Most Unique HKS als meest unieke keuze?!

Tumult rondom de wedstrijdvaten op vrijdagmiddag bij de bekendmaking van de Most Unique Koi op de Holland Koi Show 2016. De prijs wordt toebeeld aan een Karashigoi. Vele aanwezigen zijn van mening dat er andere Koi veel meer geschikt zijn voor deze bijzondere award met toch hoog aanzien.

2016-08_MajorAwards_MU

Het is altijd spannend te wachten op de bekendmaking van de Major Awards. de grand, Supreme, Jumbo en Mature. En zo ook de award voor de meest unieke vis ingebracht op de Koi Show; de Most Unique geheten. Nu verdiend het op voorhand even de verduidelijking dat het niet per definitie de meest aparte of bijzondere vis is die deze prijs krijgt toebedeeld. Een eerder interview met juryleden legde ons uit dat het ook een goede Koi moet zijn volgens de reguliere jurering criteria. Dat gezegd hebbende blijft de keuze omtrent de toebedeling van deze toch wel discutabel.

Zo zwemt er onder andere een Shochikubai, een dure term voor een Doitsu Metallic Ai Goromo en deze zijn uiterst zeldzaam. En een Matsukawabake met een bijzondere uitstraling. Overigens hoeft een Koi niet immens uniek zijn om deze Award te scoren. Ook een bepaalde variëteit in een zeldzaam goede kwaliteit en een bepaald minder voorkomende size is als uniek te bestempelen. Een Karashigoi – een mosterdkleurige Koi – kan dat vrijwel onmogelijk zijn.

De witte omlijning van de onderste schubbenrijen op deze Karashi geven een Kanoko-achtig effect

Een Japans jurylid die ik tegenkom in de jurytent ziet mij al van ver en anticipeert; “Don’t ask me about the Most Unique, I know what you are going to say and you’re absolutely right”, aldus het Oosterse jurylid. Uit navraag blijkt dat ieder team van juryleden de opdracht meekrijgt om een of enkele Koi te nomineren voor deze award. Het lijkt erop dat dit echter door enkele teams is vergeten. De witte omlijning van de onderste schubbenrijen op deze Karashi geven een Kanoko-achtig effect. Het is mij onbekend of er ook jury regels zijn over wanneer een patroon daadwerkelijk Kanoko is; bijvoorbeeld hoeveel schubbenrijen wit omlijnd moeten zijn.

Kanoko

Los van het feit of er al dan niet sprake is van een Kanoko effect, is het – zo ben ik ook eens – een vreemde keus. Het is wel een zeer mooie vis. Dit zal de reden zijn dat deze Koi, die overigens beschikt over een goed bouw, werd genomineerd voor deze award en aldoende is de vis verkozen. Desniettemin horen ook dit soort beslissingen op een Koi Show, begrepen of onbegrepen, de vis werd wel genomineerd en daar zal reden toe zijn. De jurering verloopt volgens regels en procedures waar aan gehouden wordt.

Series Navigatie<< Torazo Tancho Kohaku van MA-Koi goed voor Grand Champion BAlle uitslagen van de Holland Koi Show 2016 >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.