dat het voor iedereen duidelijk zal zijn dat indien we uitsluitend 10 miljoen Kohaku, Shiro Utsuri en Yamabuki zouden kweken de uitkomst van de top in deze variëteiten vele malen hoger zou zijn. Des te trotser zijn we dan ook dat we met onze brede variëteiten kweek, waar we overigens uniek in zijn, toch tot dit resultaat zijn gekomen.
Wij zullen dan ook verder gaan in deze ingeslagen weg en proberen om het bestaande resultaat nog te verbeteren. 

Engel:
Komen er nog vijvers bij en zo ja hoeveel inhoud zullen die worden, en waarvoor zullen die het meest gebruikt worden, jongbroed of doorgroei?
Jos:
Er komen zeker nog vijvers bij. Alleen al voor de broed zijn er op dit moment 60 extra geplant van 1.5 miljoen liter water per stuk. Ook zijn er nog 10 grote vijvers geplant van ongeveer 100 meter lang en 40 meter breed met een diepte van 3.5 tot 4 meter. Deze hebben dan een inhoud van tussen de 14 miljoen tot 16 miljoen liter per vijver.
IMG_0134
Ook hebben we een nieuwe vijver erbij met een oppervlakte van 4 hectare. Zie de foto hieronder!
IMG_1191
Engel:
Komen er nog meer Koihuizen bij. En wat zullen daar de afmetingen van worden en met hoeveel bassins?
Jos:
Ook de binnen capaciteit word in de komende jaren nog flink uitgebreid. Er komen nog eens 24 binnen vijvers bij van 50.000 liter per vijver. Deze buiten en binnen vijvers zullen voor alle vissen gebruikt gaan worden. Ons grootste probleem van dit moment is dat we te weinig binnen capaciteit hebben waardoor we veel van onze Koi tijdens de winter periode buiten moeten houden op de vijvers.
4 de tunnel

Engel:
Vorig jaar op de HKS zag ik dat jullie een certificaat behaald hadden waardoor er ook naar een land als Engeland geïmporteerd mag worden.(kort door de bocht gezegd)
Uit ervaring en jouw verhalen weet ik dat zo’n certificaat zeer moeilijk te krijgen/behalen is. Een bedrijf moet aan vele wensen van het land voldoen. Kun jij hier iets meer over vertellen?
Jos:
Inderdaad zijn we vorig jaar als enige farm gecertificeerd als SVC en KHV vrij. Dat betekend dat onze farm van alle Europese landen deze certificering heeft gekregen. Dat dit moeilijk was is een understatement. In Nederlandse woorden uitgedrukt was dit iets waar we naar 7 jaar onderzoek en gesloten bio secuur farm aan begonnen te twijfelen of dit überhaupt haalbaar was. Het is niet een klein ding om te kunnen zeggen dat onze farm en dus onze Yoshikigoi de enige gecertificeerde KHV en SVC vrije Koi ter wereld zijn.
IMG_0021
Er is geen andere kweker ter wereld die deze status heeft. Het is een heel moeizaam, lang en kostbaar proces geweest om aan alle eisen te voldoen om deze status te verkrijgen, maar uiteindelijk zijn we hierin dus geslaagd. De meeste Koiliefhebbers kennen niet eens de meest gevreesde ziekte die al deze vergunningen tegen houd en certificeringen haast onmogelijk maakt. Deze ziekte heet SVC oftewel Sping varimia of carp. In het Nederlands,  Voorjaar ziekte van karper.

De te testen Koi worden geselecteerd door officiële veterinaire diensten van de overheid

Juist voor deze ziekte gelden alle regelgevingen en juist hiervoor moeten alle testen en onderzoeken gedaan worden. Ook mag er geen natuurwater op welke wijze dan ook grenzen aan het terrein of zich binnen een bepaalde afstand bevinden. Het water moet vanaf een diepte komen van minimaal 45 meter om oppervlakte besmetting te voorkomen. Het terrein moet beveiligd zijn, net zoals elke vijver.
De te testen vissen zitten in alle grote klassen en dus leeftijden. De vissen voor de testen worden geselecteerd door officiële veterinaire diensten van de overheid en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Om een zeer lang proces en verhaal kort te maken zal het duidelijk zijn dat de certificering een zeer moeizaam proces was.

Engel:
Vorig jaar zijn jullie een veiling begonnen, een idee uit Japan wat jij ook in Europa introduceert. Kun jij hier wat meer over kwijt, zoals hoe werkt het en in welke prijsklasse kunnen de bieders Koi verwachten.
Jos:
Inderdaad zijn we daar afgelopen jaar mee begonnen en dit is iets wat we dit jaar verder uit willen breiden. De kwaliteit die hierop aangeboden word is van goed tot zeer goed. De top uit onze kweek bieden wij pas later aan in speciale veilingen die afzonderlijk gemeld en georganiseerd zullen worden. Hierover zal dit jaar ongetwijfeld nog het een en ander uitgelegd worden en te lezen zijn.
Kujaku

Engel:
Ik heb gezien dat jouw Sanke-groep enorm in kwaliteit verbeterd is zowel de Showa, als de Kohaku maar ook zeker de Sanke. Wat zijn jouw verwachtingen dit jaar hierover?
Jos:
Inderdaad is de kwaliteit van de Go Sanke groep enorm gestegen, maar dat heeft met name als oorzaak dat we in 2015 duidelijk meer hiervan gekweekt hebben. Daardoor kom je weer bij datgene wat ik al aangaf, meer Go Sanke kweken en minder van andere variëteiten geeft een groter aantal goede vissen in die variëteiten.
Kohaku Sansai
Als ik kijk naar de top uit de kweek van 2013 of 2014 dan zitten daar ook een aantal top kwaliteit Go Sanke tussen. Alleen duidelijk minder in aantal. Omdat we er in 2015 duidelijk meer gekweekt hebben is dus ook het aantal in hoge kwaliteit duidelijk meer. De reden dat ik in 2015 besloot om meer Go Sanke te kweken is eigenlijk omdat ik een wat groter aantal voor de toekomstige Shows aan wilde houden in een zeer hoge kwaliteit. Hierdoor dus de kans te vergroten om enkele van de meest gewaardeerde prijzen bekroont te worden.
Kohaku 78 cm
Dat dit zeer moeilijk zal zijn is ons bekend.  We zullen dus vissen moeten hebben en op  laten groeien tot bepaalde size die dan moeten concurreren met het beste wat dealers in Japan inkopen. Of dit zal lukken zal in de toekomst moeten blijken.
De visie van de farm ligt echter eerder bij het kweken van de meer onbekendere en unieke variëteiten. Afgelopen jaar heb ik dan ook duidelijk veel meer in die richting gekweekt.
DSC_0706
Engel:
Op welke variëteit zal dit jaar de meeste nadruk gevestigd worden?
Jos:
Dit jaar zal echt de kweek gericht zijn op die variëteiten die in Japan veel moeilijker verkrijgbaar zijn. Onder andere Goromo, Shiro Utsuri. Enkele Ginrin variëteiten zoals Ginrin Asagi, Ginrin  Soragoi, Ginrin Ochiba. Ook natuurlijk weer Doitsu Ochiba, Doitsu Hariwake, Beni Kikokuryu, Beni Kumonryu, Kujaku enz.
Doitsu Ochiba Nisai 40 cm

Beni Kumonryu 2
Engel:
Zijn er nog verrassingen te verwachten van Yoshikigoi?
Jos:
Wij proberen altijd voor verrassingen te zorgen, is het niet in de kweek dan is het wel met iets unieks in variatie.
Verrassingen zijn echter geen verrassingen als we deze nu al zouden vertellen. 😉

Beni Kikokuryu

Beni Kikokuryu (2)

Atarashii Ochiba

3 Kumonryu 74 cm

 

Series Navigatie<< Hard werken tijdens een ikeage @Yoshikigoi Farm

Comments are closed.