Dit artikel is deel 2 van 2 in de serie Plantenfilter

Welke planten zijn geschikt voor in een helofytenfilter

In deel 1 lazen we hoe je een plantenfilter het beste aan kunt leggen. Nu gaan de plantenfilter aankleden. Keuzes in planten maken dus..

Ik zou geen zuurstofplanten of andere onderwaterplanten nemen. Reden is dat deze planten ’s nachts zuurstof onttrekken en koolstofdioxide produceren in tegenstelling tot overdag. Door de schommeling in de hoeveelheid koolstofdioxide kan je pH ook gaan schommelen. Door het verbruik van zuurstof ’s nachts kan een zuurstoftekort ontstaan voor je vissen. Planten die boven het wateroppervlak groeien pakken de zuurstof uit de lucht in plaats van uit het water.
Ook riet is een no go. De stengels en wortels zijn te scherp en ze zullen door je folie heen prikken.

veel planten vallen af omdat je geen aarde of substraat gebruikt

Daarnaast vallen veel planten af omdat je geen aarde of substraat gebruikt (als je tenminste deel 1 gelezen hebt). Welke planten wel slagen en welke niet is voor mij proberen geweest. Zowel mijn broer als ik gebruiken allebei een plantenfilter en sommige planten doen het bij mij slecht en bij hem super en andersom.

Gele Lis

Ver bovenaan staat de Gele Lis (ook wel Iris genoemd). Gele Lis groeit hard en is makkelijk te snoeien. Je kunt deze planten niet kapot snoeien. Breek hem in twee stukken, snoei de wortels, alles mag. Houd de plant jong door steeds het oudste stuk weg te halen. Bloemen zijn mooi en vormen daarna zaden. Echter knip ik ze na de bloei eruit. Zaden vormen weer nieuwe Lisse, maar dit is onnodig en dat lukt bijna niet in een goed doorstromende plantenfilter. De bloemen van de paarse Lis zijn mooier, maar alle andere kleuren dan geel groeien veel minder hard en hoog. Deze varianten zijn meer geschikt voor een donker en vochtig hoekje in de tuin.

5 lisse

(gele) lisse, nr 1 plant voor de plantenfilter

Drijfplanten:

Drijfplanten zijn ideaal. Ze zijn makkelijk te snoeien door met een schepnetje de helft weg te halen. Ze groeien enorm snel. Geen andere plant heeft er last van omdat ze geen tot nauwelijks wortels hebben. Ze bedekken je lelijke manden en zorgen ervoor dat er geen zonlicht in het water komt waardoor er minder alg in je plantenfilter groeit.
Enkele drijfplanten van klein naar groot: Eendenkroos, Vlotvaren, Kikkerbeet, Mosselplant en Waterhyacint.
Hoe kleiner de drijfplant hoe beter die tussen de planten door kruipt/groeit. Eendenkroos is wel gehaat vanwege dat die zo klein is en overal tussen kruipt. Bij mij is de eendenkroos met de vlotvaren mee gereisd van tuincentrum naar mij thuis. In het begin haatte ik de plant ook. Nu is het mijn favoriet. Wat vermenigvuldigt die snel! Een emmer per week haal ik er zeker uit. Maar stiekem is de Vlotvaren wel een beter alternatief. Het maakt het onderhoud wat onderhoudsvriendelijker. Hoe groter de drijfplant hoe langzamer de vermeerdering.

6 Drijfplanten

Penningkruid (Lysimachia) en Waternavel zijn mooie oppervlaktebedekkers die over land verder kunnen gaan. Penningkruid kan zo mooi ergens overheen hangen. Koi vinden het heerlijk om tussen die planten te wroeten. Hierdoor blijft de plant ook een beetje in toom. De planten zijn ook geschikt voor een drijvend planteneiland.

7 Penningkruid

Penningkruid, een leuke hangende plant. Kan zowel in als naast de vijver.

Kattestaart

Een plant met schitterende paarse bloemen in de toppen. Kattestaart wordt gigantisch hoog. Tenminste, bij mijn broer thuis. Daar staat deze plant tussen de kiezel. Bij mij, zonder kiezel, wil die nog niet zo. Elke winter overleeft de plant het, maar groot worden lukt bij mij nog niet helaas.

8 kattestaart

Kattestaart

Kalmoes

Een laag blijvende plant. Deze blijft ook redelijk groen in de winter (onder de kap). Geen mega snelle groeier, maar doet het wel goed. Eventueel heel geschikt op een drijvend planteneiland.

Aronskelk

Komt wat later op gang dan de gele lis, maar haalt haar daarna wel in. Wat een giga bladeren en mooie witte bloemen. Dikke stengels die makkelijk te snoeien zijn. Elk jaar twee kliko’s vol met deze plant terwijl er maar twee mandjes van 40 bij 30 gevuld zijn met de aronskelk.

9 aronskelk


Witte aronskelk

Note 10-6-2018: Ik heb zelf alle Aronskelk weggehaald. Jammer, want vond dit een mooie plant die later in het jaar hard ging groeien. Echter gingen opeens de wortels rotten en stinken naar zwavelwaterstof (rotte eierenlucht). Dit schijnt vaker voor te komen.

Gele dotterbloem

Elk jaar wordt deze plant sterker (zonder kiezel). De bladeren worden ook steeds groter. De wortel blijft enigszins klein en dun, daarom duurt het even voordat hij vastzit aan de mand. Tipje, snoei hem na de bloei in het voorjaar dan krijg je in het najaar nog een keer de bloei er in!

Watermunt

Bij veel mensen zie ik deze plant veel woekeren. Nooit geprobeerd zonder aarde, dus daar kan ik weinig over zeggen. Echter wel de moeite waard om hier te vernoemen. Op een drijvend planteneiland doet deze het ook goed.

Gele Maskerbloem

Bloeiperiode is juni juli. Groeit ook zeer hard en alle kanten op. Zelf vind ik hem wel makkelijk snoeien, omdat de wortel relatief klein blijft.

Gele maskerbloem

gele maskerbloem

 

Waterkers

Een paar keer een bosje bij de groenteboer gekocht met wortel. Op een drijvend planteneiland gezet en binnen no time explodeerde die in enorm formaat. Echter sterft hij dan ook weer snel af en heb je weer een leeg eiland. Hij wordt snel bruin en slap in de volle zon.

10 waterkers


Waterkers koop je bij de groenteboer. In de blender met wat roomboter, heerlijk op de boterham.

Nu heb ik een aantal planten genoemd waar je mee aan de slag kunt. Ik heb alleen planten geselecteerd op goede groei en daarom nitraatvreters. Er zijn meer goede planten en ook nog vele mooiere. Je moet een afweging maken of je wilt dat je plantenfilter een functie heeft of alleen iets sierlijks. Kies je voor alleen sierlijk, dan kan je beter de plantenfilter loskoppelen van de vijver.

Series Navigatie<< Tips aanleg plantenfilter

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App