De wondere wereld van de champignon

Wereldwijd worden er veel karpers gekweekt voor humane consumptie; ze schijnen ongeveer 1 biljoen mensen te voorzien van de gezonde lange-keten omega-3 vetzuur. De sterfte van karpers in de kwekerijen als gevolg van ziekte uitbraak heeft dus grote gevolgen voor de humane consumptie.

Om de uitbraak van ziekte te voorkomen wordt er gekeken naar producten die op een natuur vriendelijke manier het immuunsysteem van de karper een boost kan geven. Zo is er al van verschillende zogenoemde prebiotica aangetoond dat ze een positief effect hebben op het immuunsysteem van de karper. Prebiotica zijn niet verteerbare voedingsingrediënten die een positief effect hebben op de darmflora en daarmee op de gezondheid van de karper.

Hebben karpers baat bij champignonpoeder in hun dieet?

Eén van de recent geteste prebiotica is champignonpoeder. Gezegd wordt dat dit poeder een positief effect heeft op het cholesterol en op het immuunsysteem, en zelfs antiviraal werkt. Reden voor een groep onderzoekers uit Iran (1) om uit te zoeken of dit ook voor karpers geldt.

De onderzoekers namen een grote groep jonge karpers van 9-10 gram en verdeelden deze over verschillende bassins. Deze karpers werden verdeeld over vier groepen en kregen verschillende diëten: één groep kreeg een standaard dieet en de andere drie groepen kregen het standaard dieet aangevuld met 0.5%, 1% of 2% champignonpoeder. Na 8 weken het dieet te hebben gekregen werden de groei en het immuunsysteem van de karpers onderzocht.

De resultaten lieten zien dat karpers waarvan het dieet was aangevuld met champignonpoeder na 8 weken meer waren gegroeid dan de karpers die geen champignonpoeder kregen. Ze waren ongeveer 12% zwaarder. Daarnaast hadden de karpers die champignonpoeder kregen meer immuunstoffen in de slijmlaag, in het bloed en in de darmen.

Champignon poeder zorgde in karpers voor een grotere gewichtstoename en een beter immuunsysteem.

Champignonpoeder heeft dus een positief effect op het immuunsysteem van de karper. Hoe dit precies werkt is niet bekend en dit zal verder onderzocht moeten worden. Interessant is vooral dat het dieet van de karper, en dus onze Koi, een belangrijke rol kan spelen in de weerstand tegen ziekten. Meest belangrijk is natuurlijk om onze Koi te voorzien van voldoende (en niet te veel) eiwitten, koolhydraten en vetten, maar daarnaast kunnen bepaalde toevoegingen aan de voeding (voedingssupplementen) dus een grote rol spelen in de gezondheid.

(1) Khodadadian et al.; Agaricus bisporus powder improved cutaneous mucosal and serum immune parameters and up-regulated intestinal cytokines gene expression in common carp (Cyprinus carpio) fingerlings; Fish Shellfish Immunol; 2016; 58:380-386

Over Janine Doorduin

Dr. Janine Doorduin heeft zich als (neuro)bioloog in het dagelijks leven, toegelegd op het Koi Herpes Virus, maar haar interessegebied bestrijkt het hele spectrum aan pathogenen. Ook is ze Koi fotograaf, auteur, mooi, hobbyist en interviewer. Het meest bijzondere aan Koi vind ze de persoonlijke band die je ermee opbouwt.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App