Inmiddels ben ik weer  thuis van vijf dagen rond te hebben gelopen op de Koifarm van Jos Aben. Voor de derde keer dit jaar. Ditmaal gingen wij (Gerard, Paul en ik) helpen bij de eindselectie van  tosai en nisai. De vissen van de allerhoogste kwaliteit en de tategoi, overwinteren in het vishuis.

IMG_5058

Hoge kwaliteit Koi overwinteren binnen

Jos had het druk met selecteren. Van wat ik heb gezien, kan ik niet anders zeggen dan dat zijn tosai het uitstekend hebben gedaan. Wij waren aanwezig bij de selectie van ongeveer 4500 tosai die mogen overwinteren in het vishuis.

IMG_5054

Volle netten met tosai vanuit de mudpond

Wij vielen de eerste dag met de neus in de boter, de nisai Go-sanke uit één van de grote mudponds moesten worden afgesleept en geselecteerd. Dit waren hoofdzakelijk Kohaku, Showa en Goromo van zeer hoge kwaliteit en de foto’s spreken voor zich.

IMG_5022

We bekijken de afgevangen Go-sanke in de bowl.

Jos kweekt zeer veel variëteiten en wellicht staat hij meer bekend om zijn doitsu. Geheel  terecht, want van een mooie Hariwake of Beni Kikokuryu kijken wij allang niet meer van op dat deze bij Yoshikigoi vandaan komen. Maar al bekend met de Kohaku?

IMG_4976

Go-sanke nisai afvangen vanuit de mudpond

Koi van een zeer hoge kwaliteit en speelse patronen, met een zeer scherp kiwa en sashi, soms maar van een halve schub. En dan niet één maar werkelijk honderden nisai van deze kwaliteit kwamen uit de modder.

IMG_4991

Een schitterende Kohaku, daar wordt je toch vrolijk van?

Naast de huidkwaliteit hadden de vissen ook een mooie groei laten zien. Een mooi gemiddelde van 45 cm, met enkele uitschieters van 55 cm.
Dat maakte dat de stemming er goed inzat en dat was te merken. Naast Jos waren ook de medewerkers zeer vrolijk en iedereen werkte hard. Er werd die avond dan ook een klein feestje gevierd in het Colloseum (lokaal restaurant).
Hier werd mij duidelijk dat dit was waar men de afgelopen jaren naartoe heeft gewerkt,  ik kan niet anders zeggen dan dat ze deze missie goed volbracht hebben. Voor mijn gevoel zijn er maar weinig farms of kwekers die zoveel variëteiten aanbieden.

IMG_5052

Het selecteren van doitsu Ochiba en Kohaku tosai

De andere dagen hebben wij voornamelijk geholpen bij het selecteren van tosai.  Zoals ik al eerder schreef waren dat 4500 visjes die binnen mochten blijven, maar wij hebben er letterlijk duizenden gezien, hoofdzakelijk doitsu Ochiba en Kohaku.

Ook dit kleinere spul van tussen de 10 en de 20 cm maakte een zeer goede indruk. Kleine Ochiba met grillige patronen en een haast metaalgrijze kleur (net metallic) kwamen in de selectiebakken voorbij. Naast de mooie kleuren hadden de vissen zich ook tegoed gedaan aan de vele organismen die de mudponds bezitten, ze hadden zo klein als ze waren een zeer massieve bouw.

Af en toe kwam er een kanon van een Chagoi voorbij of een Gingoi, een goudkleurige niet metallic doitsu, een variëteit waar ik wel verwacht dat we er meer van gaan horen. Omdat deze ondanks de eenvoud, een hele aangename verschijning is.

IMG_4950

Werken op een Koifarm is flink aanpoten!

De dagen vlogen voorbij, ik durf te zeggen dat we goed onze best hebben gedaan op de farm, om Jos bij te staan. Gerard en Paul kwamen duidelijk al vaker in Polen. Alles verliep soepel, als een geoliede machine. Afslepen, scheppen, naar de selectiebak brengen en terugplaatsen van de vissen, het verliep als vanzelfsprekend. Denk nu niet dat dit simpel werk is, alles word zo gedaan met de Koi als uitgangspunt. Het is flink aanpoten en iemand die de liefde voor de Koi niet heeft zal ons voor gek verklaren. Om dit vol te houden moet je Koi ademen.

Helaas heb ik de Goshiki, waar ik eerder over schreef, niet terug gezien. Wellicht denken vele van jullie, jammer. Maar wat ik heb gezien overtrof mijn verwachtingen. Jos zei al begin dit jaar dat hij druk bezig was met het kwaliteitsniveau van de vissen hoger te leggen. Voor mijn gevoel is hij hier in bijzonder geslaagd.

Geheel op eigen wijze en visie, brengen Jos en Ernest van Yoshikigoi hun Koi op de wereldmarkt inmiddels.  Want naast Nederland, Duitsland en Engeland, gaan er ook vissen naar Amerika.

In de jaren dat ik mij bezig houd met Koi, heb ik Jos zien groeien van een kleine kweker in Grubbenvorst naar een heuse farm in Polen.

Ik wil ook via deze weg, zowel Jos Aben alsmede  Ernest Driessen van Yoshikigoi bedanken dat ik het afgelopen jaar heb mogen meekijken  op de farm, ik heb dat met veel plezier gedaan en hoop er snel weer een keer te kunnen zijn!

Series Navigatie<< Yoshikigoi mag meedoen op Koi Shows in EngelandNieuw kweekseizoen, nieuwe kansen >>

Over Natascha Spiering

Natascha is al 20 jaar een zeer gepassioneerd hobbyist, de ontwikkeling van de Koi is wat haar het meeste boeit, maar echt kien is ze op de huidkwaliteit. Ook deelt ze graag haar ervaringen, dingen waarvan haar hart sneller gaat kloppen.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App