Verwelkoming van nieuwe sponsor Koicentrum Friesland

Wie had dat gedacht, ik op pad in het verre Friesland op jacht naar Koi. De Tukkers komen ook overal. Tijdens mijn vakantie in Groningen trok ik samen met de boys Remy en Tiebo erop uit om eens een bezoekje te brengen aan Sander Heijnen, eigenaar van Koicentrum Friesland. Een nieuw verkooppunt in Friesland dat toch wel mag worden bestempeld als het Australië onder de hobby uitoefende gebieden.  Met zijn 28 jaar behoort Sander tot een van de jongste zaak eigenaren en Koi dealers die ik heb ontmoet. Toch is met gezonde ambitie een kleine, maar zeer nette koizaak neergezet op het terrein van zijn schoonvader.

13886449_1198606500202272_5362039655537456980_n

De filtratie bestaat uit een superbead met een nageschakelde trickle.

Sander begon als vrijwilliger op de Holland Koi Show. dat deed hij drie jaren. Toen zijn Utrechtse hart zoek raakte in de Friese velden trok hij naar Sneek. Sander houdt van water en naast zijn betrekkingen als koidealer voert hij nog een onderneming in de watersport sector. Geen wonder dat hij zich wel kon aarden in Friesland. De winkel is gebouwd in een deel van een boerderij die voor het overgrote deel is ingericht als caravanstalling. Zodra we binnen kwamen viel het me op dat de zaak bescheiden, doch gedegen en modulair uitbreidbaar is neergezet. Het is dan ook de ambitie van Sander om in de toekomst uit te breiden op de huidige locatie, maar eerst moet een stabiele klantenkring worden opgebouwd.

De zaak is kleinschalig, doch gedegen opgezet

Alhoewel de ambitie is om kwalitatief steeds betere Koi in te kopen, dient hier wel een afzetmarkt voor te zijn. Op navraag blijkt ook wel dat Sander zich als doel heeft gesteld het Koivirus op de lokale vijveraars over te brengen en mensen te enthousiasmeren over de hobby. Dit betekent dat je als dealer moet voorgaan in kennisdeling en een interessant assortiment moet aanbieden om hobbyisten van diverse gradaties te kunnen bedienen. Dit zit naar mijn mening wel snor. “Er zijn in de omtrek maar weinig koidealers te vinden terwijl er ontzettend veel mensen zijn met ruimte, liefde voor water en vijvers en dat biedt mogelijkheden”, aldus de CEO under 30.

13895186_1198606490202273_5694707063549673130_n

In discussie bij de bowl.

Onder het genot van een kop koffie en een lekkere muffin werden enkele Koi gebowld. Deze werden buiten bekeken, aangezien onder het licht in de zaak de vissen niet tot hun recht kwamen. Dit is iets dat binnenkort zal worden verbeterd met behulp van andere verlichting. Een leuke discussie ontstond toen twee nisai Hoshikin showa bij elkaar werden gezet. Waar je ook bent, dit verveelt nooit en dit is juist wat ons als hobbyisten allemaal verbindt. Een bijzonder aantrekkelijke Kohaku passeerde ook de revue. Deze Maruten Yondan Kohaku beschikt over prachtig maruzome kiwa waarvan we al een mooie foto plaatsten op ons Instagram account. Een video van de twee vissen hieronder vind je daar ook.

13932664_1198606483535607_16188631626016952_n

Een greep uit het assortiment.

Koi @koicentrumfriesland

Koi @koicentrumfriesland

Koi @koicentrumfriesland

De zaak is volledig geïsoleerd en de verkoopbakken draaien op superbead filters. Hier is voor gekozen omdat deze werken in een gesloten systeem waardoor er veel problemen worden voorkomen zoals vocht, muggen en lawaai. Om toch voldoende zicht op het proces te houden is er rekening gehouden met voldoende ruimte achter de verkoopbakken zodat het filter goed bereikbaar en te spoelen is waarbij het spoelproces ook gemonitord kan worden. Sander, die overkomt als een nuchtere inborst, is hierop toch zichtbaar trots.

UntitledKoicentrum Friesland werkt samen met Frieslandkoi; ze beseffen dat ze de hobby samen groter kunnen maken in de provincie; een waardevolle en volgens ons de enige instelling waarmee de vakhandel de komende jaren de doelgroep zou moeten bestieren om meer draagvlak te creëren. Kennisdeling wordt omarmd en vandaar dat Sander het ook waardevol vind om ons initiatief te ondersteunen.

Untitled

13901467_1198606503535605_7438300038368566075_n

Series Navigatie<< Koicentrum Zaanstad bestaat 5 jaarKoi jury bij Koicentrum Zaanstad op bezoek >>

Over Patrick Oude Groeniger

Patrick weet als milieukundige de hobby en zijn passie voor watermanagement vanuit nano-perspectief te bejegenen en ziet het als een uitdaging een beter begrip hiervoor te kweken om hobbyisten vooruit te helpen. De Twentenaar maakte van zijn hobby zijn werk en is werkzaam als Process Engineer bij JOTEM waterbehandeling.

Comments are closed.