20150704_123802

foto uit beter tijden, zomer dus!

Ruim drie jaar zou ik al een keertje langs komen bij Dirk Zwagemakers. Wij hebben elkaar ontmoet bij de cursus watermanagement van de NVN, welke door Joop van Tol gegeven werd. En er ontstond daar een klik. Die klik is gebleven, alleen het bezoek kwam er maar niet van.

Zoals velen weten is Dirk behoorlijk actief in het adviseren van zowel de beginnende als de gevorderde Koivijveraar. Tevens is hij het initiatief ‘Koi Dangi’ begonnen. En altijd geheel belangeloos. Ook weten velen dat Dirk ziek is en dat dit iets is waar Dirk open over is, maar ook weer niet mee te koop loopt. Want zielig gevonden worden, nee dat is niets voor Dirk.

Dit jaar kreeg hij geheel onverwacht een cadeautje. Een cadeautje waar je ‘U’ tegen zeggen mag, hij kreeg van twee Koi-handelaren een reis aangeboden naar het Mekka van de Koi: Japan. Het is nou eenmaal zo dat wanneer je ziek bent en niet meer werken kunt, je jezelf zeker geen reis naar Japan kunt veroorloven. Deze twee kanjers van Koihandelaren snapten dit ook en schonken hem daarom de reis naar Japan! Ik noem het een schitterend initiatief.
20150704_132135

Om bovenstaande redenen en omdat ik Dirk persoonlijk een bikkel vind ben ik naar Tilburg getogen om hem en zijn vijver te bezoeken. Uiteraard werd ik hartelijk ontvangen met koffie en gebak (dat ik niet tonnetje rond wordt van al dat gebak mag een wonder heten 😉 )
Nu ik er toch was stelde ik meteen maar enkele vragen aan Dirk.
20141012_142413

20150929_111654

Ja echt er zit water in

Dirk, hoe voelde jij jezelf op het moment dat jij te horen kreeg van René Gerritsen van Besuto Koi en Reinier Janssen van Koi Import Janssen dat je de reis naar Japan aangeboden kreeg?
Verbluft, verbaasd, blij en zwevend. Het ging ook een beetje raar, wij zaten in de auto onderweg naar huis en René zette mij thuis af. Maar voor ik uit kon stappen vertelde hij mij dat ik nog even moest wachten want hij had mij nog iets te vertellen. Ik schrok eerst een beetje want hij klonk nogal serieus. Hierna vertelde hij dat ze mij de reis wilden aanbieden, en die ‘zij’ zijn René en zijn vrouw en ook Reinier en zijn vrouw. Want beide ega’s stonden ook vierkant achter dit besluit!

Heb jij nog fysieke problemen ondervonden tijdens de reis en van de reis?
Tijdens de reis niet, maar na de reis was ik wel wat sneller moe. Tijdens de reis vloog, nee gierde de adrenaline door mij heen, en voelde ik mij helemaal niet moe. Echter zodra ik het bed raakte was ik weg! Maar man, wat hadden wij een lol en plezier in de auto. Het was echt gieren, dat doet je alles om je heen vergeten. Nu ik terug ben gaat er dan ook geen minuut van de dag verloren zonder dat ik weer aan Japan terug denk.

Wat viel jou het meest op aan de Japanners in het algemeen?
Een grote mate van discipline maar dan ook in alles. Bijvoorbeeld een treinstation, hoe gedisciplineerd men in een trein stapt. Ook bij winkels zal men niet voordringen. Ons hotel was bij een treinstation en dan zie je de mensen aan komen lopen en met name de vrouwen lopen je snel voorbij. Ik dacht zijn zij bang voor mij of zo, want ook het gezicht wordt afgewend. Ik dacht dit moet ik weten en ik vroeg het aan een Japanse dame.  Ze zei mij het volgende; dit doen wij uit respect, want wij willen jou gewoon niet storen in wat je doet. Dit soort kleine dingen ben ik nergens anders ter wereld tegen gekomen. Ook in het verkeer is men zeer beleefd en voorkomend!
DSC_5373

Hoe heb jij de kwekers ervaren?
Het zijn mensen zoals jij en ik, ook zij willen geld verdienen. Kijk hoe moet je een boer zien, die houdt van het werken met vee of groente. En zo ook bij de Japanse kweker. Ook hier weer opperste beleefdheid!

IMG_7994

En ja ook in Tilburg is er herfst

Wat viel jou op aan de toegepaste filtertechnieken en zijn daar onderling veel verschillen in?
Wat mij op viel was dat bij elk filtersysteem de leidingen 110 mm groot zijn of groter. De bakken die het hele jaar door gevuld zijn met Koi hebben meestal Trickle filters. Je zag niet altijd filters, en als ze er al waren dan waren het meerkamerfilters. De meesten hadden meerkamerfilters met oesterschelpen. Ook waren er veel die de filters onder de looppaden verstopt hebben, uit logisch verstand, want zo heb je minder ruimte nodig. Maar ik persoonlijk heb nergens matten in de filters gezien. Wel zag ik dat de bakken gemiddeld twee keer per uur door het filter gingen. En bij navraag kwam ik er ook achter dat de vijvers in de Koihuizen gemiddeld een verversing hebben van 20 % per dag! Dit verklaart dan ook waarom er niet veel aan filtering gedaan wordt.

Wat kun jij de mensen adviseren die voor het eerst naar Japan met een dealer meegaan?
Spreek met de dealer goed je budget af, ook dat je weet wat hij uiteindelijk kost. Want de aankoopprijs is nog niet de prijs welke je betaalt wanneer de Koi zijn vinnen in Nederlands water zet. Zit je in het noorden, koop dan niet meteen bij de eerste de beste kweker. Daar zitten zoveel kwekers dat je beter eerst even rustig kunt wachten. Dan zijn de prijzen in het noorden aantrekkelijker dan in het zuiden.

Er is een speciale facebookactie gehouden om jou voor een paar weken met jouw familie te herenigen in Amerika. Onnodig te vragen hoe blij jij was want dat zou een naïeve vraag zijn. Wat ik wel wil weten is: wanneer ga je er naar toe?
Vijf mei, dan ga ik naar de staat Wisconsin. En ja Engel, een mooier cadeau kun je jezelf niet wensen. Ik voel me, nee ik bèn een bevoorrecht mens!
IMG_7997

Hoeveel kuub is jouw vijver en hoeveel Koi heb jij?
Hij is 27 m³ en er zwemmen 17 Koi in, dat is ongeveer 1.5 m³ per Koi.

Welke Koi zou jij nog aan willen schaffen?
Geen enkele meer, want ik ben tevreden met wat ik heb en dan hoef je niet verder te zoeken. De meesten van mijn Koi heb ik aangeschaft als tosai en zijn toch best wel lekker doorgegroeid.

Hoe filter jij en waarom op die manier?
Ik pomp één maal per uur mijn vijver rond, en ververs ongeveer 4% per dag. Middels een gedegen mechanische filtratie ontdoe ik mijn water zoveel mogelijk van organisch afval. En mijn nitrificatie wordt gedaan door een bewegend bed. Voordeel van dit systeem is dat het bijzonder onderhoudsarm is, en dat is voor mij weer erg fijn, zo hou ik meer tijd over om te genieten.
IMG_7998

IMG_7999

Het bewegend bed bestaat uit Mutach Bioschips

Jij bent op Facebook een Koipagina; Koi Dangi begonnen, waarom in deze wereld waar er al zoveel te lezen valt over Koi
Doordat er niet een echte advertentievorm is, gaat het bij ons waar het om hoort te gaan en dat is Koi in al zijn puurheid. Een echte vorm van adverteerders wordt ook meteen of zo spoedig mogelijk verwijderd.

IMG_8001

Ik kreeg Dirk niet vrijwillig voor de lens, het gaat niet om mij maar om de Koi…… Toch lukte het mij!

Mijn laatste vraag is, waarom heb jij iets met Koi?
Het is mijn uitvlucht en door de Koi ben ik niet bezig met dingen die ‘aards’ zijn maar zie ik de dingen weer in perceptie. Het geeft mij de rust die ik soms nodig heb en bezieling, en zeg nou zelf: welke Koi Kichi heeft dit niet?

Toch nog eentje, welke vraag ben ik vergeten?
Op dit moment geen denk ik. Héé, deze vraag had ik wel verwacht van jou!

Na deze laatste (en vooral) wijze woorden geniet ik nog even van een heerlijk broodje, gemaakt door Dirk zijn dochter. Ik pak mijn fototas weer langzaam in om de reis naar het lommerrijke IJmuiden aan te vangen. Een gelukkig mens achter mij latend, waar ik van hoop dat wij dit soort gesprekken nog vele malen mogen hebben……
Je hebt namelijk Koiliefhebbers en Koi Kichi. Dirk is er een van de laatste categorie, je gooit er een Euro in en hij stopt niet. Een stortvloed van denkwijzen en wetenschappelijkheden over Koi was mijn deel. Leerzaam en fijn om te zien hoe Dirk bevlogen raakt. En dankbaar hoe hij was naar Reinier Janssen van Koi Import Janssen en René Gerritsen van Besuto Koi. Dit is iets wat je alleen maar kunt zien wanneer je de persoon in de ogen aan kijkt.

Dirk bedankt!

Comments are closed.