Het was een tijdje geleden, maar afgelopen weekend was er een Koivijver-tour rond Eindhoven. Voor mij een thuiswedstrijd. Deze tour was geen initiatief via een vereniging, maar een aantal gepassioneerde hobbyisten die dachten dat ze dit wel even organisatorisch in elkaar konden zetten.
Hoe de dag verliep lees je verder hieronder, maar ik verklap alvast dat het een groot succes was. Petje af voor de initiatiefnemers!

DSCF0886De dag werd gestart om 9.30 uur. Een bak koffie, centraal in een zalencentrum in Eindhoven. Even aan elkaar voorstellen en meteen begint de gezelligheid. We hebben één gespreksonderwerp: Koi. Naast wat bekende gezichten ontmoet ik ook wat nieuwe mensen.

Ik word bijgepraat over een app genaamd Koi Calculator. Een app die je helpt met onder andere de juiste hoeveelheid voer te bepalen. Martin van Koifoto.com, zit met zijn camera startklaar om de mooiste foto’s te maken van de dag. Ook ontmoet ik mensen waarmee ik (blijkbaar) volgende week naar Engeland naar de Koishow ga. Het volgende avontuur wat op de agenda staat. Al snel is het 10.30 uur en Ewit geeft het signaal om naar Waalre te rijden naar de eerste vijver.

DSCF0888

Eenmaal aangekomen bij de eerste vijver zien we meteen dat we te maken hebben met een Koihobbyist, maar ook zeker met een groot tuinliefhebber. Bas, van Terra Koi, heeft een prachtige vijver aangelegd. Hij vertelt dat hij na een dag hard werken graag in zijn tuin vertoeft en alle aanwezigen snappen meteen waarom. De tuin is prachtig. Een Koivijver zoals je die helaas weinig ziet. Geen vierkante bak, maar lekker natuurlijk. Een beekloopje, veel waterplanten, een lelie, leien stenen, alles is aanwezig. Twee schitterende esdoorns hangen over een waterval, twee echte eyecatchers. De vijver is 120 kuub water. Er zwemmen tientallen Koi in, groot en klein. Ook nog twee steuren voor de afwisseling.
DSCF0893
Naast de vijver zie ik een paar palmbomen staan. Bas vertelt dat het geen palmen maar varens zijn. Tropische varens, Cycas Revoluta, die in de volksmond palmen heten. Hij weet er veel van en wil je je tuin versieren met zo’n palm adviseer ik je Bas te contacten. Hij vertelt dat mensen veel te snel deze boom afschrijven als kapotgevroren of te nat gestaan.

DSCF0890Na anderhalf uur rijden we richting Deurne. Rob en Tara hebben een totaal andere vijver. Waar je bij Bas rond bleven kijken in de tuin, ligt bij Rob en Tara de volledige concentratie op enkele Koi. Met een Mukashi als grootste blikvanger. Alle Koi zijn ook nieuwsgierig naar ons. Hierdoor kunnen we ze aandachtig bekijken.
DSCF0894

DSCF0902
De vijver is een moderne vierkante bak van 54 kuub, ongeveer 55 cm boven maaiveld. Ik vergeet bijna de tuin te bekijken en ben blij dat ik dat nog even doe. Ondanks dat de grote Koi de aandacht blijven trekken zijn ook andere tuindetails de moeite waard. Een Japans sfeertje door wat mos, wat stapstenen, een rankei. Ik maak wat foto’s omdat omschrijven lastig is.
DSCF0895Na wederom een ruim uur rijden we nu naar Tilburg. Dirk en Anjo showen hun vijver. Wederom een moderne strakke vijver, formaat 27 kuub. De rand is lager dan de vorige, ongeveer 30 cm. Je kijkt dan met een andere hoek in de vijver en dit geeft een ander beeld. Ik heb het idee dat ik hierdoor dieper kan kijken. Nou is de vijver ook kraakhelder.
DSCF0904

DSCF0905
Vóór de vijver staat een betonnen bankje. Een ideaal plekje, omdat je dan door het vijverraam kan kijken, hetgeen weer een totaal andere beleving geeft.
DSCF0906Van al die nieuwe indrukken krijg je honger. Terug naar Eindhoven dus! Hier sluiten we af met een een barbecue. Ik eindig met dat ik de organisatie en de mensen die hun tuin openstelde graag wil bedanken. Bedankt voor de leuke dag, maar ook voor de promotie van onze schitterende hobby.
DSCF0909

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App