Dealers draaien verzoeknummertjes live op Facebook

Vanochtend kondigde de Belgische dealer Luc Borgmans van Interkoi Arendonk aan dat hij live zou gaan uitzenden via Facebook op speciaal verzoek.
Een van zijn klanten had te kennen gegeven dat hij dit op prijs zou stellen zodat hij kon zien hoe het zijn vis vergaat. Gezien ‘tv’ kijken via de computer of zelfs weergegeven op een smart-tv steeds normaler wordt, dacht ik ja, leuk, even bij ‘Bompa’ zoals de dealer ook wel genoemd wordt, op ‘bezoek’. Een uitstekende optie natuurlijk wanneer je niet in de gelegenheid bent zelf langs te komen, of moeten we het juist niet willen om diverse redenen?

Wanneer de hobbyist niet naar de zaak komt, breng ik toch de zaak naar de hobbyist

Luc is niet de enige die ik het de afgelopen weken heb zien doen. Nico van Deijzen van Koicentrum Zaanstad, Wil van der Hout van Wisikoi en ook Joachim Luisman van Koicenter Tiel zijn dealers die ik voorbij heb zien komen, doch het zullen er ongetwijfeld meer zijn die de moderne technologie inmiddels gebruiken onder het kom van; “wanneer de hobbyist niet naar de zaak komt, breng ik toch de zaak naar de hobbyist”. In de video van vanochtend wordt een ‘klantvis’ getoond waarbij ik vraag naar de groeipotentie waarop Luc de aspecten benoemd die een gewichtige groei mogelijk zouden moeten maken; interessante informatie uit eerste hand.

Live op facebook

Live @Interkoi Arendonk

Begin dit jaar trapten we zelf min of meer af als KoiQuestion door op de KoiShows een zondags rondje langs de vaten te doen terwijl live op Facebook waarbij we live de vissen bespreken en eventuele vragen – zoveel als mogelijk – beantwoorden. Dit werd erg omarmd door onze volgers op Facebook. Door dit in de Engelse taal te doen – op advies van Paul Ashton, eigenaar bij Nishikigoi Export, creëerde dit een enorm bereik en we zijn van plan dit ook volgend Koi seizoen te doen.

Later deden we een live verslag van een Koi zaak in Froombosch die uitbrandde (zelfs de politie vond dit dusdanig opmerkelijk dat ik werd staande gehouden) en filmden we tijdens de Holland Koi Show zelf live uit via een drone! Helemaal niet gek dus dat dealers dit medium ook aanwenden om meer mensen te bereiken dan degenen die hun zaak bezoeken.  Een groot bereik dat relatief weinig moeite kost. Toch?

Live at the Holland Koi Show

Live sneak preview van de Koi Show in Arcen

In het geval van Interkoi Arendonk moet ik letterlijk het hele land doorkruizen om er te geraken. Niet dat ik daartoe schroom, maar het kwam er – helaas nog steeds – niet van. Zoals ik zullen er velen zijn die in hun drukke bestaan met werkweekenden, kinderen, andere hobby’s of gewoon een veeleisende wederhelft, niet zo vaak en veel een dealerbezoek kunnen afleggen dan zij zouden willen. Nu plaatsten dealers al veel video’s van hun eigen Koi, maar het aspect ‘live’ zorgt voor een ‘directe verbinding’ dat dichtbij een echt bezoek komt. Je kunt meekijken in de zaak en meteen vragen stellen, het geeft een bepaald gevoel van verbondenheid en het live aspect zorgt ook voor een spontaan aspect. Maar kan het dan echt een live bezoek vervangen?

Koidealer bezoeken anno 2017?

Persoonlijk denk ik van niet, in de verste verte niet en dat wordt ook benoemd door Borgmans zelf in de video. De verbinding moet optimaal zijn voor een kwalitatieve weergave van de video en dat is nog lang niet altijd het geval. Dit zal echter slechts een tijdelijk probleem zijn. Het belangrijkste tegenargument is dat je een Koi altijd in real life, in persoon, moet gaan aanschouwen.

De beleving van het dichtbij Koi bekijken zal nooit hetzelfde zijn via een scherm. Het is echter ook geen bezwaar wanneer de dealer toch in zijn zaak is, dat hij iets van zijn zaak toont of een Koi bowlt. Dit laatste zal een toenemende trend zijn. Algemene video’s zijn nu nog nieuw, maar Koi vervelen natuurlijk nooit en wie prefereert er nu geen interactieve discussie boven een statische op een forum? Maar wat nu wanneer er dagelijks tien mensen zijn die dit verlangen? Bedien je de ene ‘bezoeker’ wel en de andere niet? Zoals ook in het echte leven, heb je wel tijd en aandacht voor je potentiële klanten of zijn het vooral nieuwsgierige aagjes omdat het nu eenmaal zo gemakkelijk en laagdrempelig is?

Ben je straks meer cameraman en commentator dan gastheer?

Wordt dit dan ook de nieuwe manier van Koi aankopen. Eerst live op bezoek via Facebook en daarna in real life in plaats van het weekenden afstruinen langs diverse Koi dealers op zoek naar? Wat denk jij, als dealer of hobbyist? Zie je dit als een tijdelijke trend of blijvende ontwikkeling? Moet erover nagedacht worden dit als ontwikkeling in goede banen te leiden opdat er geen misbruik van wordt gemaakt en je straks als dealer meer cameraman en commentator bent dan gastheer. Een Koidealer, geloof het of niet, is echt wel een substantieel deel van de dag bezig om te zorgen dat de vissen in goede conditie verkeren. Of begin je er dus helemaal niet aan en moet men maar langskomen zodat je ze een bakje koffie kunt aanreiken en letterlijk samen kunt ‘hangen over de bakken’?

Hangen bij de dealer aan de bakken, morgen retro of iets van alle tijden?

Hangen bij de dealer aan de bakken, morgen retro of iets van alle tijden?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App