Op de HKS 2016 ving ik op dat er wat stond te gebeuren in ons kleine Koi- en kikkerlandje. Direct daarna werd er een nieuwe facebookpagina en website gelanceerd. Adviesgroep Koi en Vijver was het nieuwe initiatief van Alie, René en Fred.

voorstellen-rene-en-tim-768x511

Rene met zijn zoon in zijn eigen vijver

In het begin keek ik met een kritische blik naar dit initiatief. Beetje Nederlands eigen, denk ik. Ik dacht namelijk direct aan de KVA. De Koi Vijver Adviesdienst van de Nishikigoi Vereniging Nederland doet al jaren dit soort werk met volle tevredenheid van vele leden van deze vereniging. Worden collega’s nu opeens concurrenten? Dit is een gedachte die even door mijn hoofd gaat.

voorstellen-fred-01

Fred geniet van zijn eigen vissen

Maar als ik 5 minuten later rationeel nadenk is die gedachte weg. Dit nieuwe initiatief is geweldig voor de hobbyist in Nederland. Dit verhoogt de gemiddelde welzijn van onze vriend, Koi. De vaak onwetende hobbyist kan op een laagdrempelige manier hulp inschakelen. Voor leden van de NVN is er de KVA. Voor niet-leden is er sinds kort dus de Adviesgroep Koi en vijver.

Alie

Alie helpt graag met het verbeteren van de welzijn van de Koi

De Adviesgroep Koi en Vijver is er voor hobbyisten die graag advies op maat willen. Helaas zien we vaak dat verkopers in tuincentra, waar veel hobbyisten om advies vragen, gratis je water meten om daarna een poeder als oplossing verkopen.
Je waterwaardes schommelen van links naar rechts door de toevoegingen van KHplus, pHminus, Biobalans of hoe het ook allemaal ook heet. Een evenwicht in de vijver klinkt natuurlijk en logisch, maar wat dat nu inhoudt is voor veel hobbyisten ingewikkeld.
Hetgeen ook helemaal niet raar is, want het is ook ingewikkeld. De Adviesgroep Koi en Vijver biedt onafhankelijk advies. Het is een clubje vrijwilligers die voor een kleine onkostenvergoeding bij jouw vijver komt staan en daar dan tips bij geeft, zonder daarbij maar iets te kunnen en willen verkopen.

maar zelfs een bacteriedrukmeting behoort tot de mogelijkheden

Alie, René, Fred of de inmiddels meer aangesloten liefhebbers doen dit puur uit liefde voor de hobby. De liefde voor de hobby zit zo diep, dat ze zich dermate verdiept hebben in de materie, dat ze niet alleen met een watertestset op pad gaan, maar zelfs met een microscoop om analyse te kunnen doen met betrekking tot de gezondheid van de Koi. Ook daar houdt het niet op. Een bacterie is niet tot nauwelijks zichtbaar met een microscoop, maar zelfs een bacteriedrukmeting behoort tot de mogelijkheden.

microscoop

Een microscopisch onderzoek is geen probleem

Twijfel je aan je waterkwaliteit of aan de gezondheid van je Koi, dan kan je op de website dus deskundig advies vragen. Denk dan bijvoorbeeld aan: plotseling sterven van een Koi een klein wondje of afwijkend gedrag van de vissen, zoals schuren of met geknepen vinnen op de bodem liggen.
Mochten de problemen net een maatje te groot zijn voor deze vrijwilligers, dan zullen zij doorverwijzen naar een Koidokter.

Naast advies op maat hebben ze ook algemene adviezen. Deze worden via de website alsook via Facebook gepubliceerd. Blogs over welzijn, voerbeleid tot tam maken van Koi. Alles om te genieten van de hobby in plaats van zorgen maken.
logo-advies-vijver-transp-01

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App