Dit artikel is deel 23 van 24 in de serie Holland Koi Show 2016

Afgelopen zomer tijdens de 24e editie van de Holland Koi Show werd een prachtige Sakai Sanke de grote winnaar, maar daarin was ze niet alleen. Op hetzelfde moment als de Koi show vond namelijk de 7e Holland Betta Show plaats, waar een prachtig mannetje de Grand Champion titel in de wacht wist te slepen.

Betta_04

De Betta komt voor in allerlei opvallende kleuren en heeft vaak lange vinnen

De Betta, ook wel bekend als de Siamese Kempvis, is een zoetwatervis afkomstig uit Zuidoost Azië. Betta’s kunnen allerlei opvallende kleuren hebben en worden vaak gekenmerkt door lange vinnen. Ze worden ongeveer 6 cm lang en 2 tot 2,5 jaar oud. Vrouwtjes hebben meestal kortere vinnen dan mannetje en zijn minder fel van kleur. Leuk om te weten is dat ze lucht kunnen opslaan in zogenoemde labyrintkamers aan weerzijden van de kop, zodat ze ook kunnen leven in zuurstofarm of wat diepere wateren. De naam Kempvis hebben ze te danken aan het feit dat mannetjes erg agressief naar elkaar kunnen zijn en kunnen blijven vechten tot één van hen dood is, als vluchten geen optie is (zoals in een aquarium).

De concurrentie is groot op de Holland Betta Show, maar de vriendschap groter

De Holland Betta Show is de grootste show in Europa met veel internationale concurrentie, waar dit jaar maar liefs 356 Betta’s werden ingezet. De Betta’s werden ingezet door zo’n 50 kwekers uit 14 landen. Elke kweker mocht maximaal 10 vissen inschrijven en binnen 24 uur was de inschrijving voor de Holland Betta Show al vol. Ondanks de concurrentie is het vooral voor de kwekers een leuke en gezellige meeting, waarbij iedereen elkaar kent en samen in huisjes overnacht. ‘Sharing knowledge’ lijkt ook hier het motto.

Betta_05

Er zijn verschillende vintypen, die op een show de categorie bepalen

De ingezette vissen werden door een groep ervaren hobbyisten beoordeeld op vitaliteit, kleur, vinnen, lichaamsbouw en algemeen voorkomen, volgens de Bettas4all Standard. Daarbij ging het erom wie de standaard het meest benaderde, welke Betta dus de minste fouten had. De vorm en de vinnen waren het meest belangrijk, de kleur minder. In totaal waren er 19 hoofdklassen voor de show, waarbij er allereerst onderscheid werd gemaakt tussen mannetjes en vrouwtjes en vervolgens tussen de verschillende vintypen.

Betta_03

De Grand Champion titel ging naar een 6 maanden oud mannetje, gekweekt door de in Duitsland woonachtige  Jordy van Grevenbroek. Hij is ooit begonnen als garnalenkweker, maar maakte de overstap naar het kweken van Betta’s. Het begon met twee visjes, maar al snel raakte de hele kamer vol met deze gekleurde Betta’s. Nu, na een jaartje kweken, heeft hij zo’n 250 tot 300 exemplaren.

Betta_01

Series Navigatie<< HKS moviestars – de major awards in beeldHet jubileumjaar van de Holland Koi Show staat voor de deur, kom jij ook? >>

Over Janine Doorduin

Dr. Janine Doorduin heeft zich als (neuro)bioloog in het dagelijks leven, toegelegd op het Koi Herpes Virus, maar haar interessegebied bestrijkt het hele spectrum aan pathogenen. Ook is ze Koi fotograaf, auteur, mooi, hobbyist en interviewer. Het meest bijzondere aan Koi vind ze de persoonlijke band die je ermee opbouwt.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App