Geduld, de Engelsen hebben er een mooi woord voor namelijk ‘patience’. Het zou zomaar een naam kunnen zijn voor een vis met potentie. Ook bij ons zijn er genoeg symbolen of benamingen om het woord ‘geduld’ aan te duiden.
Een leuk onderwerp om eens te bespreken. Op Facebook of op de diverse fora zie ik in de verkoophoeken Koi passeren die naar mijn mening te vroeg weggedaan worden. Vaak omdat de eigenaar het geduld ervoor niet kan opbrengen en dat is jammer.

De laatste jaren gaat de ontwikkeling van Koi in algemene zin, met een sneltreinvaart

8,10,12-'09

De ontwikkeling van een Shiro Utsuri per +/- 2 maanden

Tegenvallende groei, of teleurstellende ontwikkeling liggen hieraan vaak ten grondslag. Deze vissen gaan in vergelijking tot de aankoopprijs voor een schijntje weg.
De laatste jaren gaat de ontwikkeling van Koi in algemene zin, met een sneltreinvaart. De vissen die tegenwoordig strijden voor een grote titel, zijn vaak in leeftijd de helft ten opzichte van 10 jaar terug. Je ziet nog weleens een oudere vis ertussen, echter is dit eerder uitzondering dan regel geworden .

Je kunt dus stellen dat de Koi in onze vijver ook eerder zijn pluimen zal laten zien. Iets wat wij in Nederland graag zien. Updates van vissen moeten gunstig zijn qua ontwikkeling en met een flinke groei, die niet onderdoet aan Japan. Als dit niet wordt bereikt heeft de algemene mening een ietwat negatieve bijsmaak, iets wat ik jammer vind en zal dit proberen duidelijk te maken.

Om een goede groei te bereiken heb je naast dat de Koi dit in zich moet hebben ook warm water nodig. Verwarmen, om deze omstandigheden te creëren, gaat vaak in de papieren lopen en vaak belanden de koi die wij willen laten ontwikkelen in een quarantaine- of opkweekbak.

0, 3 , 9 mnd

De middelste foto is drie maanden na de foto links genomen. De rechtse weer zes maanden later.

In het begin zullen de omstandigheden in een dergelijke bak, goed zijn. Maar het gebrek aan daglicht en het groter groeien van de Koi zal maken dat de balans er in te houden steeds lastiger zal worden. Daglicht en dan voornamelijk het gebrek hieraan in combinatie met een goede groei, kan veel schade aanrichten. Met name voor de huidkwaliteit. Deze schade kan zich herstellen, maar niet in alle gevallen.

Hiervoor geldt met name; hebben is één, houden is twee. Het belangrijkste is om goed te kijken naar de vissen zelf. Zodra ze in negatieve zin beginnen te ontwikkelen is het tijd om in te grijpen.

Mannelijke Koi ontwikkelen zich sneller dan vrouwelijke Koi, dit is iets wat ik onderweg nog weleens hoor. Mijn persoonlijke ervaring is dat mannelijke Koi wat sterker in zijn kleuren zit dan de vrouwelijke. Deze regel zal grotendeels wel opgaan maar zeker de laatste jaren komt hier verandering in, omdat ook de vrouwelijke vissen vroeger finishen.

Mannelijke Koi verliezen minder snel hun pluimen wanneer er met medicatie behandeld moet worden of je waterkwaliteit niet helemaal in orde is. Vaak geeft men als argument geen male te willen vanwege de bouw, maar ook dit is enorm verbeterd de afgelopen jaren.
DSC_0453
Voor veel vissen is het een gegeven dat ze niet de jumbo formaten halen in een aantal jaren. De meeste vissen zullen met 70 cm de grootste groei al gehad hebben en lijken daarna te kruipen in groei.

Maar zodra de harde groei stopt begint de vis vaak te werken aan de huidkwaliteit. Simpelweg omdat zowel extreme groei en werken aan de kleuren of finishen vaak niet samengaan.
DSC_0236
Wat je ook vaak ziet is dat de kleuren vaak versterken in de wintermaanden. Dit komt vaak doordat de vissen in kouder water zwemmen en er minder organische vervuiling in de vijver aanwezig is. Nu is het niet zo dat een vis van slechte kwaliteit hierdoor goed wordt. De vis zal een bepaalde kwaliteit moeten hebben om zich te kunnen verbeteren.
DSC_0146
Wanneer en hoe dit zich manifesteert bij een vis en de voorspelbaarheid daarvan, maakt de uitdaging. Dit zijn geen voldongen feiten en als dit wel het geval zou zijn, drijft dat de prijs van een vis op. Door goed te kijken naar de huidkwaliteit en in welke fase van ontwikkeling de Koi zich bevind, kun je dit wel degelijk beïnvloeden. Dit doe je door bijvoorbeeld de waterkwaliteit te blijven monitoren en het blijven geven van waterwissels. Dit dient ook zeker in de winter te geschieden
DSC_0051
En nu waar ik al mee opende, een stukje geduld, schrijf een mooie Koi niet af als deze een minder goede groei laat zien of niet zo snel ontwikkeld als verwacht.
Wat niet ís kan nog komen!

 

 

Over Natascha Spiering

Natascha is al 20 jaar een zeer gepassioneerd hobbyist, de ontwikkeling van de Koi is wat haar het meeste boeit, maar echt kien is ze op de huidkwaliteit. Ook deelt ze graag haar ervaringen, dingen waarvan haar hart sneller gaat kloppen.

Comments are closed.