Onze trouwe Facebookvolgers hebben het vast voorbij zien komen: Iedereen mocht zijn vijveroverkapping showen. Dit ter inspiratie voor toekomstige zelfbouwers. Dit was totaal nieuw voor KoiQuestion-Facebook. We moesten zelfs nog wat instellingen veranderen op ICT gebied, omdat reageren met een foto nog niet eerder mogelijk was. Gelukkig werd dit snel gefixed!
Er kwamen schitterende overkappingen voorbij. Veel handige hobbyisten in Nederland, dat werd meteen duidelijk. Toch is één foto op Facebook niet echt voldoende om vanuit daar zelf een bouwtekening te maken. Daarom hier een uitgebreider stuk van twee totaal verschillende overkappingen van Geert en Klaas:

Geert trapt af met een overkapping met een frame van hout:

IMG_6750 (Medium) (Small)
IMG_6751 (Medium) (Small)Zoals het bij Geert begon, begonnen er velen. Eerst wat goudvissen en al snel werd de goudvissenvijver een serieuze Koivijver. Steeds verleg je grenzen. Steeds volgen de alom gekende woorden “Hier stopt het echt”.

Geert vertelt: We zijn ondertussen vier jaar verder en er is aardgas aangelegd. De vijver heeft zijn eigen CV-ketel hangen in het filterhuisje. Met als gevolg dat de gedachte voor een “KAP” begint te groeien omdat we de milieunormen willen respecteren. Tevens willen we ons niet blauw betalen aan extra stookkosten.
IMG_6752 (Medium) (Small)
IMG_6753 (Medium) (Small)De vijver heeft een oppervlakte van 7,75m bij 3,5m. We begonnen met forums te bekijken op zoek naar inspiratie. Vermits ik timmerman ben van studie heb ik een klein beetje een voorsprong (hoop ik) om dit tot een goed einde te brengen. Ik wou er voor zorgen dat ik de vissen kon zien zwemmen eens de kap op de vijver staat, want deze zou toch ongeveer een 6 maanden op de vijver staan.
Ook naar veiligheid toe voor de Koi moest dit in orde zijn, omdat het toch eens voorkomt dat er eentje durft te springen.

Ik wil voorkomen dat de Koi tegen de kap aanspringt

Ik wil voorkomen deze tegen de kap aanspringt. Vandaar wilde ik een bepaalde hoogte hebben. Ik heb plots het geluk om op een partij dubbel glas te botsen uit een afbraak waar niks aan te zien was. We gaan deze verwerken in de opstaande rand aan de zichtzijde/zonnekant, alsook aan de voorkant van de vijver die grenst aan de woning. Dan konden we de Koi ook zien tijdens hun wintermaanden vanuit de woning.
IMG_6757 (Medium) (Small)
IMG_6759 (Medium) (Small)Voor de constructie van de kap hebben we gebruik gemaakt van grenen houten balkjes met de afmetingen van 90mmx40mm, deze gebruiken we voor de spantbenen waar de polycarbonaatplaten op komen te liggen. Daar is een alu-profiel uit de glasbouw op gemonteerd waar we nadien een rubber kunnen in bevestigen.

Om de helling van het dak te bepalen was in mijn geval eenvoudig, een polycarbonaatplaat heeft een standaard lengte van 4 meter, als we deze doormidden deden hadden we 2 meter lengte en hadden we nog een mooie hellingshoek om het dak te maken. Ieder ‘spant’ rust in de nokbalk op een ‘schoen’ waarbij enkele schroeven worden geplaatst. Op de opstaande wanden worden deze tegen een hoekje geschroefd. IMG_6760 (Medium) (Small)Om de opstaande zijdes te maken werken we met dezelfde grenen balkjes, daar we het dubbel glas willen in verwerken heb ik een ‘plafondlatje’ met de afmetingen van 44mm x 22mm door midden gezaagd. Met behulp van wat lijm en nagelpistool creëer ik een slagje waar het glas/poly-plaat kan tegen komen te staan, om dan aan de andere zijde net hetzelfde te doen om dit op zijn plaats te houden. Dan alles nadien mooi afkitten dat er geen water kan binnensijpelen.

IMG_6761 (Medium) (Small)“De Veranda” rust op de boordsteen maar staat op een rubber die de totale breedte van de boordsteen bedekt om geen kleurverschil  te kunnen hebben. In mijn geval heb ik de veranda niet vast gemonteerd aan de vijver omdat door het eigen gewicht(dubbel glas/hoeveelheid hout) ik geen schrik heb dat deze zou wegwaaien of verschuiven. De Veranda is volledig demonteerbaar met enkel de zware stukken waar het dubbel glas in zit bevestigd. Alles blijft handelbaar voor één persoon. Dit is een kap die wat aan de zware kant is opgebouwd. Ik heb het geluk dat ik de plaats heb om zoiets op te bergen tijdens de zomermaanden. Voor het opbouwen en afbreken van de kap ben ik toch al vlug een uurtje of 4 bezig.
IMG_6762 (Medium) (Small)
IMG_6763 (Medium) (Small)De Veranda gaat nu haar tweede winter in en ik moet toegeven dat ik blij ben met de beslissing om de kap zo op te bouwen waardoor we tijdens de wintermaanden ook nog “beetje” plezier beleven aan de vissen, en ons “koiverstand” toch een iets rustiger gevoel geeft tijdens de winter.

Ik plaats de veranda altijd vrij vroeg, de tweede week van oktober vliegt ze erop met de reden dat mijn beide buren elk een grote boom(populier) hebben staan in hun tuin waardoor de kap een extra voordeel is tegen bladval. De veranda gaat er pas af eind april.
IMG_6764 (Medium) (Small)

Klaas met zijn overkapping met een frame van aluminium:

Mijn overkapping heb ik reeds zeven jaar, in 2013 heb ik mijn vijver vergroot en moest daarom ook de kap aanpassen. Eerst was het een frame van houten balken en in 2013 heb ik dat veranderd in een aluminium frame met polycarbonaat 20 en 16mm. Alles heb ik zelf gemaakt met een flex, ijzerzaag, en de kitspuit.
 1

2De lange zijdes van rond de vier meter heb ik deelbaar gemaakt door er scharnieren in het midden in te zetten. De bovenkant voorzien van afneembare deksels van polycarbonaat platen omlijst met aluminium U-profielen.

3

4Opbouwen is een kwestie van een uurtje sleutelen, ik moet dan ongeveer 15 boutjes monteren daarna is het een kwestie van op de rand zetten vastklikken en hij staat. Het is enorm belangrijk dat het een goed geheel is daar de wind deze platen zo op kan tillen, dit weet ik uit ervaring en ze zitten nu ook vast in het frame. Het draaien van een blokkering is voldoende om de plaat los te pakken en ik kan de kap dus ook in 5 minuten volledig open leggen.4

5Het is belangrijk te zorgen voor ventilatie om gassen te kunnen laten ontsnappen. ik heb er voor gekozen de overkapping 5 cm korter te laten dan de vijver om dit op te lossen zonder roosters. Als laatste nog een tip, zorg voor stevigheid een bui van een cm of 10 natte sneeuw geeft een last van honderden kilo’s en moet dus kunnen worden gedragen.6

7Verder heb ik in deze constructie geen zaken meer die ik beter of anders zou willen ik ben er erg tevreden over. De kap is makkelijk te (de)monteren en makkelijk op te bergen.8

9Geert en Klaas bedankt voor jullie verhaal. Hopelijk brengt dit weer iemand op weg naar het bouwen van zijn of haar ideale kap. Dat de winter maar kort mag duren…..

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App