Binnen onze hobby is een goede quarantaine faciliteit een noodzakelijk kwaad. Er is genoeg informatie te vinden waarom deze noodzaak aanwezig is. Voorafgaand aan het bijplaatsen van nieuwe vissen in de vijver of als er een vis als individu een probleem heeft, dan is het beter deze apart te behandelen.

Het advies dat ook vaak gegeven wordt is om je quarantaine ruimte te voorzien van een verwarmingselement. Zo kun je een stabiele omgeving creëren en virussen triggeren. Sommige ziekteverwekkers, zoals KHV, komen vooral bij hogere temperaturen tot uiting namelijk. Het is een en onderwerp waar veel pro’s en contra’s over valt te lezen. Iedereen heeft daar zijn eigen visie op. Maar als er dan ruimte (financieel of letterlijk) is voor het plaatsen van een bak dan gebeurd het verwarmen vaak ook. En dan?
Opslag-Visbak-400x400
De bak is een biotoop en heeft voeding nodig, dus worden er vaak kleine of relatief goedkope visjes in geplaatst want het bioloog moet wel draaien. Dit gaat na wat opstartproblemen, vaak gepaard met ammoniak- en nitrietpieken, best redelijk en zo ontstaat er een kleine afspiegeling van je vijver.

Aldus de theorie tot dusver, nu de praktijk:

De praktijk laat vaak zien dat de quarantainebak gebruikt wordt als opkweekbak voor aangekochte vissen. Ik zal het even schetsen hoe ik het al vaak gezien heb. Er wordt een Koi gekocht, een tosai met potentie en deze wordt opgevangen in de bak, zoals het hoort. Meestal voor een periode van zes weken. De Koi ontwikkelt zich leuk en de Koi zwemt in warm water; groei, in zowel lengte als breedte openbaren zich snel.
IMG_2592
Eenmaal de smaak te pakken transformeert de quarantaine ruimte zich langzaam tot opkweekfaciliteit. De meeste hobbyisten onder ons weten dat als je vissen opkweekt in de winterperiode, zij aansluitend een mooi groeiseizoen tegemoet kunnen zien in de vijver voor een maximaal resultaat!

Wanneer er eventueel na de winter nieuwe aanwinsten zijn aangeschaft, is er weer ruimte vrij in de quarantaine. Dat loopt op rolletjes, maar is dat zo?
In principe heb je een kleine hoeveelheid water, wat makkelijk valt te sturen en relatief gezien goedkoop is. Het sturen moet wel goed in de gaten gehouden worden, waterwaardes kunnen schommelen en flink verversen is een pré. Intensief is het ook, je zult dagelijks een oogje in het zeil moeten houden.

Naarmate de vissen groeien zullen de waterwaardes steeds sneller slecht worden. Omdat een groeiende Koi in warm water nu eenmaal een grotere voedingsbehoefte heeft. Vaak wordt er dan ook nog groeivoer gevoerd voor een maximaal resultaat. En dit is in verhouding een zwaardere belasting op een kleine hoeveelheid water.
IMG_2451
Naast een stukje intensief watermanagement zul je ook de huidkwaliteit van de vissen zelf goed in de gaten moeten houden. Gebrek aan daglicht in combinatie met snelle groei, kan als gevolg hebben dat de huidkwaliteit achteruit gaat.

Dit kun je vrij gemakkelijk waarnemen. De Koi verliest zijn glans, en de kleuren beginnen te vervagen. Als er dan niet wordt ingegrepen kan een vis zijn kleur of patroon in zijn geheel verliezen. Deze schade zal zichzelf niet meer herstellen.
In veel gevallen zal de Koi niet alleen in deze ruimte zwemmen. Een Koi gedraagt zich nu eenmaal rustiger als er een soortgenoot aanwezig is. Dit om het stressniveau laag of zo laag mogelijk te houden.
IMG_2272
Naarmate de vissen groeien en er minder water overblijft kan er wel stress ontstaan. Dit heeft onder andere te maken met de hormonen die de Koi afscheiden. Wat weer als gevolg kan hebben dat de vissen stoppen met groeien.

Naast de stressfactoren kan een Koi ook simpelweg stoppen met groeien omdat dit genetisch bepaald is. Iedere vis krijgt met zijn geboorte al mee wat voor eindlengte hij zou kunnen halen. Stress en een te hoge bezetting kunnen maken dat dit geremd wordt en dan is het de hoogste tijd dat de vis in de vijver geplaatst wordt.

Wat als er vissen zwemmen in je quarantaine bak om op te kweken en er wordt een Koi ziek in de vijver?

images
In feite ben je weer terug bij waar je begonnen bent. Bijplaatsen in de quarantaine bak is dan geen optie, want dit brengt veel risico’s met zich mee. Omdat de zieke vis behandeld moet worden en je wellicht de goede opkweekvissen hiermee schaadt.

Waar het op neerkomt is dat naast jouw Koi in de vijver, Koi opkweken ook een leuke bezigheid is en er leuke resultaten mee gehaald kunnen worden. Het is ook een goede leerschool als het gaat om kwaliteits herkenning. Het is niet voor niets dat er diverse dealers zijn die opgroei-challenges organiseren.
3-4-'10 072
Alleen moet men niet vergeten waarvoor de quarantaine bak er in de eerste plaats is gekomen. Er is van alles te bedenken om bovenstaand probleem op te lossen, om te zorgen dat je niet terug bij af bent. In een volgend artikel kan ik hier wellicht wat meer praktisch op ingaan.

Foto blauwe quarantainebakken: Daruma Koi

Over Natascha Spiering

Natascha is al 20 jaar een zeer gepassioneerd hobbyist, de ontwikkeling van de Koi is wat haar het meeste boeit, maar echt kien is ze op de huidkwaliteit. Ook deelt ze graag haar ervaringen, dingen waarvan haar hart sneller gaat kloppen.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App