Verwarmen of niet verwarmen?

Deze vraag brengt nog steeds een flink aantal hobbyisten in twijfel. Vragen als: Is verwarmen wel goed? Hoe hoog moet ik de temperatuur instellen? Hoe lang moet ik verwarmen? En uiteraard: wat zijn de kosten van het op temperatuur brengen en houden van de vijver?
Zomaar wat vragen die bij het woord verwarmen omhoog komen en wellicht kunnen we nog wel méér van dit soort vragen verzinnen. Of je wilt gaan verwarmen of niet is natuurlijk voor iedereen een andere afweging. Er zijn namelijk vele manieren om te verwarmen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat je wilt bereiken met het verwarmen van de vijver.

wat wil je bereiken met het verwarmen van de vijver?

Wil je bijvoorbeeld alle potentie uit je Koi halen of wil je enkel verwarmen om eventuele gezondheid problemen te voorkomen? Twee totaal verschillende benaderingen maar beiden allesbehalve onbelangrijk.
Er zijn bijvoorbeeld hobbyisten die geen hoge eisen stellen aan de kwaliteit van hun Koi, maar lekker willen genieten zonder al die poespas.

Verwarmingsinstallatie Chikarakoi 1

De CV-ketel… stoken op gas is meestal goedkoper dan het stoken met een elektrische heater

Deze mensen kiezen vaak wel om te verwarmen, maar dan uitsluitend een korte periode om gezondheid problemen te voorkomen. Dan moet je denken aan een aantal weken in het voorjaar om temperatuur schommeling te voorkomen. Juist in deze tijd als de Koi de winter uit komt, zijn ze het meest kwetsbaar. Stabiliteit van temperatuur, maar vooral waterwaarden is voor de gezondheid van Koi van hoog belang.

Verwarmen Chikarakoi Illustratie 2

Stabiliteit van temperatuur, maar vooral waterwaarden is voor de gezondheid van Koi van hoog belang.

Door bijvoorbeeld in het voorjaar enkele weken bij te verwarmen tot 18 graden, ga je al spoedig voorbij de gevarenzone waarin de gevreesde parasieten vat kunnen krijgen op de Koi. Tevens bouwt je filter weer aan het opbouwen van zijn bio-cultuur, waardoor je in een korte periode een stabiele situatie in de vijver creëert. Het spreekt voor zich dat dit de vissen alleen maar ten goede komt.
Bovenstaande is een belangrijke manier van verwarmen, welke veel problemen voorkomt en ook nog qua kosten te overzien is.

Verwarmingsinstallatie Chikarakoi 3

Wij verwarmen d.m.v. spiraalverwarming. Wilt u hierover meer informatie, neemt u dan contact met ons op.

Naast de mensen die bijverwarmen om de schommelingen te voorkomen, zijn er ook hobbyisten die nóg een stap verder gaan in de hobby. Deze mensen schaffen vissen aan met een zeer hoge toekomstpotentie en zij willen deze potentie er dan ook maximaal uit halen. Helaas ben je dan in ons koude kikkerlandje genoodzaakt om ook gebruik te maken van vijververwarming, om de reden dat een Koi het best groeit vanaf mei tot oktober bij een watertemperatuur van 24 graden. Zonder verwarming zullen wij deze temperatuur nooit voor een lange periode kunnen bewerkstelligen in de vijver.

…Helaas ben je dan in ons koude kikkerlandje genoodzaakt om ook gebruik te maken van vijververwarming…

Een hele goede manier van verwarmen is om juist in deze periode wanneer een Koi het hardst groeit bij te verwarmen tot 24 graden. Doordat de buiten temperatuur meestal toch al rond de 20 graden zit, zijn de kosten bij een goed verwarmingsysteem enigszins te overzien. Op deze manier weet je zeker dat je voor een lange tijd de optimale watertemperatuur weet te bereiken van 24 graden in een periode wanneer een Koi de meeste energie in groei steekt.

Verwarmen Chikarakoi Illustratie 1

we zijn nu immers langzaam aanbeland in de periode dat een vis al zijn energie gaat steken in de groei…

Natuurlijk redt je het niet alleen met hoge temperatuur en goed voer. Voor een goede evolutie van een Koi moet het totaal plaatje kloppen. Dit wil zeggen dat de waterwaarden en zuurstofgehalte méér dan oké moeten zijn. Doordat de temperatuur zo hoog is voer je ook veel meer waardoor je extra alert moet zijn op je waterwaarden.
Ook het verversen verdient nu extra aandacht, aangezien je nu je vijver optimaal belast met vervuiling van het voeren. De stelregel ‘ik ververst minimaal 20 % in de week dus dat is goed’, gaat in veel gevallen helaas niet op.

Een veel voorkomend probleem welke we steeds vaker tegenkomen door gewoonweg veel te weinig te spoelen, is een te lage KH en pH waardoor een pH crash op de loer ligt. De schade bij een pH crash is vaak niet te overzien. Dus nogmaals 10 a 20 % verversen is een uitgangspunt, maar je zult er door regelmatig je waterwaarden te meten (minimaal 1 a 2 keer in de week) achter moeten komen hoeveel verversen voor jouw vijver genoeg is om de juiste balans in je vijver te behouden.

Verwarmingsinstallatie Chikarakoi 2

…en daarna ga ik richting de 24 graden.

Terug naar het verwarmen, ik ben persoonlijk niet voor verwarmen op hoge temperatuur het hele jaar door. In mijn ogen heeft een Koi in een seizoen een groei en een rustperiode nodig.
Het schema waar ik zelf achter sta, is dat je vanaf begin maart gaat bijverwarmen tot 18 graden. Met deze temperatuur ga je de gevarenzone in het voorjaar voorbij waarin parasieten zeer actief zijn en de Koi willen belagen die net iets verzwakt de winter uitkomen. Tevens is dit de temperatuur dat je bio-cultuur weer moet gaan opstarten.

Deze temperatuur houd ik vast tot ongeveer eind mei en daarna ga ik richting de 24 graden, we zijn nu immers langzaam aanbeland in de periode dat een vis al zijn energie gaat steken in de groei en voortplanting. Deze temperatuur houd ik aan tot ongeveer oktober, dit is ook een beetje afhankelijk wat de buitentemperatuur is.
In oktober werk ik langzaam terug naar de 15 graden tot ongeveer eind november.
Het voergedrag moet je natuurlijk wel aanpassen aan deze temperatuur.
In december ga ik naar de 12 graden en dit hou ik aan tot maart. Ook stop ik bij 12 graden geheel met voeren en geef ik de vissen absolute rust tot maart.

Naar mijn mening heeft een vis een groei en rustperiode nodig tijdens een seizoen.

Het terug gaan met de temperatuur en een voerstop, is in mijn ogen een zeer belangrijke factor voor de kwaliteit behoud van een Koi. Naar mijn mening heeft een vis een groei en rustperiode nodig tijdens een seizoen. Houden we de temperatuur het hele jaar door hoog en blijven we constant het seizoen door voeren, maakt een Koi eigenlijk twee groei seizoenen door in een jaar. Dus een Koi van 3 jaar is eigenlijk in ontwikkeling 6 jaar waardoor de kwaliteit eerder zal terug lopen dan wanneer je gewoon per seizoen een rustperiode inlast. Het stoppen met voeren is absoluut geen probleem mits de vissen onder de perfecte omstandigheden hebben gezeten en zijn voorzien van hoge kwaliteit voer.
Tot zover dit artikel over verwarmen zo als ik het persoonlijk zie. Later schrijf ik nog een artikel over het verwarmen van tosai en het sturen van de ontwikkeling van een Koi middels voer en temperatuur.

John de Leur

www.chikarakoi.nl

Over John de Leur

John is geboren als hobbyist en is langs vele discussie platformen uiteindelijk dealer geworden. Hij houd van het delen van kennis waartoe hij een jaarlijkse dag organiseert en legt zich toe op het selecteren van jonge Koi.

Bezoek mijn website

Comments are closed.