Supreme Champion Holland Koi Show 2016

Zoals Dafne Schippers, zoals de Hockey dames, zo is ook het lot van de X-Junior Kohaku uit de stallen van Dainichi. De titelverdediger wist niet de hoogste trede van het erepodium afdoende te bewaken voor de zo gewilde Hattrick van MA-Koi. Een zonde, maar door de broers goed begrepen, althans het verlies van deze Kohaku. Richard en Mathijs van Hulst hadden veel eerder verwacht dat Kirena, een Kohaku van zo’n 95 centimeter in lengte uit hetzelfde vat de kanshebber zou zijn voor het hoogste podium. En zo dacht ik er ook over getuige de speculatieblog van gisterochtend…

X-Junior - de beul van Ma-Koi

Archieffoto

De Koi bracht zichzelf in een mindere conditie naar de Arcense speelvelden dan we van haar gewend waren. Een licht verhoogde slijmhuid en de body die nog breder is geworden de afgelopen maanden waardoor het hoofd en de staart smaller lijken en de balans zoek is. Het blijft een gigantisch indrukwekkende vis, maar op dit moment van mindere klasse dan de Grand Champion. Kirena echter, is niet alleen veel groter, de huidkwaliteit is niet slechter zo niet beter en de bouw is niet slecht, maar niet massief. De juryleden hebben de vissen zeer goed kunnen vergelijken, gezien zij in hetzelfde vat zwommen; een overweging dus waar we de jury zondag tijdens het vragenuurtje op het Doeplein graag naar vragen.

En hoe subjectief is deze overweging, waar ligt de grens?

Hoe zien we die body nu het liefst of gaat het veel meer om de vraag wat de jury het liefst ziet en is dat de cruciale denkfout. Persoonlijk herken ik de laatste jaren een trend in de jurering van de shows op het Europese vaste land. Forser, breder, dikker, massiever. Natuurlijk is een brede Koi indrukwekkender, natuurlijk geeft massa een wow-factor, maar is niet ‘balans’ het magische toverwoord vanuit de Japanse gedachte? En hoe subjectief is deze overweging, waar ligt de grens? Gevoelsmatig of technisch bepaald tot op de millimeter in verhouding tussen lengte en breedte?

Hoe dan ook, de Supreme Champion behoort toe aan MA-Koi; een award waar ze ook donders blij mee zijn. Gefeliciteerd!

Series Navigatie<< Grand Champion Holland Koi Show 2016; Wakana, de glorieuze, de completeTorazo Tancho Kohaku van MA-Koi goed voor Grand Champion B >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.