Het volgen van twee jaar ontwikkeling

De zestiende van mei, het is al even geleden. Dit is de dag dat wij weer begonnen met een grow-out. Ik had het principe “groeiwedstrijd” eigenlijk een beetje afgezworen, maar het verhaal waar mijn Koiquestion-teamgenoot Orlando bij mij mee aan kwam klonk eigenlijk gewoon leuk: Hij had het aanbod gekregen van Toon van Lammeren (van Lammeren Koivoer) om zijn voer te testen tijdens de opgroei van een aantal Koi van de Red Label Challenge, geïnitieerd door Coweko uit Best.
Deze challenge is een tweejaarlijks opgroeifestijn, waarbij de ontwikkeling van Koi voor langere tijd wordt gevolgd. Aan het eind van de periode worden door een vakkundige jury de Koi met de beste ontwikkeling geselecteerd en worden er een aantal winnaars gekozen.

Tijdens deze challenge wordt de ontwikkeling van Koi voor langere tijd gevolgd…

Deze editie is gekozen voor Chagoi, Karashi, Mugashi, Kigoi, Soragoi en Yamabuki Ogon van de kweker Marusei (Hirasawa).
Gezien het feit dat de opgroeibak van Orlando reeds gevuld was met Koi en die van ons zojuist geleegd doordat er een aantal Koi uit quarantaine konden, leek het ons leuk om bij ons thuis een aantal “eenkleurigen” op te laten groeien en tegelijkertijd het voer te gaan testen.

Schermafbeelding 2016-10-21 om 23.49.39

Het Koivoer dat Toon produceert is een voer “op maat”. Dit wil zeggen dat het wordt samengesteld volgens de wensen van de klant.

Het Koivoer dat Toon produceert is een voer “op maat”. Dit wil zeggen dat het wordt samengesteld volgens de wensen van de klant. Uiteraard kan de klant, indien gewenst, gebruik maken van de expertise van Toon. Hij adviseert graag welke samenstelling geschikt is om bepaalde doelstellingen tijdens de ontwikkeling van je Koi te kunnen behalen.

Uiteraard kun je van een voer geen absolute wonderen verwachten: “als het er niet in zit, komt het er niet uit” zegt men wel eens en dit is uiteraard helemaal waar. Als de kwaliteit van het visje zelf niet blijkt te voldoen aan de verwachtingen die je er van hebt, zal het beste voer er nog niet voor kunnen zorgen dat deze verwachtingen wèl uit zullen gaan komen. We proberen, in nauw overleg met Toon, de Koi nét even dat beetje extra te kunnen bieden wat voer betreft, om er voor ons het maximale uit te kunnen halen.

Schermafbeelding 2016-10-21 om 23.49.51

Factoren als temperatuur, waterwaarden, verversingsgraad en voedingspatroon worden genoteerd en geanalyseerd.

De visjes welke wij gaan selecteren zullen éénkleurigen zijn. Deze Koi kunnen bij de juiste omstandigheden goed doorgroeien, zeker de exemplaren van Hirasawa. Ons voer zal daarom worden afgestemd op de optimale ontwikkeling en groei van de jonge eenkleurige Koi.
Gedurende de challenge, zullen wij gegevens bij gaan houden voor Toon. Factoren als temperatuur, waterwaarden, verversingsgraad en voedingspatroon worden genoteerd.
Daarnaast meten wij iedere maand de Koi en maken wij ontwikkelingsfoto’s om het plaatje voor Toon (en uiteraard onszelf) helder te maken. In een What’s app groep met de andere voertesters, delen wij, voor zover wij onze tactieken willen delen met onze concullega’s, onze ervaringen en bevindingen.

IMG_1252

De uit te zoeken Koi werden zeer kritisch beoordeeld door de deelnemers van de challenge

IMG_1282

Mark en Orlando zetten iedere deelnemer op de gevoelige plaat. Tegelijkertijd spot Matthijs onze razende reporter en showt meteen zijn allermooiste glimlach.

Toevallig waren wij het weekend dat de Koi binnenkwamen bij Coweko in de buurt en konden wij direct de kwaliteit beoordelen. De geselecteerde visjes leken mij op het eerste oog niet echt geweldig; het zwom er allemaal wat tam bij en een hoop Koi vertoonden wondjes en andere ongemakjes. Gelukkig bleken Geert en Stefan gelijk te hebben gehad toen ze zeiden dat de matige conditie aan het transport te danken was en dit helemaal goed ging komen. Twee weken later waren wij wederom in de buurt en zwommen de visjes er al een stuk beter bij! De twijfel was weg en we gingen vol goede moed aan de gang met de visjes!

Tijdens de loting op 16 mei bleek dat Orlando als zevende mocht kiezen en ikzelf zelfs als derde. Dit verhoogde zelfs de druk een beetje: mochten we een mindere vis uitzoeken, lag dit volledig aan onszelf en konden we niet zeggen dat “de beste er al uit gevist waren” door anderen.

IMG_1253
IMG_1274

foto 1_Challenger 7_160516

Challenger no. 7. De Chagoi van Orlando. Een typische lengtebouw, maar overall gezien ook zeker een prima visje!

foto 1_Challenger 3_160516

De Chagoi van mijzelf. Gesext, voor zover mogelijk, als female, huid, bouw en de gewenste kleur prima in orde. We zijn tevreden met de geselecteerde visjes!

De factoren waar ik op let tijdens het uitzoeken zijn enigszins anders dan de factoren van Orlando. Waar ik probeer te gaan voor een totaalpakket van female, kleur, huid en bouw, gaat Orlando sec voor groei deze keer. Hij prefereert een grote, handtamme Chagoi van 80cm plus boven een kleinere vis met een goede huidkwaliteit.
Tijdens een erg gezellige ophaal- en selectiedag zijn wij, naar eigen mening, beiden prima geslaagd in onze missie. Tevreden gaan wij huiswaarts en zetten wij de Chagoi in hun nieuwe omgeving.

In het vervolg van dit verhaal zullen wij iets (niet teveel natuurlijk, onze concullega’s lezen mee! :P) van onze tactieken uit de doeken doen en bespreken hoe het de vissen vergaat.

Wordt vervolgd….

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App