Nog even een show in september; de Shinkokai Koi Show 2016

De Koi Show in Nieuwegein was de afsluiter van het seizoen. Niet eerder kende Nederland in september nog een Koi Show waardoor de seizoensbeleving met tenminste een maand is verlengd. Na jaren van zoeken en wisselen tussen locaties en data heeft de vereniging Koi2000 hier iets te pakken waarop ze voort kunnen bouwen zo ben ik van mening. Hieronder tien redenen waarom je beslist iets hebt gemist als je er niet bij bent geweest in Nieuwegein.

1. Kwaliteit van de wedstrijd

Het niveau van de wedstrijd was erg hoog. We hebben vissen gezien die op andere shows grote prijzen haalden als Best in Variety Sanke of zelfs Supreme Champion en die hier met lege handen naar huis moesten. Zelfs met een Bekko was je niet zeker van een prijs; zeker vier puntgave exemplaren, ook in grotere sizes, waren present. Vooral de meest tot de verbeelding sprekende sizes 5, 6 en 7 waren zeer sterk vertegenwoordigd. De winnaars waren dan ook fabuleuze Koi die echt het ritje naar midden-Nederland waard zijn. We beschreven en fotografeerden reeds de meeste Major Awards, maar we kunnen onmogelijk alle vissen laten zien, daarvoor moet je gewoon rondlopen langs de vaten. Hoezeer we ook trots zijn op de foto’s en video’s die onze teamleden steevast maken, ze overtreffen niet ‘the real deal’. Daarvoor moet je gewoon met je bekken tegen een vat gedrukt voorover hangen….

De winnaars van het Watergala - Nieuwegein's Major Awards

2016-09_Watergala_Sfeerfoto_12

2. Organisatie en set-up

De show had voor het eerst vaste grond in Nieuwegein, maar dat was niet te merken aan de set-up van de show en hoe het weekendverblijf van de vissen erbij staat. Dat was gewoon goed voor elkaar. Het moest van een behoorlijke afstand worden weggepompt, maar de continue verversing was weer goed en stabiel ingericht in de alom bekende vaste vaten van de vereniging die de kans op een beschadiging eigenlijk niet noemenswaardig maken. Opvallend was de open structuur. Het veld was verdeeld in twee helften waar je tussendoor kon lopen en ook de vaten zelf waren op een mooie afstand van elkaar geplaatst. De stands stonden daar aan weerszijden omheen.

2016-09_Watergala_Sfeerfoto_22

3. Innovatie

Er waren zowaar digitale publicatieborden ingezet om de winnaars per vat bekend te maken. Een innovatie die ik even niet aan had zien komen, maar die zeker werd omarmd. De tablets die gemonteerd zijn aan de vaten toonden een slideshow van de vissen in dat vat waarbij de prijzen ook vermeld werden. We gingen er in dit artikel al iets uitgebreider op in.

2016-09_Watergala_Sfeerfoto_05

4. Locatie en Bereikbaarheid

Nieuwegein is de meest centrale Koishow ooit. De bereikbaarheid moet er voor zorgen dat meer mensen de show zullen bezoeken en dat ook het deelnemersveld breder en sterker wordt. Dat laatste is reeds gelukt, het bezoekersaantal was wat ik ervan verwacht had wanneer voor het eerst op een nieuwe locatie, namelijk enkele duizenden. Al beter dan voorgaande jaren, maar er zijn nog velen die de kat uit de boom hebben gekeken of er simpelweg nog niet van wisten of er niet van waren overtuigd dat de show zo goed zou zijn. Het is via de snelweg gemakkelijk te bereiken en parkeren is bovendien gratis. En oh ja, de McDonalds zit er pal naast 😉

5. Sfeer

De gemoedelijkheid op de show was hoog, hoger dan alle andere jaren. Voorzitter Henny van Groessen had de boel goed aan de loop. Vrijwilligers waren bijzonder behulpzaam en ook de beveiliging was erg meewerkend en niet star zoals we al eens eerder mee maakten. Even meehelpen een aanhanger duwen, pro-actief met de heftruck vragen of ons werk uit handen kon worden genomen, even langskomen of alles naar wens is en of ze nog iets kunnen betekenen. Een lijstje uitprinten voor de uitslagen, vragen of ze nog iets kunnen omroepen; ja dan doe je graag een stapje harder voor elkaar!

2016-09_Watergala_Sfeerfoto_03

6. Kwekers

De All European Shinkokai Koi Show is de enige Koi show in Nederland en Belgie waarbij je idolen komen jureren. Kwekers die je alleen kent van je certificaten doen hier de beoordeling van je vis als je deelneemt en ze lopen gewoon samen met je op langs de vaten (In het echt zijn ze kleiner). Natuurlijk hebben wij ze geïnterviewd en ook jij had je vragen kunnen stellen of met ze op de foto gekund. Op hun beurt voelden ze zich vereert en Manabu Yamazaki en Shigeyoshi Tanaka (Maruju) vonden het niveau van de Nederlandse Koi Show flink gestegen ten opzichte van enkele jaren geleden toen zij er ook samen waren.

Koi2000 Watergala 2016

Koivriend neemt Young Champion mee naar Coevorden

7. Aquaria

Als je naast Koi ook aquariumliefhebber bent, kun je je lol niet op. Een hele bovenverdieping met stands en voorbeeldaquaria met discusvissen en méér zijn er te vinden. Ook wanneer je niet meteen een liefhebber bent, is het zeker gaaf om even de discusvissen te bekijken. Prachtige dieren. Wie weet welke kruisbestuiving je er kunt vinden. Zelf was ik natuurlijk veel te druk met de verslaggeving en heb ik boven niet eens kunnen kijken, maar dat geeft ook mij weer een extra reden om volgend jaar terug te komen.

2016-09_Watergala_Sfeerfoto_14

8. KoiQuestion

Wij zijn er natuurlijk óók en zijn blij om je te kunnen ontmoeten. We verwelkomen je dagelijks op onze website, maar het echt ontmoeten van onze lezers en hobbyisten, het zo goed mogelijk beantwoorden van jullie vragen, het doornemen van een prijsvraag of het afnemen van een interview; we smullen ervan. Ook dit jaar hebben we weer diverse nieuwe mensen ontmoet en dat is simpelweg tof en geeft nieuwe energie! We hebben daarbij nog eens een bar en een stamtafel ook; waar we interviews aan doen, huiskamerlezingen en 1-op1 je vragen beantwoorden.

Koi2000 Watergala 2016

2016-09_Watergala_Sfeerfoto_21

9. Kwaliteit van de wedstrijd

Oh had ik deze al genoemd? De kwaliteit van de vissen is gewoon ook de nummer 1 reden waarom je naar deze show moet. Die is al vele jaren erg hoog onder goed gecontroleerde omstandigheden. Dat wil en mág je als liefhebber eigenlijk simpelweg niet missen. Al zou er geen enkele stand staan, dit hebben ze in Azië ook niet op Koi shows, dan nog is het een show die je als liefhebber zou moeten bezoeken als je van goede Koi houdt.

Menware maakt de Showa; Adult Champion voor Himitsu

10.Potentie

De show heeft potentie. Het was gewoon een klein succesje durf ik zelf wel te zeggen. Ook waar sommigen dit niet durven zeggen. De vereniging zelf ziet liever nog meer bezoekers, maar ik had er niet meer van verwacht deze eerste keer. Dat het tegelijk viel met de All England Koi Show zal niet zo heel erg van invloed zijn geweest al zijn het toch weer snel twee bussen vol die je mist aan bezoekers. Maar mensen moet je ook de kans geven te wennen aan je succes, aan de zaken zoals genoemd in dit artikel en ik verwacht dan ook voor volgend jaar op een show op deze locatie en periode van het jaar een stijging van 25 tot 35% aan bezoekers.

De vereniging gaat binnenkort overleggen hoe en wat en wij dragen graag ons steentje daaraan bij. We denken graag mee hoe je de show nog verder succesvol kunt maken, maar je moet ook beseffen dat je dat stiekem al hebt gedaan. Wij hopen dat ze het lef hebben vasthoudend te zijn, maar begrijpen dat we vanuit onze positie niet alle belangen kunnen overzien. De kwaliteit van de wedstrijd en vissen spreekt voor zich en als je ook maar even kunt wil je dat volgend jaar niet missen. Heerlijk hoor, nog even zo een show eind september…

2016-09_Watergala_Sfeerfoto_01

2016-09_Watergala_Sfeerfoto_08

Series Navigatie<< Takigawa Chagoi is Best Kawarimono én Jumbo Champion op Watergala

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.