Mijn aandacht op het internet werd getrokken door de filters gebouwd door Ian Miles. Deze man bouwt trommelfilters volgens een voor mij nieuw concept, dus ik heb contact met Ian gezocht en gevraagd of hij via de mail enkele vragen wilde beantwoorden over zijn filterline. Dit was geen probleem, dus zonder koffie met gebak toch een interview; Ian Miles van Bespoke Pond Solutions Ltd.

Wie is Ian Miles en wat doe jij in het normale leven?
Ja ik ben dus Ian Miles en ik ben 60 jaar oud, mijn Koi carrière begon toen ik aan het werk ging voor Peter Waddington bij ‘Infiltration’, zoals het toenmalige bedrijf heette. Dat was in 1996 en in het begin deed ik allerhande klusjes maar al snel moest ik ook op het kantoor werken. Hier bracht ik Peter de digitale wereld bij, met name de digitale fotografie, emails en het op orde houden van de database.

Doordat ik veel ervaring had op digitale fotografie werd ik verantwoordelijk voor de foto’s van de Koi aangeboden door Infiltration welke te koop werden gezet op onze site. Ik heb vele reizen naar Japan gemaakt om de aangekochte Koi en ons groeiend aantal klanten te begeleiden.
Evolve 4000 With Basket Out.jpg
In 2002 werd ik door Nick Jackson (de eigenaar van Evolution Aqua) gevraagd om bij hem te komen werken om de Answer en de Nexus verder te helpen doorontwikkelen. Peter vond het geen probleem dus ik begon daar mee te helpen aan de Nexus ontwikkeling.

Peter Waddington vroeg mij om hem te helpen met het bouwen van vijvers en het verder ontwikkelen van zijn ERIC-filter.

Jap Matting Cartridge.jpg

De bekende ‘Waddington’ mattenbox, maar dan verbeterd.

Dit duurde tot 2006 en in dat jaar besloot ik om voor mijzelf te gaan werken en vijver te gaan bouwen. Datzelfde jaar, nadat Infiltration ophield te bestaan, werd ik gevraagd door Peter of ik wilde overwegen verantwoordelijk te worden voor vijverbouw opdrachten die hij had en om hem te helpen met de ontwikkeling van zijn ERIC filters.

Tijdens deze periode was ik voorrecht om enkele van de allerbeste vijvers van Engeland te bouwen. Veel van wat ik vandaag de dag ben en weet over filtratie heb ik aan Peter Waddington te danken; ik heb zeer veel van hem geleerd, waarvoor ik hem nog steeds zeer dankbaar ben.

In 2014 kreeg ik vaker het verzoek om een moderne toepassing op de ERIC-filters te bedenken. Combinatie met een trommelfilter of een bewegend bed principe kwamen meer in trek dan sponzen en borstels. Ik heb dit idee aan Peter voorgelegd en je kunt wel raden wat zijn antwoord was; Nee en vraag het mij nooit meer!
Optional Brush Box.jpg
Ik voelde zo sterk dat dit de weg vooruit was, dat ik besloot Peter te vertellen van mijn plannen en mijn eigen weg te gaan. Dit resulteerde in juni 2014 in mijn eigen bedrijf Bespoke Pond Solutions Ltd. Hierop ben ik de Evolve-filterlijn gaan bedenken. De officiële lancering van het filter was op de National Koi Show van Engeland 2016.

Ian, wanneer ik kijk naar jouw ‘Draco Drum Filterline, is het eerste wat ik zie dat het trommelcompartiment in het midden zit en ongeveer 20 cm hoger dan het totale filter. Dit is in vergelijk met de trommelfilters welke in Nederland en België gebouwd worden een andere manier van bouwen, waarom is het trommel gedeelte hoger?
Voor ik hier antwoord op kan geven moet ik iets meer informatie over mijn filter geven. Dit maakt dat je het sneller en beter begrijpen kan. Bij de start van mijn bedrijf wilde ik een filter ontwerpen dat plaats bied aan een trommel-gedeelte en een bewegend bed gedeelte maar ook tegemoet komt aan de traditionele filteraar met een mattenkamer. Mijn eerste ontwerp was dus een compleet modulaire filter, immers de klant beslist.

Ik denk dat iedereen vandaag de dag realiseert dat een horizontale flow in het filter de beste manier is om een goede biologische nitrificatie te creëren

Ik denk dat iedereen vandaag de dag realiseert dat een horizontale flow in het filter de beste manier is om een goede biologische nitrificatie te creëren in je biokamer. Het is de beste manier om voldoende zuurstof en voedselrijk water door je filtermedium te laten stromen om zich snel te kunnen laten vermenigvuldigen.

Met dit besef heb ik mijn filters opgebouwd. De breedte van mijn kamers zijn 500 mm breed en 570 mm hoog, de lengte wordt bepaald aan de hand van de inhoud en Koibezetting.
Evolve 6000 1 Bay Of Moving Bed And Two Bays Of Matting.jpg
Om die reden heb ik dus gekozen voor dit concept. Een lege doos die men in kan vullen naar believen. Zo kun je er een pasklare borstelbox inpassen voor wie de traditionele manier verkiest of een trommelfilter op dit moment nog te duur vind. Je kunt later altijd nog een trommel in deze bak toevoegen wanneer je portemonnee het wel toelaat. Op deze manier kun je langzaam sparen naar een trommelfilter en scheelt dit veel geld op de totale aanvangsprijs.

Voor mijn keuze om een bewegend bed biodrager toe te voegen, heb ik bewust voor de enige echte K1 gekozen. Dit heeft zijn waarde reeds vele malen bewezen en heeft daarom mijn voorkeur. De netten zoals jij ze noemt zijn roestvaststalen manden die je in drie segmenten kunt verkrijgen. De bodem van de biologische fase is ingericht met luchtinlaten om te zorgen voor voldoende zuurstof en om de K1 goed te laten ‘draaien’. Uiteraard kan men daar ook een ander ‘draaiend’ medium naar believen in doen. Mijn keuze is K1!
Evolve 4000 Installation.jpg
Omdat ik vind dat de klant koning is heb ik ervoor gekozen dat er ook Japanse matten in het filter moeten kunnen. Deze heb ik speciaal laten ontwerpen en worden exclusief alleen voor mij geproduceerd. De normale 38 mm platen worden met extra bindmiddel behandeld en nogmaals verwarmd zodat een compacter en veel steviger mat ontstaat. Deze matten kunnen dan ook makkelijker gesneden worden in elke lengte welke de klant wil. Bovendien is het biodragend vermogen veel hoger dan bij doorgaande matten.

Kun je de trommelfilter op afstand besturen met bijvoorbeeld een telefoon of tablet? Zo ja wat kun je dan allemaal aansturen en controleren bij deze toevoeging?
Nee de trommelfilter is niet met een remote control apparaat zoals met een telefoon of internet te besturen. Het is gewoon een kwestie van inpluggen en draaien maar. De spoelmomenten stel je zelf in!

Drop In Beige Draco Drum.jpg

De ‘losse’ trommel welke aangedreven wordt door tandwielen.

De bioloogkamer is met traditionele Japanse matten te zien naast de trommel. Normaal zie je alleen maar een bewegend bed na de trommel dit komt een beetje vreemd op mij over, bovendien vind ik het concept zeer veel op de fameuze ERIC-filters lijken van Peter Waddington. Kun je uitleggen waarom je de filters op deze manier bouwt? Uiteraard is het geen mening in de zin van ‘ik vind het niks’ alleen het valt mij op en daarom juist zo interessant om het antwoord te weten.
Zoals eerder gezegd, ik wil de klant laten beslissen hoe zij hun filter inrichten en met welke biologische media zij wensen te werken. Tot op heden verkocht ik nog het meest de variant met zowel een bewegend bed als een cartridge met Japanse matten. Voor zover ik weet is deze combinatie ook uniek. Japanse matten hebben zich altijd al bewezen en zijn meer stabiel dan bijv. K1, maar dit medium heeft op haar beurt weer voordelen die matten niet kunnen bieden zoals een groot beschermd oppervlak van het wieltje voor de bacteriën. Over de hele linie gezien is het een volledige flexibel filter dat bovendien compact is en gemakkelijk te installeren.
Op je vraag of het niet veel lijkt op de bekende ERIC filter, kan ik kan ik alleen maar antwoorden dat Peter een zeer belangrijke rol in mijn volwassen leven heeft gespeeld en ik heb dan ook het grootste respect voor hem.
001 Evolve 12000

Ian, zeer bedankt voor jouw tijd en geduld om dit interview voor onze lezers mogelijk te maken.

Geen probleem Engel, ik vond het juist leuk om te doen en te laten zien hoe wij in Engeland over filters denken!

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App