We hebben de regel ook al eerder gezien op een show waar ZNA regels gelden. Op de Duitse Koi Show in Kalkar was het niet per definitie de grootste Koi die er met de Jumbo Champion aan de haal ging, maar de beste grootste Koi, toch een verschil. In Kalkar betekende dit dat er een Sanke met die titel aan de haal ging, maar tijdens het Watergala kwam die eer toe aan een 89 cm lange Chagoi, die we traditioneel in deze rol tegenkomen.

2016-09_Watergala_JC

De Chagoi van 89 centimeter werd gekweekt door Takigawa en aangekocht door Interkoi Arendonk die de vis inzette voor diens klant en hobbyist Martin. De eenkleurige non-metallic Koi werd door diens uiterst geblanaceerdeverschijning Best Kawarimono van de show en dan is het moeilijk te betwisten dat je de mooiste grootste bent. De Chagoi is zeer schoon. Allereerst de verhoudingen tussen lichaam en hoofd en het verloop van de body zelf. Niet te ‘zwaar’ maar gebalanceerd en fit, zo maakt de Chagoi indruk met de gracieuze en krachtige manier waarop deze het water in het showvat doorklieft op zoek naar eten?! Prachtig zijn ook de appelwangetjes op het hoofd. De staartvin is ietsje ingescheurd, hetgeen ongetwijfeld door transport zal komen wat nog maar eens aangeeft dat het een hele opgaaf is dergelijke vissen naar de show te brengen. Dat het wel weer goed komt ben ik zeker van.

Ik zie ze liever zo dan dan eentje van 110cm waarbij de verhoudingen zoek zijn

Zelf heb ik nog wel mijn vraagtekens bij deze regel gehad; dat niet de grootste maar de beste grootste Koi de Jumbo Champion wint. Is dat namelijk ook niet de manier waarop de Grand en Supreme Champion worden bepaald? Het verschil wordt denk ik gemaakt met een interpretatie van de regels door de jury. Dat dit hier is toegepast mag niet aan worden getwijfeld en ik zou ook op mijn achterste poten staan wanneer er een kromme vis met deze titel aan de haal zou gaan omdat deze de grootste is. Ik zie zelf veel liever een Kawarimono op deze wijze dan eentje van 110cm waarbij de verhoudingen zoek zijn. Prachtige vis, die eigenlijk in een groot vat moet zwemmen zodat haar gratie nog beter tot recht komt.

Series Navigatie<< Arts & Ants spreekt tot de verbeelding; Best Tategoi10 zaken die je gemist hebt wanneer je niet op de Koishow was in Nieuwegein >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App