Grand Champion B Holland Koi Show 2016

MA-Koi, eigenaar van ook de Supreme Champion op deze 24e editie van de Holland Koi Show, mag deze prestigieuze award op hun erelijst bijschrijven. De door Torazo gekweekte stip meet maar liefst 95(!) centimeter. Ik weet niet of ik een andere Tancho Kohaku ken van dit formaat en zeker niet in Nederland. Een werkelijk unieke Koi, maar dat is dan weer een andere award ;-). De Tancho kent geschiedenis op shows zoals deze, alwaar ze reeds eerder goed was voor dezelfde titel. Twee jaren terug kwam haar dezelfde eer ook al toe.

Grand Champion B

Een Tancho is een tot de verbeelding sprekende variëteit. De link met de Japanse vlag, een ronde stip tegen een witte achtergrond, wordt door zowel leek en kenner vaak uitgesproken als zeer gewild. Omdat het in feite een Kohaku is, doch met een enkel rood patroon op het hoofd, wordt ook vaak gedacht dat deze als dusdanig geclassificeerd wordt. Echter in de praktijk worden alle Tancho voor de wedstrijd in dezelfde klasse gebenched. Dat wil zeggen dat in zijn eigen variëteit hij het op moet nemen tegen Tancho Goshiki, Tancho Showa, Tancho… enzovoort. Geen Gosanke dus en daarmee ook rechthebbende op de titel Grand Champion B; de beste vis uit size 7 en groter, die van een andere variëteit komt dan de Kohaku Sanke of Showa.

De door Torazo gekweekte stip meet maar liefst 95(!) centimeter. Ik weet niet of ik een andere Tancho Kohaku ken van dit formaat.

De kritische eigenaren kunnen hun hart ophalen aan deze prijs, hetgeen het hoogst haalbare is voor een Tancho. In de aanloop ontstond toch twijfel, de gespotte Kohaku heeft namelijk kuit geschoten en is ten opzichte van haar normale doen behoorlijk rank. De Tancho heeft al zwemmend een slag in de staart en de body heeft geen rechte lijn, maar het houdt dier niet van het podium. De Grand Champion B is voor Richard en Matthijs van Hulst en gaat mee naar Hattemerbroek!

Series Navigatie<< Ook X-Junior moet het doen met een zilveren plakKanoko Karashigoi Most Unique Holland Koi Show 2016 >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.