Ontwikkeling Dainichi Monster 3 Showa van Tosai naar Nisai

Een verhaal dat we dit jaar op de voet volgden was die van Deshimakoi en zijn exclusieve mudpound bij de Japanse kweker Dainichi. Deze zeldzaamheid werd door dealer Leo de Bruin, als eigenaar van een Koi zaak, herkent als een kans en met beide handen aangegrepen. Inmiddels zijn de Koi, na een goed groeiseizoen, geoogst en gefotografeerd. Het zal niet lang meer duren voordat hun transport naar de lage landen een feit zal zijn en je de collectie in levende lijve kunt aanschouwen, doch zolang dat nog niet het geval is, vinden jullie het vast niet erg dat wij er exclusief twee aan jullie voorstellen. Beide Showa komen voort uit de Monster 3 bloedlijn van Dainichi. Voor meer informatie over deze bloedlijnen bekijk je het interview met Leo de Bruin en Shigeru Mano bij de mudpound.

Dainichi Monster 3 Showa 59cm

Dainichi Showa Monster3

Deze Monster 3 Showa is van een bijzonder kaliber en behoorde zeker tot mijn persoonlijke top 5 toen ik er in mei dit jaar bij was en de meest linkse foto nam. Het patroon is allerminst alledaags en dat spreekt me aan, maar het meest val ik voor het langgerekte hoofd dat mij geruststelt dat als het een grote jongen – het is een male gebleken – wordt, dat de verhoudingen nog altijd uitstekend zullen zijn. Op de rechtse foto, waar de Koi inmiddels is gegroeid naar een 59 cm nisai, is meteen te zien wat ik bedoel… De Koi, wiens bouw nog steeds helemaal niets heeft van een ‘typische’ man overigens, is in termen van bouw prachtig gegroeid; vol over de hele lengte zonder de indruk te wekken dat ie ook maar het geringste vervet. Het hoofd wordt ook breder, maar niet langer en blijft nu dus mooi in verhouding. Ik vind de ontwikkeling van de achterbouw nog indrukwekkender overigens.

Monster 3 is een nieuwe bloedlijn, ook voor Dainichi en er zijn geen meerjarige exemplaren waar we aan kunnen refereren

Wat verder ook opmerkelijk is, is dat het sumi juist op de plekken, de schubben waar dit het meest intens was als tosai, hier nu het meest is terug getrokken. Dit kan een indicatie zijn dat de (witte) huid dikker wordt, of te maken hebben met het pigmentontwikkeling gedurende de warmere maanden in de zomer en terugtrekkend sumi is niet ongewoon bij Nisai Showa om op latere leeftijd weer terug te keren. In Nederland zijn we nog steeds gewend dat het wel goed komt met dat sumi; doch Monster 3 is een nieuwe bloedlijn, ook voor Dainichi en er zijn geen meerjarige exemplaren waar we aan kunnen refereren. Een beetje spannend moet het ook blijven met Showa.

Dainichi Monster 3 Showa 62cm

Dainichi Showa Monster3

Deze dame heeft zich de mudpound goed laten bevallen. Met maar liefst 62 centimeter is deze Koi een zeer serieuze nisai te noemen. Ondanks dezelfde bloedlijn als bovenstaande Showa, zie we hier een heel ander type bouw, of in ieder geval verloop van de bouw van tosai naar nisai. Dit wordt een grote zus voor velen, zoveel moge duidelijk zijn. De spanwijdte van deze driekleur is enorm toegenomen met heel brede schouders en een gelijkmatige ronde vorm van het lichaam. Kijk ook eens hoe de staart in het staartstuk geplant lijkt te zijn nu.

Op zowel het hoofd, het lichaam en de staart zijn alle drie de kleuren vertegenwoordigd, maar het patroon is niet saai. Het spannendste aspect is de baan tussen het kiwa van het eerste rode patroon en de sumi baan die erachter loopt. Zal er wit blijven of wordt het straks letterlijk overschaduwd?  Eigenlijk is deze Koi in nagenoeg alle opzichten onveranderd gebleven. De verhoudingen zijn nog dezelfde, de intensiteit van pigmentatie is en het patroon zijn nog gelijkwaardig met als enige opmerking dat het beni nu eleganter en zachter oogt en het sumi zich iets heeft terug getrokken, maar al veel minder dan bij de mannelijke Showa hierboven.

Ik voorspel dan ook dat deze Showa goed genoeg zal worden voor een grote prijs op een Koi Show

Deze Showa lijkt hiermee gewoon ontzettend stabiel en voor wie een beetje fantasie heeft, weet wat dat betekent wanneer deze Koi nog twee a drie jaren zo doorgaat. Ik voorspel dan ook dat deze Showa goed genoeg zal worden voor een grote prijs op een Koi Show, maar zover is het nog niet. Het menware is natuurlijk ook superspannend, maar dit is wel hoe spannend een Showa hoort te zijn. Nu nog bijzonder stabiel, maar straks alsnog een toverbal?

Ik hoop dat we deze vissen nog eens terug kunnen laten komen in een blog met een foto als sansai. Heb je er nog niet genoeg van gekregen of wil je meer informatie, kijk dan even op de website van Deshimakoi Harmelen, daar vind je alle Koi uit dit bijzondere mudpoundproject.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App