Het was feest in Arendonk. Dus ging ik afgelopen zaterdag even op de koffie. Iets te vieren doe je met gebak!
Frans en Ans waren er ook. Er werd flink nagepraat over de Holland Koi Show.
Met twee vats wist Luc Borgmans met 9 Koi maar liefst 12 prijzen te winnen. Vat 11 waren de vissen van hobbyisten Frans en Ans.

Vat 11 trok duidelijk de gemiddelde kwaliteit van de showvissen omhoog

De Grand Champion genaamd Wakana en Mature Champion genaamd Dotterke waren de verrassing van de show. Vat 11 trok duidelijk de gemiddelde kwaliteit van de showvissen omhoog. Alleen daar kun je dan ook uren over blijven kletsen en keuvelen. Dat deze hobbyisten de Grand Champion en Mature Champion winnen is om twee redenen een prachtige prestatie. Deze vissen zijn al zes jaar in het bezit van de eigenaren. Het is bijzonder knap dat iemand zes jaar geleden deze potentie erin zag. De tweede reden is dat je die potentie ook uit de Koi moet kunnen halen!
DSCN2452
Maar liefst 9 koi behaalde 12 prijzen!

Trots zegt Luc: We kopen geen Grand Champion, we maken een Grand Champion!
Met ‘we’ bedoelt hij een aantal mensen. Als eerst Joachim Clement, die de vis als nisai selecteerde. Na aankoop bleef Dotterke nog 1 jaar in Japan. Wakana kwam direct naar Interkoi toe. Vanuit Arendonk naar de hobbyist. Elke hobbyist, dus ook Frans en Ans, hebben hun informatiebronnen nodig. Ben Doorakkers is bij Interkoi hiervoor de man waarvoor je moet zijn voor dergelijke adviezen. Frans en Ans volgde de visie van Interkoi en het resultaat mag er zijn.
Een klein tipje van de sluier van de visie van Interkoi, die ik tijdens de vele kopjes koffie op kon vangen:
Zowel Luc als Ben zijn niet echt gecharmeerd van een trommelfilter. Tenminste niet voor de maximale ontwikkeling van een Koi met potentie. Evenwicht is het sleutelwoord. Alles moet in balans zijn. Een trommel met een bewegend bed erachter werkt wel, maar misschien wel iets te goed. Je bent, volgens Ben, te afhankelijk van één factor, namelijk de nitrificerende bacteriën op je kaldnes. Beter is om met japanse matten te werken. Zowel belucht als onbelucht. Nitrificerende bacteriën en denitrificerende bacteriën, meerdere soorten bacteriestammen geeft een beter totaal pakket en meer balans. Ook wat zweefalg is perfect en zelfs nodig! Dit geeft de vis meer bouw en een betere huid. Te veel alg is ook niet goed. Wederom ben je dan afhankelijk van één factor, de hoeveelheid alg. Een beetje nitraat en fosfaat is ook wenselijk. Je vijverwater moet dermate groen zijn dat je net niet op de bodem kijkt. Ook schaduw is belangrijk. Net als zon. Alles in een bepaalde balans. Van alles een beetje en niet te veel. Ben kan er uren over vertellen.

De publiciteit die Wakana krijgt zal van korte duur zijn. Frans en Ans nemen haar niet meer mee. Ze heeft de grootste prijs binnen, meer kun je niet krijgen. Dotterke heeft nog niet alles gewonnen. Ik vraag daarom aan Luc of zij de potentie heeft om Grand Champion te worden.
Luc antwoordt voorzichtig: ‘Ik weet het niet, altijd moeilijk om zoiets te zeggen. Ze is nu 76 cm en de vraag is of ze ooit 85+ gaat worden. Dit zou het winnen van een Grand Champion-titel wel makkelijker maken.’
Ben is het niet eens met Luc: ‘Ook met 84 cm is Dotterke een Grand Champion-kandidaat!’
Dat is duidelijke taal. Leuk die gezelligheid. Keuvelen met koffie en gebak.
Maar een hobbyist vragen om zijn vissen in te zetten valt niet mee.
Luc: ‘Twee jaar geleden was Wakana nog mooier! Echter heb ik 3 jaar nodig gehad om Frans en Ans over te halen om mee te doen.’

Daarna vertelt hij wel meer hobbyisten te weten met dermate kwaliteit Koi. Zodoende zou herhaling van dit jaar zo maar een optie zou kunnen zijn.
Als laatste vraag ik aan Luc over het toekomstig aankoopbeleid. Gaat hij nu meer Sakai kopen dan Momotaro? (Grand Champion en Mature Champion waren allebei van Sakai).
Nee is het antwoord. Tenminste niet bewust. Beide veilingen zal hij blijven bezoeken en aankopen doen. De strategie is duidelijk: Ik koop aan wat ik kan verkopen aan hobbyisten, niet aankopen wat ik kan kopen. Zo blijft Luc naast Koi-liefhebber toch ook nog een zakenman en dat hoort ook zo!

DSCN2445
Ben vertelt over de tosai!

Gelukkig is er ook nog tijd om wat vissen te bewonderen in een bowl. Ben vertelt erbij. Hij heeft blijkbaar niet alleen verstand van vijverprocessen. Koi, met name tosai, is zijn passie. Hij analyseert verschillende Koi in de bowl en het publiek luistert aandachtig. In begrijpbare taal legt hij uit waar je naar moet kijken. Wat zijn de positieve pluspunten van die Koi. Er zijn ook altijd wat minpunten. Deze minpunten moeten dermate klein zijn dat je het de Koi kunt vergeven. Accenten liggen op goede bouw en goede huidkwaliteit. Beter is het dan om een concessie te doen aan het patroon. Later als de Koi ouder en dus ook groter is blijft het dan een mooie en imposante verschijning. Koi kopen blijft zo toch een hele beleving.
DSCN2450
Een prachtige sanke van Interkoi. Gebowld om er even over te kletsen.

Meer informatie over Interkoi vind je hier

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.