De vaste lezers van de facebook zal het niet ontgaan zijn, John & Ans de Leur gaan een nieuw pand betrekken voor hun zaak Chikara Koi.
Omdat ik nogal nieuwsgierig van aard ben, moest ik weten wat ze bewoog om deze grote stap te zetten.
unnamed (2)

Dus op naar John & Ans om enkele vragen te stellen. Ik trof alleen John aan onder het stof, maar na een flinke afstofbeurt was John helemaal gereed om mijn vragen te beantwoorden.

unnamed

Het is onverantwoord gezien de beperkte ruimte thuis om zoveel vissen te houden

IMG_7800

Foto vanaf de ingang van de nieuwe zaak

John, jij verkoopt al geruime tijd “achter jouw huis” Koi, waarom toch gekozen voor deze grote stap.
Doordat de vraag naar hoge kwaliteit koi bij ons zo groot wordt, hebben wij een keuze moeten maken naar stap vooruit of terug. Het is onverantwoord gezien de beperkte ruimte thuis om zoveel vissen te houden. Belangrijk is ook dat we een bepaalde visie hebben op gebied van vijverbouw.

In het verleden gaven we de hobbyisten alleen advies nu gaan we een stap verder en kunnen wij de perfecte vijver voor hun realiseren. Een enorme stap voorwaarts dus waar best voor ons een risico aan hangt.
Koi is voor Ans en mij een groot deel van ons leven en als we deze stap nu niet gaan proberen zal ik er misschien mijn hele leven spijt van houden.
IMG_7804

IMG_7808

Een loze hoek?

Wanneer is volgens planning de opening.
Stiekem dromen we van een grote opening op tweede kerstdag. Het belangrijkste is dat alles meer dan perfect moet zijn. Het ziet er naar uit dat wij deze planning gaan halen, want zoals je ziet verloopt alles voorspoedig. Kijk je weet van te voren nooit waar je tegen aanloopt met de aanleg van de vijvers.

Zitten er nog grote brokken steen in de grond en zijn deze er makkelijk uit te halen, dit zijn dingen die je van te voren bij het plannen van je bouwplan nooit kunt inschatten. Is dit voor de kerst nog niet perfect, dan wordt het maart maar dan is het niet anders, het moet goed zijn!

wij gaan een prachtige Japan reis verloten geheel verzorgd door het zuiden van Japan

IMG_7809

Quarantaine ruimte

Ga je nog een actie doen ter ere van de opening, en wil je al een tipje van de sluier oplichten.
Zeker, wij gaan een prachtige Japan reis verloten geheel verzorgd door het zuiden van Japan welke Chikara Koi begeleid. Hoe dat houden wij nog even geheim, spectaculair wordt het zeker! En op de tweede kerstdag zal het zeker een feest worden wanneer wij open gaan met spectaculaire openingsacties.

Ga jij ook nog lezingen houden in jouw nieuwe zaak of heb jij daar niet genoeg ruimte voor.
De hobbyisten zullen vooral in de wintermaanden bij ons terecht kunnen voor kennisdeling op gebied van gezondheid en kwaliteitsbepaling en herkenning. Het is mogelijk ook met kleine vriendengroepen een seminar aan te vragen met stukje theorie en live bowlen van vissen. We zitten echt boordevol ideeën. Dus er gaat veel gebeuren in ons nieuwe pand.
IMG_7805

IMG_7806

Soms kon ik John in zijn enthousiasme niet bijhouden, hier komen bakken, en hier en hier en…..

Hoeveel verkoopbakken komen er, en hoeveel m³ heeft iedere bak.
Er komen twee grote vijvers van 165 diep en deze zijn 45 en 60 kuub. Twee 10 kuub bakken 5 bakken van 2 kuub 5 bakken van een kuub. Dan blijft ook de ruimte bij ons thuis beschikbaar voor opvang en opgroei.
Met deze bakken zijn we in staat om top vissen te kunnen houden, maar belangrijker is dat we ook de beginnende hobbyist kunnen gaan bedienen en begeleiden met de vissen uit de goedkopere prijsklassen en onze kennis. Zeg maar vanaf € 10,= tot en ja, dan weet je zelf ook wel wat je kwijt kunt zijn aan een Koi.

IMG_7802

De “opgroei”bakken zijn al in een vergevorderd stadium

Hoe ga jij deze bakken filteren.
Trommelfilters kaldnes en tricklefilters. Wij hebben een behoorlijke bezettingsgraad en dan moet je wel met een trommel filteren om het organische vuil direct uit je bak te krijgen. Daarnaast hebben de tricklefilters inmiddels wel bewezen dat deze een goede bioloog in de vijvers weten te krijgen en houden.

IMG_7803

De “grote” opgroeibak speciaal voor nisai

Sommigen hebben tegenwoordig een opgroeifaciliteit komt dat bij jou ook.
Bij ons is het mogelijk vissen te laten doorgroeien die kwalitatief hiervoor in aanmerking komen. De kosten voor tosai is 7 euro per cm. De kosten voor nisai en ouder komt op 25 euro per maand. De vissen worden per maand bekeken naar hun ontwikkeling of verwarmd door groeien nog verantwoord is of beter is de vis thuis te plaatsen.
Met de hobbyisten die de koi bij ons laten doorgroeien, zullen we de ontwikkelingen gaan doornemen naar verloop van tijd door middel van speciale kennisdeling dagen.

Frituurpanopstelling

Dus geen loze hoek maar het “hart”van de zaak, koffie en de frituurpan komen hier te staan

Jij en jouw lieve vrouw Ans staan er om bekent dat er altijd een huiselijke sfeer heerst in jouw tuin. Een hapje en drankje horen daar altijd bij, blijft deze gemoedelijkheid?
Haha natuurlijk moet dit zo blijven. John en Ans moeten blijven wie ze zijn , maar nog belangrijker is dat we moeten blijven streven naar onze service en kwaliteit.

IMG_7807

Ook hier komen verkoopbakken

Dat heeft ons ver gebracht en daar blijven we hard voor knokken. Er komen ook Koi-avonden onder het genot van een hapje en drankje waar hobbyisten met elkaar over de hobby kunnen kletsen.
En mensen kunnen mij vissen laten bowlen waar ze vragen over hebben waar we normaal op een drukke dag geen tijd voor hebben.

IMG_7810

Deze berg pvc was veel groter en nog steeds niet voldoende voor alle aan en afvoer

Hoe ga je de zaak “gezellig” inrichten, en toch ook praktisch.
De zaak is 350 m2 en we komen nu al ruimte te kort. 80% van deze ruimte is voor koi bestemd. De rest voor de verkoop van hardware. Ja wij laten nu ook zien dat wij hardware gaan verkopen, zoals trommelfilters, pompen, luchtpompen verwarming tot pvc aan toe.

Eigenlijk alles wat je nodig hebt om een vijver te kunnen bouwen en onderhouden. Hier komen dus alleen maar producten te staan waar wij achter staan want ik wil geen gezeur met garantie. Dat wil niemand, en wanneer wij die garantie niet meer krijgen bij de leverancier die beloofd is, dan zoeken wij naar een betere leverancier!

Ik denk dat het wel goed komt met de kerst en anders in maart. John bedankt voor de gezelligheid, gebak en jouw uitleg.
Sterkte met de verbouwing en tot ziens bij de opening. Want daar ga ik zeker naar toe, lijkt mij geweldig te zien hoe deze hardwerkende mensen een droom verwezenlijken, een droom om een Koizaak te bouwen waar de beginnende hobyist zich niet als een tosai in vreemd water voelt maar als in een warm bad. Dat is de droom van John en Ans, en die komt op tweede kerstdag uit, daar ben ik zeker van.

 

Comments are closed.